Expresswala Academy Mathematics Tuition

Arithmetic Applications (Level 2)

Question paper, Set 1

  • Set 1 of 10
  • 20 questions
  • 50 marks
  • 1 hour 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 102.1 KB)

Work each question on paper first, then open its answer and solution to check your work.

  1. If A can finish a piece of work in 5757 days, find A's 1 day's work.
    1 mark
    Answer and solution

    A finishes the whole work in 5757 days.

    ∴ A's 1 day's work =157\displaystyle = \frac{1}{57}

    Answer: 157\displaystyle \frac{1}{57}

  2. A is thrice as good a workman as B. A can finish a piece of work in 1616 days. How many days will B take to finish it?
    1 mark
    Answer and solution

    Time taken by A =13Γ—\displaystyle = \frac{1}{3} \times (Time taken by B)

    16=13Γ—\displaystyle 16 = \frac{1}{3} \times (Time taken by B)

    ∴ Time taken by B =3Γ—16=48= 3 \times 16 = 48 days

    Answer: 4848 days

  3. If the number of men to do a work is changed in the ratio 9:79 : 7, find the ratio in which the time taken by them to finish the work changes.
    1 mark
    Answer and solution

    No. of men ∝1Time taken\displaystyle \propto \frac{1}{\text{Time taken}}

    T1T2=M2M1=79\displaystyle \frac{T_1}{T_2} = \frac{M_2}{M_1} = \frac{7}{9}

    ∴ T1:T2=7:9T_1 : T_2 = 7 : 9

    Answer: 7:97 : 9

  4. 99 men can do a piece of work in 5050 days. How many men are needed to finish it in 7575 days?
    2 marks
    Answer and solution

    No. of men ∝1No. of days\displaystyle \propto \frac{1}{\text{No. of days}}

    9Γ—50=xΓ—759 \times 50 = x \times 75

    x=9Γ—5075=6\displaystyle x = \frac{9 \times 50}{75} = 6 men

    Answer: 66 men

  5. A can do a piece of work in 1414 days and B can do it in 3535 days. Find (A + B)'s 1 day's work.
    1 mark
    Answer and solution

    (A + B)'s 1 day's work =114+135=5+270=770=110\displaystyle = \frac{1}{14} + \frac{1}{35} = \frac{5 + 2}{70} = \frac{7}{70} = \frac{1}{10}

    Answer: 110\displaystyle \frac{1}{10}

  6. A can do a piece of work in 1313 days and B alone can do it in 5252 days. How much time will both take to finish the work?
    2 marks
    Answer and solution

    A's 1 day's work =113\displaystyle = \frac{1}{13}

    B's 1 day's work =152\displaystyle = \frac{1}{52}

    ∴ (A + B)'s 1 day's work =113+152=4+152=552\displaystyle = \frac{1}{13} + \frac{1}{52} = \frac{4 + 1}{52} = \frac{5}{52}

    ∴ Both together can finish the work in 525\displaystyle \frac{52}{5} days =1025\displaystyle = 10\frac{2}{5} days

    Answer: 1025\displaystyle 10\frac{2}{5} days

  7. A and B together can do a piece of work in 1010 days. B alone can finish it in 3535 days. In how many days can A alone finish the work?
    2 marks
    Answer and solution

    (A + B)'s 1 day's work =110\displaystyle = \frac{1}{10}

    B's 1 day's work =135\displaystyle = \frac{1}{35}

    β‡’ A's 1 day's work =110βˆ’135=7βˆ’270=570=114\displaystyle = \frac{1}{10} - \frac{1}{35} = \frac{7 - 2}{70} = \frac{5}{70} = \frac{1}{14}

    ∴ A alone can finish the work in 1414 days.

    Answer: 1414 days

  8. A and B can do a piece of work in 5050 days; B and C in 100100 days; C and A in 6060 days. In how many days will they finish it together and separately?
    5 marks
    Answer and solution

    (A + B)'s 1 day's work =150\displaystyle = \frac{1}{50}

    (B + C)'s 1 day's work =1100\displaystyle = \frac{1}{100}

    (C + A)'s 1 day's work =160\displaystyle = \frac{1}{60}

    Adding, 2(A + B + C)'s 1 day's work =150+1100+160=6+3+5300=14300=7150\displaystyle = \frac{1}{50} + \frac{1}{100} + \frac{1}{60} = \frac{6 + 3 + 5}{300} = \frac{14}{300} = \frac{7}{150}

    β‡’ (A + B + C)'s 1 day's work =7300\displaystyle = \frac{7}{300}

    ∴ A, B, C together can finish the work in 4267\displaystyle 42\frac{6}{7} days.

    A's 1 day's work =7300βˆ’1100=175\displaystyle = \frac{7}{300} - \frac{1}{100} = \frac{1}{75}, so A alone takes 7575 days

    B's 1 day's work =7300βˆ’160=1150\displaystyle = \frac{7}{300} - \frac{1}{60} = \frac{1}{150}, so B alone takes 150150 days

    C's 1 day's work =7300βˆ’150=1300\displaystyle = \frac{7}{300} - \frac{1}{50} = \frac{1}{300}, so C alone takes 300300 days

    Answer: Together 4267\displaystyle 42\frac{6}{7} days; A alone 7575 days, B alone 150150 days, C alone 300300 days

  9. A can do a piece of work in 2323 days and B can finish it in 4646 days. They work together for 1111 days and then A goes away. In how many days will B finish the remaining work?
    3 marks
    Answer and solution

    A's 1 day's work =123\displaystyle = \frac{1}{23}

    B's 1 day's work =146\displaystyle = \frac{1}{46}

    (A + B)'s 1 day's work =123+146=2+146=346\displaystyle = \frac{1}{23} + \frac{1}{46} = \frac{2 + 1}{46} = \frac{3}{46}

    (A + B)'s 11 days' work =11Γ—346=3346\displaystyle = 11 \times \frac{3}{46} = \frac{33}{46}

    Remaining work =1βˆ’3346=1346\displaystyle = 1 - \frac{33}{46} = \frac{13}{46}

    This work is done by B in 1346Γ—46=13\displaystyle \frac{13}{46} \times 46 = 13 days

    Answer: 1313 days

  10. A and B can do a piece of work in 7272 and 1818 days respectively. They began the work together, but B leaves after some days and A finishes the remaining work in 1212 days. After how many days did B leave?
    3 marks
    Answer and solution

    A's 1 day's work =172\displaystyle = \frac{1}{72}, B's 1 day's work =118\displaystyle = \frac{1}{18}

    (A + B)'s 1 day's work =172+118=1+472=572\displaystyle = \frac{1}{72} + \frac{1}{18} = \frac{1 + 4}{72} = \frac{5}{72}

    A's 12 days' work =12Γ—172=16\displaystyle = 12 \times \frac{1}{72} = \frac{1}{6}

    Remaining work =1βˆ’16=56\displaystyle = 1 - \frac{1}{6} = \frac{5}{6}

    (A + B)'s xx days' work =56\displaystyle = \frac{5}{6} β‡’ 572Γ—x=56\displaystyle \frac{5}{72} \times x = \frac{5}{6}

    x=12x = 12, so B left after 1212 days

    Answer: 1212 days

  11. A can do a piece of work in 135135 days and B can do it in 6060 days. They work together for 2626 days. Then B leaves and A alone continues the work. 1313 days after that, C joins A and the work is completed in 2424 days more. In how many days can C do the work alone?
    5 marks
    Answer and solution

    A's 1 day's work =1135\displaystyle = \frac{1}{135}, B's 1 day's work =160\displaystyle = \frac{1}{60}

    (A + B)'s 1 day's work =1135+160=4+9540=13540\displaystyle = \frac{1}{135} + \frac{1}{60} = \frac{4 + 9}{540} = \frac{13}{540}

    (A + B)'s 26 days' work =26Γ—13540=169270\displaystyle = 26 \times \frac{13}{540} = \frac{169}{270}

    A's 13 days' work =13135\displaystyle = \frac{13}{135}

    (A + C)'s 24 days' work =1βˆ’(169270+13135)=518\displaystyle = 1 - \left(\frac{169}{270} + \frac{13}{135}\right) = \frac{5}{18}

    β‡’ (A + C)'s 1 day's work =518Γ·24=5432\displaystyle = \frac{5}{18} \div 24 = \frac{5}{432}

    C's 1 day's work =5432βˆ’1135=25βˆ’162160=92160=1240\displaystyle = \frac{5}{432} - \frac{1}{135} = \frac{25 - 16}{2160} = \frac{9}{2160} = \frac{1}{240}

    C can finish the work in 240240 days

    Answer: 240240 days

  12. A certain number of men complete a piece of work in 2626 days. If there were 88 men more, the work could be finished in 88 days less. How many men were there originally?
    2 marks
    Answer and solution

    Let the original number of men be xx

    No. of men ∝1No. of days\displaystyle \propto \frac{1}{\text{No. of days}}

    xΓ—26=(x+8)Γ—18x \times 26 = (x + 8) \times 18

    26x=18x+14426x = 18x + 144

    8x=1448x = 144 β‡’ x=18x = 18

    Answer: 1818 men

  13. 66 men and 44 women working 55 hours a day finish a piece of work in 44 days; 44 men and 44 women working 44 hours a day do the same work in 66 days. Find the number of days in which the work is done by 1010 men only, working 88 hours a day.
    5 marks
    Answer and solution

    Let 1 man do mm and 1 woman do ww units of work in 1 hour.

    Case (i): (6m+4w)Γ—5Γ—4=120m+80w(6m + 4w) \times 5 \times 4 = 120m + 80w

    Case (ii): (4m+4w)Γ—4Γ—6=96m+96w(4m + 4w) \times 4 \times 6 = 96m + 96w

    Same work: 120m+80w=96m+96w120m + 80w = 96m + 96w

    β‡’ 16w=24m16w = 24m β‡’ 2w=3m2w = 3m

    So 44 women =6= 6 men, and 6m+4w=126m + 4w = 12 men

    1212 men working 55 hours a day for 44 days do the same work as 1010 men working 88 hours a day for xx days

    12Γ—5Γ—4=10Γ—8Γ—x12 \times 5 \times 4 = 10 \times 8 \times x β‡’ x=3x = 3 days

    Answer: 33 days

  14. A can do half as much again as B can do in the same time. B alone can do a piece of work in 1212 days. In how many days can both together finish it?
    3 marks
    Answer and solution

    If B does xx, A does x2+x=3x2\displaystyle \frac{x}{2} + x = \frac{3x}{2} in the same time

    Ratio of working of A and B =32:1=3:2\displaystyle = \frac{3}{2} : 1 = 3 : 2

    Ratio of time taken for the same work =2:3= 2 : 3

    Time taken by B =3k=12= 3k = 12 β‡’ k=4k = 4

    Time taken by A =2k=8= 2k = 8 days

    A's 1 day's work =18\displaystyle = \frac{1}{8}, B's 1 day's work =112\displaystyle = \frac{1}{12}

    (A + B)'s 1 day's work =18+112=3+224=524\displaystyle = \frac{1}{8} + \frac{1}{12} = \frac{3 + 2}{24} = \frac{5}{24}

    Time taken by (A + B) to finish the work =445\displaystyle = 4\frac{4}{5} days

    Answer: 445\displaystyle 4\frac{4}{5} days

  15. The speed of a boat in still water is 7.57.5 km/hr and the speed of the stream is 11 km/hr. Find the speed of the boat upstream.
    1 mark
    Answer and solution

    Speed upstream =(xβˆ’y)= (x - y) km/hr

    =7.5βˆ’1=6.5= 7.5 - 1 = 6.5 km/hr

    Answer: 6.56.5 km/hr

  16. A man can row downstream at the rate of 2020 km/hr and upstream at 1717 km/hr. Find the man's rate in still water and the rate of the current.
    2 marks
    Answer and solution

    Let the man's rate in still water be xx km/hr and the rate of the current be yy km/hr.

    Given x+y=20x + y = 20 and xβˆ’y=17x - y = 17

    Adding, 2x=372x = 37 β‡’ x=18.5x = 18.5 km/hr

    Subtracting, 2y=32y = 3 β‡’ y=1.5y = 1.5 km/hr

    Answer: Rate in still water 18.518.5 km/hr, rate of current 1.51.5 km/hr

  17. A boat goes 2525 km downstream in 88 hours. Find its speed downstream.
    1 mark
    Answer and solution

    Speed =DistanceTime\displaystyle = \frac{\text{Distance}}{\text{Time}}

    =258=3.125\displaystyle = \frac{25}{8} = 3.125 km/hr

    Answer: 3.1253.125 km/hr

  18. A man can row 33 km/hr in still water and he finds that it takes him thrice as long to row up as to row down the river. Find the rate of the stream.
    2 marks
    Answer and solution

    Let the rate of the stream be yy km/hr

    Same distance, thrice the time, so speed down =3Γ—= 3 \times speed up

    Given 3(3βˆ’y)=3+y3(3 - y) = 3 + y

    β‡’ 9βˆ’3y=3+y9 - 3y = 3 + y β‡’ 4y=64y = 6

    β‡’ y=1.5y = 1.5 km/hr

    Answer: 1.51.5 km/hr

  19. A man can row 1515 km/hr in still water. If the river is running at 11 km/hr, it takes him 1 hour 30 minutes to row to a place and back. How far is the place?
    3 marks
    Answer and solution

    Let the required distance be dd km

    Speed downstream =15+1=16= 15 + 1 = 16 km/hr

    Speed upstream =15βˆ’1=14= 15 - 1 = 14 km/hr

    Total time == 1 hour 30 minutes =1.5= 1.5 hours

    Time =DistanceSpeed\displaystyle = \frac{\text{Distance}}{\text{Speed}}, so d16+d14=1.5\displaystyle \frac{d}{16} + \frac{d}{14} = 1.5

    β‡’ d(116+114)=1.5\displaystyle d\left(\frac{1}{16} + \frac{1}{14}\right) = 1.5

    β‡’ dΓ—15112=1.5\displaystyle d \times \frac{15}{112} = 1.5

    β‡’ d=11.2d = 11.2 km

    Answer: 11.211.2 km

  20. A man can row 77 km upstream and 6060 km downstream in 55 hours, while he can row 4242 km upstream and 6060 km downstream in 1010 hours. Find the rate of the current and the speed of the man in still water.
    5 marks
    Answer and solution

    Let the speed of the man in still water be xx km/hr and the rate of the current yy km/hr.

    Speed upstream =(xβˆ’y)= (x - y) km/hr, speed downstream =(x+y)= (x + y) km/hr. Put p=1xβˆ’y\displaystyle p = \frac{1}{x - y}, q=1x+y\displaystyle q = \frac{1}{x + y}

    7xβˆ’y+60x+y=5\displaystyle \frac{7}{x - y} + \frac{60}{x + y} = 5 β‡’ 7p+60q=5β‹―(1)7p + 60q = 5 \quad \cdots (1)

    42xβˆ’y+60x+y=10\displaystyle \frac{42}{x - y} + \frac{60}{x + y} = 10 β‡’ 42p+60q=10β‹―(2)42p + 60q = 10 \quad \cdots (2)

    (1) Γ—6\times 6 β‡’ 42p+360q=3042p + 360q = 30

    (1) Γ—6\times 6 βˆ’- (2) β‡’ 300q=20300q = 20 β‡’ q=115\displaystyle q = \frac{1}{15}

    From (1): 7p+4=57p + 4 = 5 β‡’ 7p=17p = 1 β‡’ p=17\displaystyle p = \frac{1}{7}

    So xβˆ’y=7x - y = 7 and x+y=15x + y = 15

    Adding, 2x=222x = 22 β‡’ x=11x = 11; then y=15βˆ’11=4y = 15 - 11 = 4

    ∴ Rate of the current =4= 4 km/hr, speed in still water =11= 11 km/hr

    Answer: Rate of current 44 km/hr, speed in still water 1111 km/hr