Expresswala Academy Mathematics Tuition

Arithmetic Applications (Level 2)

Question paper, Set 10

  • Set 10 of 10
  • 20 questions
  • 50 marks
  • 1 hour 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 104.9 KB)

Work each question on paper first, then open its answer and solution to check your work.

  1. If A can finish a piece of work in 2424 days, find A's 1 day's work.
    1 mark
    Answer and solution

    A finishes the whole work in 2424 days.

    ∴ A's 1 day's work =124\displaystyle = \frac{1}{24}

    Answer: 124\displaystyle \frac{1}{24}

  2. A is twice as good a workman as B. A can finish a piece of work in 4141 days. How many days will B take to finish it?
    1 mark
    Answer and solution

    Time taken by A =12×\displaystyle = \frac{1}{2} \times (Time taken by B)

    41=12×\displaystyle 41 = \frac{1}{2} \times (Time taken by B)

    ∴ Time taken by B =2×41=82= 2 \times 41 = 82 days

    Answer: 8282 days

  3. If the number of men to do a work is changed in the ratio 6:56 : 5, find the ratio in which the time taken by them to finish the work changes.
    1 mark
    Answer and solution

    No. of men ∝1Time taken\displaystyle \propto \frac{1}{\text{Time taken}}

    T1T2=M2M1=56\displaystyle \frac{T_1}{T_2} = \frac{M_2}{M_1} = \frac{5}{6}

    ∴ T1:T2=5:6T_1 : T_2 = 5 : 6

    Answer: 5:65 : 6

  4. 88 men can finish a piece of work in 2626 hours. In how many hours can 5252 men finish the same work?
    2 marks
    Answer and solution

    No. of men ∝1Time taken\displaystyle \propto \frac{1}{\text{Time taken}}

    8×26=52×x8 \times 26 = 52 \times x

    x=8×2652=4\displaystyle x = \frac{8 \times 26}{52} = 4 hours

    Answer: 44 hours

  5. A can do a piece of work in 1010 days and B can do it in 7070 days. Find (A + B)'s 1 day's work.
    1 mark
    Answer and solution

    (A + B)'s 1 day's work =110+170=7+170=870=435\displaystyle = \frac{1}{10} + \frac{1}{70} = \frac{7 + 1}{70} = \frac{8}{70} = \frac{4}{35}

    Answer: 435\displaystyle \frac{4}{35}

  6. A can do a piece of work in 1717 days and B alone can do it in 5151 days. How much time will both take to finish the work?
    2 marks
    Answer and solution

    A's 1 day's work =117\displaystyle = \frac{1}{17}

    B's 1 day's work =151\displaystyle = \frac{1}{51}

    ∴ (A + B)'s 1 day's work =117+151=3+151=451\displaystyle = \frac{1}{17} + \frac{1}{51} = \frac{3 + 1}{51} = \frac{4}{51}

    ∴ Both together can finish the work in 514\displaystyle \frac{51}{4} days =1234\displaystyle = 12\frac{3}{4} days

    Answer: 1234\displaystyle 12\frac{3}{4} days

  7. A and B together can do a piece of work in 99 days. B alone can finish it in 9090 days. In how many days can A alone finish the work?
    2 marks
    Answer and solution

    (A + B)'s 1 day's work =19\displaystyle = \frac{1}{9}

    B's 1 day's work =190\displaystyle = \frac{1}{90}

    ⇒ A's 1 day's work =19−190=10−190=990=110\displaystyle = \frac{1}{9} - \frac{1}{90} = \frac{10 - 1}{90} = \frac{9}{90} = \frac{1}{10}

    ∴ A alone can finish the work in 1010 days.

    Answer: 1010 days

  8. A and B can do a piece of work in 6363 days; B and C in 2828 days; C and A in 3636 days. In how many days will they finish it together and separately?
    5 marks
    Answer and solution

    (A + B)'s 1 day's work =163\displaystyle = \frac{1}{63}

    (B + C)'s 1 day's work =128\displaystyle = \frac{1}{28}

    (C + A)'s 1 day's work =136\displaystyle = \frac{1}{36}

    Adding, 2(A + B + C)'s 1 day's work =163+128+136=4+9+7252=20252=563\displaystyle = \frac{1}{63} + \frac{1}{28} + \frac{1}{36} = \frac{4 + 9 + 7}{252} = \frac{20}{252} = \frac{5}{63}

    ⇒ (A + B + C)'s 1 day's work =5126\displaystyle = \frac{5}{126}

    ∴ A, B, C together can finish the work in 2515\displaystyle 25\frac{1}{5} days.

    A's 1 day's work =5126−128=1252\displaystyle = \frac{5}{126} - \frac{1}{28} = \frac{1}{252}, so A alone takes 252252 days

    B's 1 day's work =5126−136=184\displaystyle = \frac{5}{126} - \frac{1}{36} = \frac{1}{84}, so B alone takes 8484 days

    C's 1 day's work =5126−163=142\displaystyle = \frac{5}{126} - \frac{1}{63} = \frac{1}{42}, so C alone takes 4242 days

    Answer: Together 2515\displaystyle 25\frac{1}{5} days; A alone 252252 days, B alone 8484 days, C alone 4242 days

  9. A is thrice as good a workman as B and is therefore able to finish a piece of work in 3838 days less than B. Find the time in which they can do it working together.
    3 marks
    Answer and solution

    Suppose B finishes the work in xx days

    ⇒ A is able to finish it in (x−38)(x - 38) days

    Time taken by A =13\displaystyle = \frac{1}{3} (Time taken by B)

    ∴ x−38=13x\displaystyle x - 38 = \frac{1}{3}x

    ⇒ 3x−114=x3x - 114 = x ⇒ 2x=1142x = 114 ⇒ x=57x = 57

    ∴ Time taken by B =57= 57 days, time taken by A =19= 19 days

    A's 1 day's work =119\displaystyle = \frac{1}{19}, B's 1 day's work =157\displaystyle = \frac{1}{57}

    (A + B)'s 1 day's work =119+157=3+157=457\displaystyle = \frac{1}{19} + \frac{1}{57} = \frac{3 + 1}{57} = \frac{4}{57}

    A and B together can finish the work in 1414\displaystyle 14\frac{1}{4} days

    Answer: 1414\displaystyle 14\frac{1}{4} days

  10. A and B can do a piece of work in 5656 and 2828 days respectively. They began the work together, but B leaves after some days and A finishes the remaining work in 4444 days. After how many days did B leave?
    3 marks
    Answer and solution

    A's 1 day's work =156\displaystyle = \frac{1}{56}, B's 1 day's work =128\displaystyle = \frac{1}{28}

    (A + B)'s 1 day's work =156+128=1+256=356\displaystyle = \frac{1}{56} + \frac{1}{28} = \frac{1 + 2}{56} = \frac{3}{56}

    A's 44 days' work =44×156=1114\displaystyle = 44 \times \frac{1}{56} = \frac{11}{14}

    Remaining work =1−1114=314\displaystyle = 1 - \frac{11}{14} = \frac{3}{14}

    (A + B)'s xx days' work =314\displaystyle = \frac{3}{14} ⇒ 356×x=314\displaystyle \frac{3}{56} \times x = \frac{3}{14}

    x=4x = 4, so B left after 44 days

    Answer: 44 days

  11. A can do a piece of work in 120120 days and B can do it in 8080 days. They work together for 77 days. Then B leaves and A alone continues the work. 2929 days after that, C joins A and the work is completed in 2121 days more. In how many days can C do the work alone?
    5 marks
    Answer and solution

    A's 1 day's work =1120\displaystyle = \frac{1}{120}, B's 1 day's work =180\displaystyle = \frac{1}{80}

    (A + B)'s 1 day's work =1120+180=2+3240=5240=148\displaystyle = \frac{1}{120} + \frac{1}{80} = \frac{2 + 3}{240} = \frac{5}{240} = \frac{1}{48}

    (A + B)'s 7 days' work =7×148=748\displaystyle = 7 \times \frac{1}{48} = \frac{7}{48}

    A's 29 days' work =29120\displaystyle = \frac{29}{120}

    (A + C)'s 21 days' work =1−(748+29120)=4980\displaystyle = 1 - \left(\frac{7}{48} + \frac{29}{120}\right) = \frac{49}{80}

    ⇒ (A + C)'s 1 day's work =4980÷21=7240\displaystyle = \frac{49}{80} \div 21 = \frac{7}{240}

    C's 1 day's work =7240−1120=7−2240=5240=148\displaystyle = \frac{7}{240} - \frac{1}{120} = \frac{7 - 2}{240} = \frac{5}{240} = \frac{1}{48}

    C can finish the work in 4848 days

    Answer: 4848 days

  12. If 33 men with 77 boys can earn ₹9990 in 99 days and 66 men with 33 boys can earn ₹11715 in 1111 days, in what time will 77 men with 1010 boys earn ₹28875?
    5 marks
    Answer and solution

    Let 1 man earn ₹xx and 1 boy earn ₹yy in 1 day.

    (3x+7y)×9=9990(3x + 7y) \times 9 = 9990 ⇒ 3x+7y=1110⋯(1)3x + 7y = 1110 \quad \cdots (1)

    (6x+3y)×11=11715(6x + 3y) \times 11 = 11715 ⇒ 6x+3y=1065⋯(2)6x + 3y = 1065 \quad \cdots (2)

    (1) ×2\times 2 ⇒ 6x+14y=22206x + 14y = 2220

    (1) ×2\times 2 −- (2) ⇒ 11y=115511y = 1155 ⇒ y=105y = 105

    From (1): 3x=1110−735=3753x = 1110 - 735 = 375 ⇒ x=125x = 125

    (7x+10y)n=28875(7x + 10y)n = 28875

    ⇒ (875+1050)n=28875(875 + 1050)n = 28875 ⇒ 1925n=288751925n = 28875

    ⇒ n=15n = 15 days

    Answer: 1515 days

  13. A can do half as much again as B can do in the same time. B alone can do a piece of work in 4545 days. In how many days can both together finish it?
    3 marks
    Answer and solution

    If B does xx, A does x2+x=3x2\displaystyle \frac{x}{2} + x = \frac{3x}{2} in the same time

    Ratio of working of A and B =32:1=3:2\displaystyle = \frac{3}{2} : 1 = 3 : 2

    Ratio of time taken for the same work =2:3= 2 : 3

    Time taken by B =3k=45= 3k = 45 ⇒ k=15k = 15

    Time taken by A =2k=30= 2k = 30 days

    A's 1 day's work =130\displaystyle = \frac{1}{30}, B's 1 day's work =145\displaystyle = \frac{1}{45}

    (A + B)'s 1 day's work =130+145=3+290=590=118\displaystyle = \frac{1}{30} + \frac{1}{45} = \frac{3 + 2}{90} = \frac{5}{90} = \frac{1}{18}

    Time taken by (A + B) to finish the work =18= 18 days

    Answer: 1818 days

  14. A man rows in still water at 77 km/hr and the rate of the current is 1.51.5 km/hr. Find the man's rate with the current.
    1 mark
    Answer and solution

    Speed downstream =(x+y)= (x + y) km/hr

    =7+1.5=8.5= 7 + 1.5 = 8.5 km/hr

    Answer: 8.58.5 km/hr

  15. A man can row downstream at the rate of 1313 km/hr and upstream at 1111 km/hr. Find the man's rate in still water and the rate of the current.
    2 marks
    Answer and solution

    Let the man's rate in still water be xx km/hr and the rate of the current be yy km/hr.

    Given x+y=13x + y = 13 and x−y=11x - y = 11

    Adding, 2x=242x = 24 ⇒ x=12x = 12 km/hr

    Subtracting, 2y=22y = 2 ⇒ y=1y = 1 km/hr

    Answer: Rate in still water 1212 km/hr, rate of current 11 km/hr

  16. A boat goes 2323 km downstream in 88 hours. Find its speed downstream.
    1 mark
    Answer and solution

    Speed =DistanceTime\displaystyle = \frac{\text{Distance}}{\text{Time}}

    =238=2.875\displaystyle = \frac{23}{8} = 2.875 km/hr

    Answer: 2.8752.875 km/hr

  17. A man rows upstream 4242 km and downstream 6363 km, taking 66 hours each time. What is the velocity of the current?
    2 marks
    Answer and solution

    Speed downstream: x+y=636\displaystyle x + y = \frac{63}{6} km/hr

    Speed upstream: x−y=426\displaystyle x - y = \frac{42}{6} km/hr

    Subtracting, 2y=636−426=216\displaystyle 2y = \frac{63}{6} - \frac{42}{6} = \frac{21}{6}

    y=2112=1.75\displaystyle y = \frac{21}{12} = 1.75 km/hr

    Answer: 1.751.75 km/hr

  18. A man can row 55 km/hr in still water and he finds that it takes him thrice as long to row up as to row down the river. Find the rate of the stream.
    2 marks
    Answer and solution

    Let the rate of the stream be yy km/hr

    Same distance, thrice the time, so speed down =3×= 3 \times speed up

    Given 3(5−y)=5+y3(5 - y) = 5 + y

    ⇒ 15−3y=5+y15 - 3y = 5 + y ⇒ 4y=104y = 10

    ⇒ y=2.5y = 2.5 km/hr

    Answer: 2.52.5 km/hr

  19. A man can row 1515 km/hr in still water. If the river is running at 66 km/hr, it takes him 1 hour to row to a place and back. How far is the place?
    3 marks
    Answer and solution

    Let the required distance be dd km

    Speed downstream =15+6=21= 15 + 6 = 21 km/hr

    Speed upstream =15−6=9= 15 - 6 = 9 km/hr

    Time =DistanceSpeed\displaystyle = \frac{\text{Distance}}{\text{Speed}}, so d21+d9=1\displaystyle \frac{d}{21} + \frac{d}{9} = 1

    ⇒ d(121+19)=1\displaystyle d\left(\frac{1}{21} + \frac{1}{9}\right) = 1

    ⇒ d×1063=1\displaystyle d \times \frac{10}{63} = 1

    ⇒ d=6.3d = 6.3 km

    Answer: 6.36.3 km

  20. The current of a stream runs at the rate of 11 km/hr. A motor boat goes 77 km upstream and back again to the starting point in 2 hours 55 minutes. Find the speed of the motor boat in still water.
    5 marks
    Answer and solution

    Let the speed of the boat in still water be xx km/hr

    Speed upstream =(x−1)= (x - 1) km/hr, speed downstream =(x+1)= (x + 1) km/hr

    Total time =175= 175 min =17560\displaystyle = \frac{175}{60} hr =3512\displaystyle = \frac{35}{12} hr

    7x−1+7x+1=3512\displaystyle \frac{7}{x - 1} + \frac{7}{x + 1} = \frac{35}{12}

    ⇒ 7((x+1)+(x−1)(x−1)(x+1))=3512\displaystyle 7\left(\frac{(x + 1) + (x - 1)}{(x - 1)(x + 1)}\right) = \frac{35}{12}

    ⇒ 14xx2−1=3512\displaystyle \frac{14x}{x^2 - 1} = \frac{35}{12}

    ⇒ 168x=35x2−35168x = 35x^2 - 35

    ⇒ 5x2−24x−5=05 x^{2} - 24 x - 5 = 0

    ⇒ (x−5)(5x+1)=0\left(x - 5\right) \left(5 x + 1\right) = 0

    ⇒ x=5x = 5 (or) x=−15\displaystyle x = -\frac{1}{5} (rejected, a speed cannot be negative)

    ∴ Speed of the boat in still water =5= 5 km/hr

    Answer: 55 km/hr