Expresswala Academy Mathematics Tuition

Arithmetic Applications (Level 2)

Question paper, Set 7

  • Set 7 of 10
  • 20 questions
  • 50 marks
  • 1 hour 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 102.5 KB)

Work each question on paper first, then open its answer and solution to check your work.

  1. B's 1 day's work is 115\displaystyle \frac{1}{15}. In how many days can B finish the whole work?
    1 mark
    Answer and solution

    B does 115\displaystyle \frac{1}{15} of the work in 1 day.

    ∴ B finishes the whole work in 1515 days.

    Answer: 1515 days

  2. A is twice as good a workman as B. If B can finish a piece of work in 2020 days, in how many days can A finish it?
    1 mark
    Answer and solution

    Time taken by A =12×\displaystyle = \frac{1}{2} \times (Time taken by B)

    =12×20=10\displaystyle = \frac{1}{2} \times 20 = 10 days

    Answer: 1010 days

  3. If the number of men to do a work is changed in the ratio 8:78 : 7, find the ratio in which the time taken by them to finish the work changes.
    1 mark
    Answer and solution

    No. of men ∝1Time taken\displaystyle \propto \frac{1}{\text{Time taken}}

    T1T2=M2M1=78\displaystyle \frac{T_1}{T_2} = \frac{M_2}{M_1} = \frac{7}{8}

    ∴ T1:T2=7:8T_1 : T_2 = 7 : 8

    Answer: 7:87 : 8

  4. A can do a piece of work in 4242 days and B can do it in 5656 days. Find (A + B)'s 1 day's work.
    1 mark
    Answer and solution

    (A + B)'s 1 day's work =142+156=4+3168=7168=124\displaystyle = \frac{1}{42} + \frac{1}{56} = \frac{4 + 3}{168} = \frac{7}{168} = \frac{1}{24}

    Answer: 124\displaystyle \frac{1}{24}

  5. A can finish a piece of work in 3939 days and B can finish it in 2626 days. In how many days can they finish it working together?
    2 marks
    Answer and solution

    A's 1 day's work =139\displaystyle = \frac{1}{39}

    B's 1 day's work =126\displaystyle = \frac{1}{26}

    ∴ (A + B)'s 1 day's work =139+126=2+378=578\displaystyle = \frac{1}{39} + \frac{1}{26} = \frac{2 + 3}{78} = \frac{5}{78}

    ∴ Both together can finish the work in 785\displaystyle \frac{78}{5} days =1535\displaystyle = 15\frac{3}{5} days

    Answer: 1535\displaystyle 15\frac{3}{5} days

  6. A and B together can finish a piece of work in 1414 days. A alone can do it in 6363 days. In how many days can B alone do it?
    2 marks
    Answer and solution

    (A + B)'s 1 day's work =114\displaystyle = \frac{1}{14}

    A's 1 day's work =163\displaystyle = \frac{1}{63}

    ⇒ B's 1 day's work =114−163=9−2126=7126=118\displaystyle = \frac{1}{14} - \frac{1}{63} = \frac{9 - 2}{126} = \frac{7}{126} = \frac{1}{18}

    ∴ B alone can finish the work in 1818 days.

    Answer: 1818 days

  7. A and B can do a piece of work in 3535 days; B and C in 7070 days; C and A in 3030 days. In how many days will they finish it together and separately?
    5 marks
    Answer and solution

    (A + B)'s 1 day's work =135\displaystyle = \frac{1}{35}

    (B + C)'s 1 day's work =170\displaystyle = \frac{1}{70}

    (C + A)'s 1 day's work =130\displaystyle = \frac{1}{30}

    Adding, 2(A + B + C)'s 1 day's work =135+170+130=6+3+7210=16210=8105\displaystyle = \frac{1}{35} + \frac{1}{70} + \frac{1}{30} = \frac{6 + 3 + 7}{210} = \frac{16}{210} = \frac{8}{105}

    ⇒ (A + B + C)'s 1 day's work =4105\displaystyle = \frac{4}{105}

    ∴ A, B, C together can finish the work in 2614\displaystyle 26\frac{1}{4} days.

    A's 1 day's work =4105−170=142\displaystyle = \frac{4}{105} - \frac{1}{70} = \frac{1}{42}, so A alone takes 4242 days

    B's 1 day's work =4105−130=1210\displaystyle = \frac{4}{105} - \frac{1}{30} = \frac{1}{210}, so B alone takes 210210 days

    C's 1 day's work =4105−135=1105\displaystyle = \frac{4}{105} - \frac{1}{35} = \frac{1}{105}, so C alone takes 105105 days

    Answer: Together 2614\displaystyle 26\frac{1}{4} days; A alone 4242 days, B alone 210210 days, C alone 105105 days

  8. A can do a piece of work in 2020 days and B can finish it in 4040 days. They work together for 66 days and then B goes away. In how many days will A finish the remaining work?
    3 marks
    Answer and solution

    A's 1 day's work =120\displaystyle = \frac{1}{20}

    B's 1 day's work =140\displaystyle = \frac{1}{40}

    (A + B)'s 1 day's work =120+140=2+140=340\displaystyle = \frac{1}{20} + \frac{1}{40} = \frac{2 + 1}{40} = \frac{3}{40}

    (A + B)'s 6 days' work =6×340=920\displaystyle = 6 \times \frac{3}{40} = \frac{9}{20}

    Remaining work =1−920=1120\displaystyle = 1 - \frac{9}{20} = \frac{11}{20}

    This work is done by A in 1120×20=11\displaystyle \frac{11}{20} \times 20 = 11 days

    Answer: 1111 days

  9. A and B can do a piece of work in 2222 and 4444 days respectively. They began the work together, but A leaves after some days and B finishes the remaining work in 3535 days. After how many days did A leave?
    3 marks
    Answer and solution

    A's 1 day's work =122\displaystyle = \frac{1}{22}, B's 1 day's work =144\displaystyle = \frac{1}{44}

    (A + B)'s 1 day's work =122+144=2+144=344\displaystyle = \frac{1}{22} + \frac{1}{44} = \frac{2 + 1}{44} = \frac{3}{44}

    B's 35 days' work =35×144=3544\displaystyle = 35 \times \frac{1}{44} = \frac{35}{44}

    Remaining work =1−3544=944\displaystyle = 1 - \frac{35}{44} = \frac{9}{44}

    (A + B)'s xx days' work =944\displaystyle = \frac{9}{44} ⇒ 344×x=944\displaystyle \frac{3}{44} \times x = \frac{9}{44}

    x=3x = 3, so A left after 33 days

    Answer: 33 days

  10. A can do a piece of work in 180180 days and B can do it in 9090 days. They work together for 77 days. Then B leaves and A alone continues the work. 33 days after that, C joins A and the work is completed in 6666 days more. In how many days can C do the work alone?
    5 marks
    Answer and solution

    A's 1 day's work =1180\displaystyle = \frac{1}{180}, B's 1 day's work =190\displaystyle = \frac{1}{90}

    (A + B)'s 1 day's work =1180+190=1+2180=3180=160\displaystyle = \frac{1}{180} + \frac{1}{90} = \frac{1 + 2}{180} = \frac{3}{180} = \frac{1}{60}

    (A + B)'s 7 days' work =7×160=760\displaystyle = 7 \times \frac{1}{60} = \frac{7}{60}

    A's 3 days' work =3180=160\displaystyle = \frac{3}{180} = \frac{1}{60}

    (A + C)'s 66 days' work =1−(760+160)=1315\displaystyle = 1 - \left(\frac{7}{60} + \frac{1}{60}\right) = \frac{13}{15}

    ⇒ (A + C)'s 1 day's work =1315÷66=13990\displaystyle = \frac{13}{15} \div 66 = \frac{13}{990}

    C's 1 day's work =13990−1180=26−111980=151980=1132\displaystyle = \frac{13}{990} - \frac{1}{180} = \frac{26 - 11}{1980} = \frac{15}{1980} = \frac{1}{132}

    C can finish the work in 132132 days

    Answer: 132132 days

  11. A certain number of men complete a piece of work in 3434 days. If there were 1414 men more, the work could be finished in 77 days less. How many men were there originally?
    2 marks
    Answer and solution

    Let the original number of men be xx

    No. of men ∝1No. of days\displaystyle \propto \frac{1}{\text{No. of days}}

    x×34=(x+14)×27x \times 34 = (x + 14) \times 27

    34x=27x+37834x = 27x + 378

    7x=3787x = 378 ⇒ x=54x = 54

    Answer: 5454 men

  12. If 55 men or 77 boys can finish a piece of work in 1717 days, in how many days can 1010 men and 33 boys finish it?
    2 marks
    Answer and solution

    55 men =7= 7 boys

    1010 men =75×10=14\displaystyle = \frac{7}{5} \times 10 = 14 boys

    1010 men + 33 boys =14= 14 boys + 33 boys =17= 17 boys

    No. of boys ∝1No. of days\displaystyle \propto \frac{1}{\text{No. of days}}

    7×17=17×x7 \times 17 = 17 \times x ⇒ x=7x = 7 days

    Answer: 77 days

  13. 22 men and 66 women working 55 hours a day finish a piece of work in 1010 days; 33 men and 33 women working 55 hours a day do the same work in 1212 days. Find the number of days in which the work is done by 44 men only, working 33 hours a day.
    5 marks
    Answer and solution

    Let 1 man do mm and 1 woman do ww units of work in 1 hour.

    Case (i): (2m+6w)×5×10=100m+300w(2m + 6w) \times 5 \times 10 = 100m + 300w

    Case (ii): (3m+3w)×5×12=180m+180w(3m + 3w) \times 5 \times 12 = 180m + 180w

    Same work: 100m+300w=180m+180w100m + 300w = 180m + 180w

    ⇒ 120w=80m120w = 80m ⇒ 3w=2m3w = 2m

    So 66 women =4= 4 men, and 2m+6w=62m + 6w = 6 men

    66 men working 55 hours a day for 1010 days do the same work as 44 men working 33 hours a day for xx days

    6×5×10=4×3×x6 \times 5 \times 10 = 4 \times 3 \times x ⇒ x=25x = 25 days

    Answer: 2525 days

  14. A can do half as much again as B can do in the same time. B alone can do a piece of work in 2727 days. In how many days can both together finish it?
    3 marks
    Answer and solution

    If B does xx, A does x2+x=3x2\displaystyle \frac{x}{2} + x = \frac{3x}{2} in the same time

    Ratio of working of A and B =32:1=3:2\displaystyle = \frac{3}{2} : 1 = 3 : 2

    Ratio of time taken for the same work =2:3= 2 : 3

    Time taken by B =3k=27= 3k = 27 ⇒ k=9k = 9

    Time taken by A =2k=18= 2k = 18 days

    A's 1 day's work =118\displaystyle = \frac{1}{18}, B's 1 day's work =127\displaystyle = \frac{1}{27}

    (A + B)'s 1 day's work =118+127=3+254=554\displaystyle = \frac{1}{18} + \frac{1}{27} = \frac{3 + 2}{54} = \frac{5}{54}

    Time taken by (A + B) to finish the work =1045\displaystyle = 10\frac{4}{5} days

    Answer: 1045\displaystyle 10\frac{4}{5} days

  15. A man rows in still water at 88 km/hr and the rate of the current is 44 km/hr. Find the man's rate with the current.
    1 mark
    Answer and solution

    Speed downstream =(x+y)= (x + y) km/hr

    =8+4=12= 8 + 4 = 12 km/hr

    Answer: 1212 km/hr

  16. A man can row downstream at the rate of 2121 km/hr and upstream at 99 km/hr. Find the man's rate in still water and the rate of the current.
    2 marks
    Answer and solution

    Let the man's rate in still water be xx km/hr and the rate of the current be yy km/hr.

    Given x+y=21x + y = 21 and x−y=9x - y = 9

    Adding, 2x=302x = 30 ⇒ x=15x = 15 km/hr

    Subtracting, 2y=122y = 12 ⇒ y=6y = 6 km/hr

    Answer: Rate in still water 1515 km/hr, rate of current 66 km/hr

  17. A boat goes 3333 km upstream in 44 hours. Find its speed upstream.
    1 mark
    Answer and solution

    Speed =DistanceTime\displaystyle = \frac{\text{Distance}}{\text{Time}}

    =334=8.25\displaystyle = \frac{33}{4} = 8.25 km/hr

    Answer: 8.258.25 km/hr

  18. The rate of a stream is 2.52.5 km/hr. A man finds that it takes him thrice as long to row up the river as to row down. Find the man's rate in still water.
    2 marks
    Answer and solution

    Let the man's rate in still water be xx km/hr

    Same distance, thrice the time, so speed down =3×= 3 \times speed up

    Given 3(x−2.5)=x+2.53(x - 2.5) = x + 2.5

    ⇒ 3x−7.5=x+2.53x - 7.5 = x + 2.5 ⇒ 2x=102x = 10

    ⇒ x=5x = 5 km/hr

    Answer: 55 km/hr

  19. A man can row 16.516.5 km/hr in still water. If the river is running at 5.55.5 km/hr, it takes him 3 hours to row to a place and back. How far is the place?
    3 marks
    Answer and solution

    Let the required distance be dd km

    Speed downstream =16.5+5.5=22= 16.5 + 5.5 = 22 km/hr

    Speed upstream =16.5−5.5=11= 16.5 - 5.5 = 11 km/hr

    Time =DistanceSpeed\displaystyle = \frac{\text{Distance}}{\text{Speed}}, so d22+d11=3\displaystyle \frac{d}{22} + \frac{d}{11} = 3

    ⇒ d(122+111)=3\displaystyle d\left(\frac{1}{22} + \frac{1}{11}\right) = 3

    ⇒ d×322=3\displaystyle d \times \frac{3}{22} = 3

    ⇒ d=22d = 22 km

    Answer: 2222 km

  20. A man can row 3232 km upstream and 7070 km downstream in 1111 hours, while he can row 4040 km upstream and 2020 km downstream in 77 hours. Find the rate of the current and the speed of the man in still water.
    5 marks
    Answer and solution

    Let the speed of the man in still water be xx km/hr and the rate of the current yy km/hr.

    Speed upstream =(x−y)= (x - y) km/hr, speed downstream =(x+y)= (x + y) km/hr. Put p=1x−y\displaystyle p = \frac{1}{x - y}, q=1x+y\displaystyle q = \frac{1}{x + y}

    32x−y+70x+y=11\displaystyle \frac{32}{x - y} + \frac{70}{x + y} = 11 ⇒ 32p+70q=11⋯(1)32p + 70q = 11 \quad \cdots (1)

    40x−y+20x+y=7\displaystyle \frac{40}{x - y} + \frac{20}{x + y} = 7 ⇒ 40p+20q=7⋯(2)40p + 20q = 7 \quad \cdots (2)

    (1) ×5\times 5 ⇒ 160p+350q=55160p + 350q = 55; (2) ×4\times 4 ⇒ 160p+80q=28160p + 80q = 28

    (1) ×5\times 5 −- (2) ×4\times 4 ⇒ 270q=27270q = 27 ⇒ q=110\displaystyle q = \frac{1}{10}

    From (1): 32p+7=1132p + 7 = 11 ⇒ 32p=432p = 4 ⇒ p=18\displaystyle p = \frac{1}{8}

    So x−y=8x - y = 8 and x+y=10x + y = 10

    Adding, 2x=182x = 18 ⇒ x=9x = 9; then y=10−9=1y = 10 - 9 = 1

    ∴ Rate of the current =1= 1 km/hr, speed in still water =9= 9 km/hr

    Answer: Rate of current 11 km/hr, speed in still water 99 km/hr