Expresswala Academy Mathematics Tuition

Arithmetic Applications (Level 2)

Question paper, Set 2

  • Set 2 of 10
  • 20 questions
  • 50 marks
  • 1 hour 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 107.3 KB)

Work each question on paper first, then open its answer and solution to check your work.

  1. Ravi can paint a wall in 2828 hours. What part of the wall does he paint in 1 hour?
    1 mark
    Answer and solution

    Ravi paints the whole wall in 2828 hours.

    ∴ Ravi's 1 hour's work =128\displaystyle = \frac{1}{28}

    Answer: 128\displaystyle \frac{1}{28} of the wall

  2. A is twice as good a workman as B. A can finish a piece of work in 2121 days. How many days will B take to finish it?
    1 mark
    Answer and solution

    Time taken by A =12×\displaystyle = \frac{1}{2} \times (Time taken by B)

    21=12×\displaystyle 21 = \frac{1}{2} \times (Time taken by B)

    ∴ Time taken by B =2×21=42= 2 \times 21 = 42 days

    Answer: 4242 days

  3. A piece of work is done by 1616 men. If 1010 men do the same work instead, find the ratio of the time taken by the 1616 men to the time taken by the 1010 men.
    1 mark
    Answer and solution

    No. of men ∝1Time taken\displaystyle \propto \frac{1}{\text{Time taken}}

    T1T2=M2M1=1016=58\displaystyle \frac{T_1}{T_2} = \frac{M_2}{M_1} = \frac{10}{16} = \frac{5}{8}

    ∴ T1:T2=5:8T_1 : T_2 = 5 : 8

    Answer: 5:85 : 8

  4. A can do a piece of work in 3636 days and B can do it in 4444 days. Find (A + B)'s 1 day's work.
    1 mark
    Answer and solution

    (A + B)'s 1 day's work =136+144=11+9396=20396=599\displaystyle = \frac{1}{36} + \frac{1}{44} = \frac{11 + 9}{396} = \frac{20}{396} = \frac{5}{99}

    Answer: 599\displaystyle \frac{5}{99}

  5. A can do a piece of work in 1818 days and B alone can do it in 3030 days. How much time will both take to finish the work?
    2 marks
    Answer and solution

    A's 1 day's work =118\displaystyle = \frac{1}{18}

    B's 1 day's work =130\displaystyle = \frac{1}{30}

    ∴ (A + B)'s 1 day's work =118+130=5+390=890=445\displaystyle = \frac{1}{18} + \frac{1}{30} = \frac{5 + 3}{90} = \frac{8}{90} = \frac{4}{45}

    ∴ Both together can finish the work in 454\displaystyle \frac{45}{4} days =1114\displaystyle = 11\frac{1}{4} days

    Answer: 1114\displaystyle 11\frac{1}{4} days

  6. A and B together can do a piece of work in 3030 days. B alone can finish it in 4545 days. In how many days can A alone finish the work?
    2 marks
    Answer and solution

    (A + B)'s 1 day's work =130\displaystyle = \frac{1}{30}

    B's 1 day's work =145\displaystyle = \frac{1}{45}

    ⇒ A's 1 day's work =130−145=3−290=190\displaystyle = \frac{1}{30} - \frac{1}{45} = \frac{3 - 2}{90} = \frac{1}{90}

    ∴ A alone can finish the work in 9090 days.

    Answer: 9090 days

  7. A can do a piece of work in 2828 days while B alone can do it in 4848 days. With the help of C they can finish it in 1414 days. If they are paid ₹6960 for the whole work, how should the money be divided among them?
    5 marks
    Answer and solution

    A's 1 day's work =128\displaystyle = \frac{1}{28}

    B's 1 day's work =148\displaystyle = \frac{1}{48}

    (A + B)'s 1 day's work =128+148=12+7336=19336\displaystyle = \frac{1}{28} + \frac{1}{48} = \frac{12 + 7}{336} = \frac{19}{336}

    Given (A + B + C)'s 1 day's work =114\displaystyle = \frac{1}{14}

    C's 1 day's work =114−19336=24−19336=5336\displaystyle = \frac{1}{14} - \frac{19}{336} = \frac{24 - 19}{336} = \frac{5}{336}

    Consider 128:148:5336=12336:7336:5336=12:7:5\displaystyle \frac{1}{28} : \frac{1}{48} : \frac{5}{336} = \frac{12}{336} : \frac{7}{336} : \frac{5}{336} = 12 : 7 : 5

    ∴ ₹6960 must be divided in the ratio 12:7:512 : 7 : 5 (12+7+5=2412 + 7 + 5 = 24)

    A's share =6960×1224=3480\displaystyle = 6960 \times \frac{12}{24} = 3480, i.e. ₹3480

    B's share =6960×724=2030\displaystyle = 6960 \times \frac{7}{24} = 2030, i.e. ₹2030

    C's share =6960×524=1450\displaystyle = 6960 \times \frac{5}{24} = 1450, i.e. ₹1450

    Answer: A ₹3480, B ₹2030, C ₹1450

  8. A is twice as good a workman as B and is therefore able to finish a piece of work in 5454 days less than B. Find the time in which they can do it working together.
    3 marks
    Answer and solution

    Suppose B finishes the work in xx days

    ⇒ A is able to finish it in (x−54)(x - 54) days

    Time taken by A =12\displaystyle = \frac{1}{2} (Time taken by B)

    ∴ x−54=12x\displaystyle x - 54 = \frac{1}{2}x

    ⇒ 2x−108=x2x - 108 = x ⇒ x=108x = 108

    ∴ Time taken by B =108= 108 days, time taken by A =54= 54 days

    A's 1 day's work =154\displaystyle = \frac{1}{54}, B's 1 day's work =1108\displaystyle = \frac{1}{108}

    (A + B)'s 1 day's work =154+1108=2+1108=3108=136\displaystyle = \frac{1}{54} + \frac{1}{108} = \frac{2 + 1}{108} = \frac{3}{108} = \frac{1}{36}

    A and B together can finish the work in 3636 days

    Answer: 3636 days

  9. A and B together can do a piece of work in 6060 days. B and C together can do it in 8484 days. If A is twice as good a workman as C, find in what time B alone can do it.
    3 marks
    Answer and solution

    (A + B)'s 1 day's work =160\displaystyle = \frac{1}{60}, (B + C)'s 1 day's work =184\displaystyle = \frac{1}{84}

    A's 1 day's work == C's 2 days' work

    C's 2 days' work + B's 1 day's work =160\displaystyle = \frac{1}{60}

    ⇒ C's 1 day's work + (B + C)'s 1 day's work =160\displaystyle = \frac{1}{60}

    ⇒ C's 1 day's work +184=160\displaystyle + \frac{1}{84} = \frac{1}{60}

    C's 1 day's work =160−184=7−5420=2420=1210\displaystyle = \frac{1}{60} - \frac{1}{84} = \frac{7 - 5}{420} = \frac{2}{420} = \frac{1}{210}

    B's 1 day's work =184−1210=5−2420=3420=1140\displaystyle = \frac{1}{84} - \frac{1}{210} = \frac{5 - 2}{420} = \frac{3}{420} = \frac{1}{140}

    ∴ B alone can finish the work in 140140 days

    Answer: 140140 days

  10. A certain number of men complete a piece of work in 7171 days. If there were 2424 men more, the work could be finished in 2424 days less. How many men were there originally?
    2 marks
    Answer and solution

    Let the original number of men be xx

    No. of men ∝1No. of days\displaystyle \propto \frac{1}{\text{No. of days}}

    x×71=(x+24)×47x \times 71 = (x + 24) \times 47

    71x=47x+112871x = 47x + 1128

    24x=112824x = 1128 ⇒ x=47x = 47

    Answer: 4747 men

  11. If 66 men or 1212 boys can finish a piece of work in 1010 days, in how many days can 44 men and 22 boys finish it?
    2 marks
    Answer and solution

    66 men =12= 12 boys

    44 men =126×4=8\displaystyle = \frac{12}{6} \times 4 = 8 boys

    44 men + 22 boys =8= 8 boys + 22 boys =10= 10 boys

    No. of boys ∝1No. of days\displaystyle \propto \frac{1}{\text{No. of days}}

    12×10=10×x12 \times 10 = 10 \times x ⇒ x=12x = 12 days

    Answer: 1212 days

  12. If 66 men with 55 boys can earn ₹5340 in 66 days and 1212 men with 88 boys can earn ₹13120 in 88 days, in what time will 77 men with 88 boys earn ₹11900?
    5 marks
    Answer and solution

    Let 1 man earn ₹xx and 1 boy earn ₹yy in 1 day.

    (6x+5y)×6=5340(6x + 5y) \times 6 = 5340 ⇒ 6x+5y=890⋯(1)6x + 5y = 890 \quad \cdots (1)

    (12x+8y)×8=13120(12x + 8y) \times 8 = 13120 ⇒ 12x+8y=1640⋯(2)12x + 8y = 1640 \quad \cdots (2)

    (1) ×2\times 2 ⇒ 12x+10y=178012x + 10y = 1780

    (1) ×2\times 2 −- (2) ⇒ 2y=1402y = 140 ⇒ y=70y = 70

    From (1): 6x=890−350=5406x = 890 - 350 = 540 ⇒ x=90x = 90

    (7x+8y)n=11900(7x + 8y)n = 11900

    ⇒ (630+560)n=11900(630 + 560)n = 11900 ⇒ 1190n=119001190n = 11900

    ⇒ n=10n = 10 days

    Answer: 1010 days

  13. 6060 men are employed to do a piece of work which they could finish in 88 days, but the men drop off by 33 at the end of every 44 days. In what time will the work be completed?
    5 marks
    Answer and solution

    Work done by 60 men in 4 days =4×18=12\displaystyle = 4 \times \frac{1}{8} = \frac{1}{2}

    So 1 man's work in 4 days =12÷60=1120\displaystyle = \frac{1}{2} \div 60 = \frac{1}{120}

    Remaining work =12\displaystyle = \frac{1}{2}, remaining men =57= 57; work done by 57 men in 4 days =57×1120=1940\displaystyle = 57 \times \frac{1}{120} = \frac{19}{40}

    Remaining work =140\displaystyle = \frac{1}{40}, remaining men =54= 54; work done by 54 men in 4 days =920\displaystyle = \frac{9}{20}

    140\displaystyle \frac{1}{40} work is done by 54 men in 140÷920×4=29\displaystyle \frac{1}{40} \div \frac{9}{20} \times 4 = \frac{2}{9} days

    Total time =4+4+29=829\displaystyle = 4 + 4 + \frac{2}{9} = 8\frac{2}{9} days

    Answer: 829\displaystyle 8\frac{2}{9} days

  14. A can do half as much again as B can do in the same time. B alone can do a piece of work in 2424 days. In how many days can both together finish it?
    3 marks
    Answer and solution

    If B does xx, A does x2+x=3x2\displaystyle \frac{x}{2} + x = \frac{3x}{2} in the same time

    Ratio of working of A and B =32:1=3:2\displaystyle = \frac{3}{2} : 1 = 3 : 2

    Ratio of time taken for the same work =2:3= 2 : 3

    Time taken by B =3k=24= 3k = 24 ⇒ k=8k = 8

    Time taken by A =2k=16= 2k = 16 days

    A's 1 day's work =116\displaystyle = \frac{1}{16}, B's 1 day's work =124\displaystyle = \frac{1}{24}

    (A + B)'s 1 day's work =116+124=3+248=548\displaystyle = \frac{1}{16} + \frac{1}{24} = \frac{3 + 2}{48} = \frac{5}{48}

    Time taken by (A + B) to finish the work =935\displaystyle = 9\frac{3}{5} days

    Answer: 935\displaystyle 9\frac{3}{5} days

  15. A man rows in still water at 1111 km/hr and the rate of the current is 55 km/hr. Find the man's rate with the current.
    1 mark
    Answer and solution

    Speed downstream =(x+y)= (x + y) km/hr

    =11+5=16= 11 + 5 = 16 km/hr

    Answer: 1616 km/hr

  16. A man can row downstream at the rate of 1818 km/hr and upstream at 66 km/hr. Find the man's rate in still water and the rate of the current.
    2 marks
    Answer and solution

    Let the man's rate in still water be xx km/hr and the rate of the current be yy km/hr.

    Given x+y=18x + y = 18 and x−y=6x - y = 6

    Adding, 2x=242x = 24 ⇒ x=12x = 12 km/hr

    Subtracting, 2y=122y = 12 ⇒ y=6y = 6 km/hr

    Answer: Rate in still water 1212 km/hr, rate of current 66 km/hr

  17. A boat goes 4646 km downstream in 55 hours. Find its speed downstream.
    1 mark
    Answer and solution

    Speed =DistanceTime\displaystyle = \frac{\text{Distance}}{\text{Time}}

    =465=9.2\displaystyle = \frac{46}{5} = 9.2 km/hr

    Answer: 9.29.2 km/hr

  18. A man rows upstream 1212 km and downstream 3636 km, taking 55 hours each time. What is the velocity of the current?
    2 marks
    Answer and solution

    Speed downstream: x+y=365\displaystyle x + y = \frac{36}{5} km/hr

    Speed upstream: x−y=125\displaystyle x - y = \frac{12}{5} km/hr

    Subtracting, 2y=365−125=245\displaystyle 2y = \frac{36}{5} - \frac{12}{5} = \frac{24}{5}

    y=2410=2.4\displaystyle y = \frac{24}{10} = 2.4 km/hr

    Answer: 2.42.4 km/hr

  19. A man can row 12.512.5 km/hr in still water. If the river is running at 22 km/hr, it takes him 3 hours to row to a place and back. How far is the place?
    3 marks
    Answer and solution

    Let the required distance be dd km

    Speed downstream =12.5+2=14.5= 12.5 + 2 = 14.5 km/hr

    Speed upstream =12.5−2=10.5= 12.5 - 2 = 10.5 km/hr

    Time =DistanceSpeed\displaystyle = \frac{\text{Distance}}{\text{Speed}}, so d14.5+d10.5=3\displaystyle \frac{d}{14.5} + \frac{d}{10.5} = 3

    ⇒ d(229+221)=3\displaystyle d\left(\frac{2}{29} + \frac{2}{21}\right) = 3

    ⇒ d×100609=3\displaystyle d \times \frac{100}{609} = 3

    ⇒ d=18.27d = 18.27 km

    Answer: 18.2718.27 km

  20. The current of a stream runs at the rate of 44 km/hr. A motor boat goes 2121 km upstream and back again to the starting point in 1 hour 20 minutes. Find the speed of the motor boat in still water.
    5 marks
    Answer and solution

    Let the speed of the boat in still water be xx km/hr

    Speed upstream =(x−4)= (x - 4) km/hr, speed downstream =(x+4)= (x + 4) km/hr

    Total time =80= 80 min =8060\displaystyle = \frac{80}{60} hr =43\displaystyle = \frac{4}{3} hr

    21x−4+21x+4=43\displaystyle \frac{21}{x - 4} + \frac{21}{x + 4} = \frac{4}{3}

    ⇒ 21((x+4)+(x−4)(x−4)(x+4))=43\displaystyle 21\left(\frac{(x + 4) + (x - 4)}{(x - 4)(x + 4)}\right) = \frac{4}{3}

    ⇒ 42xx2−16=43\displaystyle \frac{42x}{x^2 - 16} = \frac{4}{3}

    ⇒ 126x=4x2−64126x = 4x^2 - 64

    ⇒ 2x2−63x−32=02 x^{2} - 63 x - 32 = 0

    ⇒ (x−32)(2x+1)=0\left(x - 32\right) \left(2 x + 1\right) = 0

    ⇒ x=32x = 32 (or) x=−12\displaystyle x = -\frac{1}{2} (rejected, a speed cannot be negative)

    ∴ Speed of the boat in still water =32= 32 km/hr

    Answer: 3232 km/hr