Expresswala Academy Mathematics Tuition

Arithmetic Applications (Level 2)

MCQ test, Set 2

  • Set 2 of 10
  • 25 questions
  • 25 marks
  • 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 120.8 KB)

Choose one answer for each question, then check your score at the end. Each correct answer carries 1 mark; there is no negative marking.

  1. A is twice as good a workman as B. A can finish a piece of work in 2727 days. How many days will B take to finish it?
    Answer and solution

    Answer: (C) 5454 days

    Time taken by A =12×\displaystyle = \frac{1}{2} \times (Time taken by B)

    27=12×\displaystyle 27 = \frac{1}{2} \times (Time taken by B)

    ∴ Time taken by B =2×27=54= 2 \times 27 = 54 days

  2. If the number of men to do a work is changed in the ratio 3:43 : 4, the time taken by them to finish the work changes in the ratio
    Answer and solution

    Answer: (B) 4:34 : 3

    No. of men ∝1Time taken\displaystyle \propto \frac{1}{\text{Time taken}}

    T1T2=M2M1=43\displaystyle \frac{T_1}{T_2} = \frac{M_2}{M_1} = \frac{4}{3}

    ∴ T1:T2=4:3T_1 : T_2 = 4 : 3

  3. A can finish a piece of work in 3535 days and B can finish it in 1515 days. In how many days can they finish it working together?
    Answer and solution

    Answer: (B) 1012\displaystyle 10\frac{1}{2} days

    A's 1 day's work =135\displaystyle = \frac{1}{35}

    B's 1 day's work =115\displaystyle = \frac{1}{15}

    ∴ (A + B)'s 1 day's work =135+115=3+7105=10105=221\displaystyle = \frac{1}{35} + \frac{1}{15} = \frac{3 + 7}{105} = \frac{10}{105} = \frac{2}{21}

    ∴ Both together can finish the work in 212\displaystyle \frac{21}{2} days =1012\displaystyle = 10\frac{1}{2} days

  4. A and B together can finish a piece of work in 2828 days. A alone can do it in 7777 days. In how many days can B alone do it?
    Answer and solution

    Answer: (A) 4444 days

    (A + B)'s 1 day's work =128\displaystyle = \frac{1}{28}

    A's 1 day's work =177\displaystyle = \frac{1}{77}

    ⇒ B's 1 day's work =128−177=11−4308=7308=144\displaystyle = \frac{1}{28} - \frac{1}{77} = \frac{11 - 4}{308} = \frac{7}{308} = \frac{1}{44}

    ∴ B alone can finish the work in 4444 days.

  5. A, B and C together can finish a piece of work in 2424 days. B and C together can finish it in 6060 days. In how many days can A alone finish it?
    Answer and solution

    Answer: (D) 4040 days

    (A + B + C)'s 1 day's work =124\displaystyle = \frac{1}{24}

    (B + C)'s 1 day's work =160\displaystyle = \frac{1}{60}

    A's 1 day's work == (A + B + C)'s 1 day's work −- (B + C)'s 1 day's work

    =124−160=5−2120=3120=140\displaystyle = \frac{1}{24} - \frac{1}{60} = \frac{5 - 2}{120} = \frac{3}{120} = \frac{1}{40}

    ∴ A alone can finish the work in 4040 days

  6. A can do a piece of work in 3636 days and B can finish it in 1818 days. They work together for 77 days and then B goes away. In how many days will A finish the remaining work?
    Answer and solution

    Answer: (B) 1515 days

    A's 1 day's work =136\displaystyle = \frac{1}{36}

    B's 1 day's work =118\displaystyle = \frac{1}{18}

    (A + B)'s 1 day's work =136+118=1+236=336=112\displaystyle = \frac{1}{36} + \frac{1}{18} = \frac{1 + 2}{36} = \frac{3}{36} = \frac{1}{12}

    (A + B)'s 7 days' work =7×112=712\displaystyle = 7 \times \frac{1}{12} = \frac{7}{12}

    Remaining work =1−712=512\displaystyle = 1 - \frac{7}{12} = \frac{5}{12}

    This work is done by A in 512×36=15\displaystyle \frac{5}{12} \times 36 = 15 days

  7. A can do a piece of work in 4040 days and B in 1212 days. They work together for 55 days. The rest of the work is finished by C in 44 days. If they get ₹960 for the whole work, what is C's daily wage?
    Answer and solution

    Answer: (D) ₹110

    A's 1 day's work =140\displaystyle = \frac{1}{40}, B's 1 day's work =112\displaystyle = \frac{1}{12}

    (A + B)'s 1 day's work =140+112=3+10120=13120\displaystyle = \frac{1}{40} + \frac{1}{12} = \frac{3 + 10}{120} = \frac{13}{120}

    (A + B)'s 5 days' work =1324\displaystyle = \frac{13}{24}

    Remaining work =1−1324=1124\displaystyle = 1 - \frac{13}{24} = \frac{11}{24}, done by C in 44 days

    A's 5 days' work =540=18\displaystyle = \frac{5}{40} = \frac{1}{8}, B's 5 days' work =512\displaystyle = \frac{5}{12}, C's 4 days' work =1124\displaystyle = \frac{11}{24}

    Consider 18:512:1124=3:10:11\displaystyle \frac{1}{8} : \frac{5}{12} : \frac{11}{24} = 3 : 10 : 11

    A's share =3×96024=120\displaystyle = 3 \times \frac{960}{24} = 120, i.e. ₹120

    B's share =10×96024=400\displaystyle = 10 \times \frac{960}{24} = 400, i.e. ₹400

    C's share =11×96024=440\displaystyle = 11 \times \frac{960}{24} = 440, i.e. ₹440

    C's daily wage =4404=110\displaystyle = \frac{440}{4} = 110, i.e. ₹110

  8. A is thrice as good a workman as B and is therefore able to finish a piece of work in 2020 days less than B. How many days does A take to finish it alone?
    Answer and solution

    Answer: (A) 1010 days

    Suppose B finishes the work in xx days

    ⇒ A is able to finish it in (x−20)(x - 20) days

    Time taken by A =13\displaystyle = \frac{1}{3} (Time taken by B)

    ∴ x−20=13x\displaystyle x - 20 = \frac{1}{3}x

    ⇒ 3x−60=x3x - 60 = x ⇒ 2x=602x = 60 ⇒ x=30x = 30

    ∴ Time taken by B =30= 30 days, time taken by A =10= 10 days

  9. A can do a piece of work in 3232 days, B in 2424 days and C in 1616 days. All begin together, but A leaves the work after 44 days and B leaves 44 days before the work is finished. How long did the work last?
    Answer and solution

    Answer: (A) 1010 days

    A's 1 day's work =132\displaystyle = \frac{1}{32}, B's =124\displaystyle = \frac{1}{24}, C's =116\displaystyle = \frac{1}{16}

    A, B, C together work for 44 days; C alone works for the last 44 days; B and C work together in between.

    (A + B + C)'s 1 day's work =132+124+116=3+4+696=1396\displaystyle = \frac{1}{32} + \frac{1}{24} + \frac{1}{16} = \frac{3 + 4 + 6}{96} = \frac{13}{96}

    (A + B + C)'s 4 days' work =4×1396=1324\displaystyle = 4 \times \frac{13}{96} = \frac{13}{24}

    C's 4 days' work =4×116=14\displaystyle = 4 \times \frac{1}{16} = \frac{1}{4}

    Remaining work =1−(1324+14)=524\displaystyle = 1 - \left(\frac{13}{24} + \frac{1}{4}\right) = \frac{5}{24}

    (B + C)'s 1 day's work =124+116=2+348=548\displaystyle = \frac{1}{24} + \frac{1}{16} = \frac{2 + 3}{48} = \frac{5}{48}

    Remaining work is done by (B + C) in 524÷548=2\displaystyle \frac{5}{24} \div \frac{5}{48} = 2 days

    Total time =4+2+4=10= 4 + 2 + 4 = 10 days

  10. A can do a piece of work in 5656 days and B can do it in 160160 days. They work together for 1212 days. Then B leaves and A alone continues the work. 1717 days after that, C joins A and the work is completed in 66 days more. In how many days can C do the work alone?
    Answer and solution

    Answer: (B) 2020 days

    A's 1 day's work =156\displaystyle = \frac{1}{56}, B's 1 day's work =1160\displaystyle = \frac{1}{160}

    (A + B)'s 1 day's work =156+1160=20+71120=271120\displaystyle = \frac{1}{56} + \frac{1}{160} = \frac{20 + 7}{1120} = \frac{27}{1120}

    (A + B)'s 12 days' work =12×271120=81280\displaystyle = 12 \times \frac{27}{1120} = \frac{81}{280}

    A's 17 days' work =1756\displaystyle = \frac{17}{56}

    (A + C)'s 6 days' work =1−(81280+1756)=57140\displaystyle = 1 - \left(\frac{81}{280} + \frac{17}{56}\right) = \frac{57}{140}

    ⇒ (A + C)'s 1 day's work =57140÷6=19280\displaystyle = \frac{57}{140} \div 6 = \frac{19}{280}

    C's 1 day's work =19280−156=19−5280=14280=120\displaystyle = \frac{19}{280} - \frac{1}{56} = \frac{19 - 5}{280} = \frac{14}{280} = \frac{1}{20}

    C can finish the work in 2020 days

  11. A and B together can do a piece of work in 2727 days. B and C together can do it in 3636 days. If A is twice as good a workman as C, A alone can do it in
    Answer and solution

    Answer: (B) 5454 days

    (A + B)'s 1 day's work =127\displaystyle = \frac{1}{27}, (B + C)'s 1 day's work =136\displaystyle = \frac{1}{36}

    A's 1 day's work == C's 2 days' work

    C's 2 days' work + B's 1 day's work =127\displaystyle = \frac{1}{27}

    ⇒ C's 1 day's work + (B + C)'s 1 day's work =127\displaystyle = \frac{1}{27}

    ⇒ C's 1 day's work +136=127\displaystyle + \frac{1}{36} = \frac{1}{27}

    C's 1 day's work =127−136=4−3108=1108\displaystyle = \frac{1}{27} - \frac{1}{36} = \frac{4 - 3}{108} = \frac{1}{108}

    A's 1 day's work =2×1108=154\displaystyle = 2 \times \frac{1}{108} = \frac{1}{54}, so A alone takes 5454 days

  12. A and B working alone can finish a piece of work in 1616 and 44 days respectively. If they work at it alternately for a day, B beginning, in how many days will the work be finished?
    Answer and solution

    Answer: (C) 614\displaystyle 6\frac{1}{4} days

    A's 1 day's work =116\displaystyle = \frac{1}{16}, B's 1 day's work =14\displaystyle = \frac{1}{4}

    Work done in the first 2 days =14+116=4+116=516\displaystyle = \frac{1}{4} + \frac{1}{16} = \frac{4 + 1}{16} = \frac{5}{16}

    Work done in the first 6 days =3×516=1516\displaystyle = 3 \times \frac{5}{16} = \frac{15}{16}

    Remaining work =1−1516=116\displaystyle = 1 - \frac{15}{16} = \frac{1}{16}

    On day 7 it is B's turn; B does 116\displaystyle \frac{1}{16} in 116÷14=14\displaystyle \frac{1}{16} \div \frac{1}{4} = \frac{1}{4} day

    ∴ Total no. of days =6+14=614\displaystyle = 6 + \frac{1}{4} = 6\frac{1}{4} days

  13. A certain number of men complete a piece of work in 5252 days. If there were 1212 men more, the work could be finished in 2424 days less. How many men were there originally?
    Answer and solution

    Answer: (C) 1414

    Let the original number of men be xx

    No. of men ∝1No. of days\displaystyle \propto \frac{1}{\text{No. of days}}

    x×52=(x+12)×28x \times 52 = (x + 12) \times 28

    52x=28x+33652x = 28x + 336

    24x=33624x = 336 ⇒ x=14x = 14

  14. If 22 men or 66 boys can finish a piece of work in 1111 days, in how many days can 33 men and 22 boys finish it?
    Answer and solution

    Answer: (D) 66 days

    22 men =6= 6 boys

    33 men =62×3=9\displaystyle = \frac{6}{2} \times 3 = 9 boys

    33 men + 22 boys =9= 9 boys + 22 boys =11= 11 boys

    No. of boys ∝1No. of days\displaystyle \propto \frac{1}{\text{No. of days}}

    6×11=11×x6 \times 11 = 11 \times x ⇒ x=6x = 6 days

  15. 66 men and 66 women working 55 hours a day finish a piece of work in 88 days; 88 men and 66 women working 77 hours a day do the same work in 55 days. Find the number of days in which the work is done by 88 men only, working 55 hours a day.
    Answer and solution

    Answer: (A) 1414 days

    Let 1 man do mm and 1 woman do ww units of work in 1 hour.

    Case (i): (6m+6w)×5×8=240m+240w(6m + 6w) \times 5 \times 8 = 240m + 240w

    Case (ii): (8m+6w)×7×5=280m+210w(8m + 6w) \times 7 \times 5 = 280m + 210w

    Same work: 240m+240w=280m+210w240m + 240w = 280m + 210w

    ⇒ 30w=40m30w = 40m ⇒ 3w=4m3w = 4m

    So 66 women =8= 8 men, and 6m+6w=146m + 6w = 14 men

    1414 men working 55 hours a day for 88 days do the same work as 88 men working 55 hours a day for xx days

    14×5×8=8×5×x14 \times 5 \times 8 = 8 \times 5 \times x ⇒ x=14x = 14 days

  16. If 33 men with 22 boys can earn ₹2240 in 77 days and 66 men with 77 boys can earn ₹8360 in 1111 days, in what time will 44 men with 33 boys earn ₹5280?
    Answer and solution

    Answer: (B) 1212 days

    Let 1 man earn ₹xx and 1 boy earn ₹yy in 1 day.

    (3x+2y)×7=2240(3x + 2y) \times 7 = 2240 ⇒ 3x+2y=320⋯(1)3x + 2y = 320 \quad \cdots (1)

    (6x+7y)×11=8360(6x + 7y) \times 11 = 8360 ⇒ 6x+7y=760⋯(2)6x + 7y = 760 \quad \cdots (2)

    (1) ×2\times 2 ⇒ 6x+4y=6406x + 4y = 640

    (2) −- (1) ×2\times 2 ⇒ 3y=1203y = 120 ⇒ y=40y = 40

    From (1): 3x=320−80=2403x = 320 - 80 = 240 ⇒ x=80x = 80

    (4x+3y)n=5280(4x + 3y)n = 5280

    ⇒ (320+120)n=5280(320 + 120)n = 5280 ⇒ 440n=5280440n = 5280

    ⇒ n=12n = 12 days

  17. 4040 men are employed to do a piece of work which they could finish in 1818 days, but the men drop off by 55 at the end of every 66 days. In what time will the work be completed?
    Answer and solution

    Answer: (A) 2135\displaystyle 21\frac{3}{5} days

    Work done by 40 men in 6 days =6×118=13\displaystyle = 6 \times \frac{1}{18} = \frac{1}{3}

    So 1 man's work in 6 days =13÷40=1120\displaystyle = \frac{1}{3} \div 40 = \frac{1}{120}

    Remaining work =23\displaystyle = \frac{2}{3}, remaining men =35= 35; work done by 35 men in 6 days =35×1120=724\displaystyle = 35 \times \frac{1}{120} = \frac{7}{24}

    Remaining work =38\displaystyle = \frac{3}{8}, remaining men =30= 30; work done by 30 men in 6 days =30×1120=14\displaystyle = 30 \times \frac{1}{120} = \frac{1}{4}

    Remaining work =18\displaystyle = \frac{1}{8}, remaining men =25= 25; work done by 25 men in 6 days =524\displaystyle = \frac{5}{24}

    18\displaystyle \frac{1}{8} work is done by 25 men in 18÷524×6=335\displaystyle \frac{1}{8} \div \frac{5}{24} \times 6 = 3\frac{3}{5} days

    Total time =6+6+6+335=2135\displaystyle = 6 + 6 + 6 + 3\frac{3}{5} = 21\frac{3}{5} days

  18. A can do half as much again as B can do in the same time. B alone can do a piece of work in 3030 days. In how many days can A alone finish it?
    Answer and solution

    Answer: (D) 2020 days

    If B does xx, A does x2+x=3x2\displaystyle \frac{x}{2} + x = \frac{3x}{2} in the same time

    Ratio of working of A and B =32:1=3:2\displaystyle = \frac{3}{2} : 1 = 3 : 2

    Ratio of time taken for the same work =2:3= 2 : 3

    Time taken by B =3k=30= 3k = 30 ⇒ k=10k = 10

    Time taken by A =2k=20= 2k = 20 days

  19. The speed of a boat in still water is 10.510.5 km/hr and the speed of the stream is 0.50.5 km/hr. The speed of the boat downstream is
    Answer and solution

    Answer: (C) 1111 km/hr

    Speed downstream =(x+y)= (x + y) km/hr

    =10.5+0.5=11= 10.5 + 0.5 = 11 km/hr

  20. A man can row downstream at the rate of 99 km/hr and upstream at 33 km/hr. The man's rate in still water is
    Answer and solution

    Answer: (D) 66 km/hr

    Given x+y=9x + y = 9 and x−y=3x - y = 3

    Adding, 2x=122x = 12 ⇒ x=6x = 6 km/hr

  21. A man rows upstream 3232 km and downstream 6262 km, taking 44 hours each time. The man's speed in still water is
    Answer and solution

    Answer: (D) 11.7511.75 km/hr

    Speed downstream: x+y=624\displaystyle x + y = \frac{62}{4} km/hr

    Speed upstream: x−y=324\displaystyle x - y = \frac{32}{4} km/hr

    Adding, 2x=624+324=944\displaystyle 2x = \frac{62}{4} + \frac{32}{4} = \frac{94}{4}

    x=948=11.75\displaystyle x = \frac{94}{8} = 11.75 km/hr

  22. The rate of a stream is 3.53.5 km/hr. A man finds that it takes him twice as long to row up the river as to row down. The man's rate in still water is
    Answer and solution

    Answer: (B) 10.510.5 km/hr

    Let the man's rate in still water be xx km/hr

    Same distance, twice the time, so speed down =2×= 2 \times speed up

    Given 2(x−3.5)=x+3.52(x - 3.5) = x + 3.5

    ⇒ 2x−7=x+3.52x - 7 = x + 3.5 ⇒ x=10.5x = 10.5 km/hr

  23. A man can row 2020 km/hr in still water. If the river is running at 44 km/hr, it takes him 1 hour 30 minutes to row to a place and back. The place is at a distance of
    Answer and solution

    Answer: (C) 14.414.4 km

    Let the required distance be dd km

    Speed downstream =20+4=24= 20 + 4 = 24 km/hr

    Speed upstream =20−4=16= 20 - 4 = 16 km/hr

    Total time == 1 hour 30 minutes =1.5= 1.5 hours

    Time =DistanceSpeed\displaystyle = \frac{\text{Distance}}{\text{Speed}}, so d24+d16=1.5\displaystyle \frac{d}{24} + \frac{d}{16} = 1.5

    ⇒ d(124+116)=1.5\displaystyle d\left(\frac{1}{24} + \frac{1}{16}\right) = 1.5

    ⇒ d×548=1.5\displaystyle d \times \frac{5}{48} = 1.5

    ⇒ d=14.4d = 14.4 km

  24. The current of a stream runs at the rate of 55 km/hr. A motor boat goes 1414 km upstream and back again to the starting point in 1 hour 35 minutes. The speed of the motor boat in still water is
    Answer and solution

    Answer: (C) 1919 km/hr

    Let the speed of the boat in still water be xx km/hr

    Speed upstream =(x−5)= (x - 5) km/hr, speed downstream =(x+5)= (x + 5) km/hr

    Total time =95= 95 min =9560\displaystyle = \frac{95}{60} hr =1912\displaystyle = \frac{19}{12} hr

    14x−5+14x+5=1912\displaystyle \frac{14}{x - 5} + \frac{14}{x + 5} = \frac{19}{12}

    ⇒ 14((x+5)+(x−5)(x−5)(x+5))=1912\displaystyle 14\left(\frac{(x + 5) + (x - 5)}{(x - 5)(x + 5)}\right) = \frac{19}{12}

    ⇒ 28xx2−25=1912\displaystyle \frac{28x}{x^2 - 25} = \frac{19}{12}

    ⇒ 336x=19x2−475336x = 19x^2 - 475

    ⇒ 19x2−336x−475=019 x^{2} - 336 x - 475 = 0

    ⇒ (x−19)(19x+25)=0\left(x - 19\right) \left(19 x + 25\right) = 0

    ⇒ x=19x = 19 (or) x=−2519\displaystyle x = -\frac{25}{19} (rejected, a speed cannot be negative)

    ∴ Speed of the boat in still water =19= 19 km/hr

  25. A man can row 66 km upstream and 6464 km downstream in 55 hours, while he can row 3030 km upstream and 1616 km downstream in 66 hours. The rate of the current is
    Answer and solution

    Answer: (A) 55 km/hr

    Let the speed of the man in still water be xx km/hr and the rate of the current yy km/hr.

    Speed upstream =(x−y)= (x - y) km/hr, speed downstream =(x+y)= (x + y) km/hr. Put p=1x−y\displaystyle p = \frac{1}{x - y}, q=1x+y\displaystyle q = \frac{1}{x + y}

    6x−y+64x+y=5\displaystyle \frac{6}{x - y} + \frac{64}{x + y} = 5 ⇒ 6p+64q=5⋯(1)6p + 64q = 5 \quad \cdots (1)

    30x−y+16x+y=6\displaystyle \frac{30}{x - y} + \frac{16}{x + y} = 6 ⇒ 30p+16q=6⋯(2)30p + 16q = 6 \quad \cdots (2)

    (1) ×5\times 5 ⇒ 30p+320q=2530p + 320q = 25

    (1) ×5\times 5 −- (2) ⇒ 304q=19304q = 19 ⇒ q=116\displaystyle q = \frac{1}{16}

    From (1): 6p+4=56p + 4 = 5 ⇒ 6p=16p = 1 ⇒ p=16\displaystyle p = \frac{1}{6}

    So x−y=6x - y = 6 and x+y=16x + y = 16

    Adding, 2x=222x = 22 ⇒ x=11x = 11; then y=16−11=5y = 16 - 11 = 5