Expresswala Academy Mathematics Tuition

Arithmetic Applications (Level 2)

Question paper, Set 4

  • Set 4 of 10
  • 20 questions
  • 50 marks
  • 1 hour 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 106.1 KB)

Work each question on paper first, then open its answer and solution to check your work.

  1. Ravi can paint a wall in 4949 hours. What part of the wall does he paint in 1 hour?
    1 mark
    Answer and solution

    Ravi paints the whole wall in 4949 hours.

    ∴ Ravi's 1 hour's work =149\displaystyle = \frac{1}{49}

    Answer: 149\displaystyle \frac{1}{49} of the wall

  2. A is thrice as good a workman as B. If B can finish a piece of work in 3333 days, in how many days can A finish it?
    1 mark
    Answer and solution

    Time taken by A =13×\displaystyle = \frac{1}{3} \times (Time taken by B)

    =13×33=11\displaystyle = \frac{1}{3} \times 33 = 11 days

    Answer: 1111 days

  3. A piece of work is done by 3535 men. If 4545 men do the same work instead, find the ratio of the time taken by the 3535 men to the time taken by the 4545 men.
    1 mark
    Answer and solution

    No. of men ∝1Time taken\displaystyle \propto \frac{1}{\text{Time taken}}

    T1T2=M2M1=4535=97\displaystyle \frac{T_1}{T_2} = \frac{M_2}{M_1} = \frac{45}{35} = \frac{9}{7}

    ∴ T1:T2=9:7T_1 : T_2 = 9 : 7

    Answer: 9:79 : 7

  4. 2828 men can finish a piece of work in 77 hours. In how many hours can 44 men finish the same work?
    2 marks
    Answer and solution

    No. of men ∝1Time taken\displaystyle \propto \frac{1}{\text{Time taken}}

    28×7=4×x28 \times 7 = 4 \times x

    x=28×74=49\displaystyle x = \frac{28 \times 7}{4} = 49 hours

    Answer: 4949 hours

  5. A can do a piece of work in 1515 days and B can do it in 6666 days. Find (A + B)'s 1 day's work.
    1 mark
    Answer and solution

    (A + B)'s 1 day's work =115+166=22+5330=27330=9110\displaystyle = \frac{1}{15} + \frac{1}{66} = \frac{22 + 5}{330} = \frac{27}{330} = \frac{9}{110}

    Answer: 9110\displaystyle \frac{9}{110}

  6. A can finish a piece of work in 4646 days and B can finish it in 2323 days. In how many days can they finish it working together?
    2 marks
    Answer and solution

    A's 1 day's work =146\displaystyle = \frac{1}{46}

    B's 1 day's work =123\displaystyle = \frac{1}{23}

    ∴ (A + B)'s 1 day's work =146+123=1+246=346\displaystyle = \frac{1}{46} + \frac{1}{23} = \frac{1 + 2}{46} = \frac{3}{46}

    ∴ Both together can finish the work in 463\displaystyle \frac{46}{3} days =1513\displaystyle = 15\frac{1}{3} days

    Answer: 1513\displaystyle 15\frac{1}{3} days

  7. A and B can do a piece of work in 9090 days; B and C in 4545 days; C and A in 6060 days. In how many days will they finish it together and separately?
    5 marks
    Answer and solution

    (A + B)'s 1 day's work =190\displaystyle = \frac{1}{90}

    (B + C)'s 1 day's work =145\displaystyle = \frac{1}{45}

    (C + A)'s 1 day's work =160\displaystyle = \frac{1}{60}

    Adding, 2(A + B + C)'s 1 day's work =190+145+160=2+4+3180=9180=120\displaystyle = \frac{1}{90} + \frac{1}{45} + \frac{1}{60} = \frac{2 + 4 + 3}{180} = \frac{9}{180} = \frac{1}{20}

    ⇒ (A + B + C)'s 1 day's work =140\displaystyle = \frac{1}{40}

    ∴ A, B, C together can finish the work in 4040 days.

    A's 1 day's work =140−145=1360\displaystyle = \frac{1}{40} - \frac{1}{45} = \frac{1}{360}, so A alone takes 360360 days

    B's 1 day's work =140−160=1120\displaystyle = \frac{1}{40} - \frac{1}{60} = \frac{1}{120}, so B alone takes 120120 days

    C's 1 day's work =140−190=172\displaystyle = \frac{1}{40} - \frac{1}{90} = \frac{1}{72}, so C alone takes 7272 days

    Answer: Together 4040 days; A alone 360360 days, B alone 120120 days, C alone 7272 days

  8. A is twice as good a workman as B and is therefore able to finish a piece of work in 3131 days less than B. Find the time in which they can do it working together.
    3 marks
    Answer and solution

    Suppose B finishes the work in xx days

    ⇒ A is able to finish it in (x−31)(x - 31) days

    Time taken by A =12\displaystyle = \frac{1}{2} (Time taken by B)

    ∴ x−31=12x\displaystyle x - 31 = \frac{1}{2}x

    ⇒ 2x−62=x2x - 62 = x ⇒ x=62x = 62

    ∴ Time taken by B =62= 62 days, time taken by A =31= 31 days

    A's 1 day's work =131\displaystyle = \frac{1}{31}, B's 1 day's work =162\displaystyle = \frac{1}{62}

    (A + B)'s 1 day's work =131+162=2+162=362\displaystyle = \frac{1}{31} + \frac{1}{62} = \frac{2 + 1}{62} = \frac{3}{62}

    A and B together can finish the work in 2023\displaystyle 20\frac{2}{3} days

    Answer: 2023\displaystyle 20\frac{2}{3} days

  9. A and B can do a piece of work in 3535 and 7070 days respectively. They began the work together, but A leaves after some days and B finishes the remaining work in 2222 days. After how many days did A leave?
    3 marks
    Answer and solution

    A's 1 day's work =135\displaystyle = \frac{1}{35}, B's 1 day's work =170\displaystyle = \frac{1}{70}

    (A + B)'s 1 day's work =135+170=2+170=370\displaystyle = \frac{1}{35} + \frac{1}{70} = \frac{2 + 1}{70} = \frac{3}{70}

    B's 22 days' work =22×170=1135\displaystyle = 22 \times \frac{1}{70} = \frac{11}{35}

    Remaining work =1−1135=2435\displaystyle = 1 - \frac{11}{35} = \frac{24}{35}

    (A + B)'s xx days' work =2435\displaystyle = \frac{24}{35} ⇒ 370×x=2435\displaystyle \frac{3}{70} \times x = \frac{24}{35}

    x=16x = 16, so A left after 1616 days

    Answer: 1616 days

  10. A can do a piece of work in 175175 days and B can do it in 6060 days. They work together for 3030 days. Then B leaves and A alone continues the work. 88 days after that, C joins A and the work is completed in 1818 days more. In how many days can C do the work alone?
    5 marks
    Answer and solution

    A's 1 day's work =1175\displaystyle = \frac{1}{175}, B's 1 day's work =160\displaystyle = \frac{1}{60}

    (A + B)'s 1 day's work =1175+160=12+352100=472100\displaystyle = \frac{1}{175} + \frac{1}{60} = \frac{12 + 35}{2100} = \frac{47}{2100}

    (A + B)'s 30 days' work =30×472100=4770\displaystyle = 30 \times \frac{47}{2100} = \frac{47}{70}

    A's 8 days' work =8175\displaystyle = \frac{8}{175}

    (A + C)'s 18 days' work =1−(4770+8175)=99350\displaystyle = 1 - \left(\frac{47}{70} + \frac{8}{175}\right) = \frac{99}{350}

    ⇒ (A + C)'s 1 day's work =99350÷18=11700\displaystyle = \frac{99}{350} \div 18 = \frac{11}{700}

    C's 1 day's work =11700−1175=11−4700=7700=1100\displaystyle = \frac{11}{700} - \frac{1}{175} = \frac{11 - 4}{700} = \frac{7}{700} = \frac{1}{100}

    C can finish the work in 100100 days

    Answer: 100100 days

  11. A certain number of men complete a piece of work in 7070 days. If there were 44 men more, the work could be finished in 55 days less. How many men were there originally?
    2 marks
    Answer and solution

    Let the original number of men be xx

    No. of men ∝1No. of days\displaystyle \propto \frac{1}{\text{No. of days}}

    x×70=(x+4)×65x \times 70 = (x + 4) \times 65

    70x=65x+26070x = 65x + 260

    5x=2605x = 260 ⇒ x=52x = 52

    Answer: 5252 men

  12. If 66 men or 1010 boys can finish a piece of work in 1515 days, in how many days can 33 men and 2020 boys finish it?
    2 marks
    Answer and solution

    66 men =10= 10 boys

    33 men =106×3=5\displaystyle = \frac{10}{6} \times 3 = 5 boys

    33 men + 2020 boys =5= 5 boys + 2020 boys =25= 25 boys

    No. of boys ∝1No. of days\displaystyle \propto \frac{1}{\text{No. of days}}

    10×15=25×x10 \times 15 = 25 \times x ⇒ x=6x = 6 days

    Answer: 66 days

  13. If 22 men with 77 boys can earn ₹2025 in 99 days and 44 men with 77 boys can earn ₹3795 in 1111 days, in what time will 33 men with 33 boys earn ₹2025?
    5 marks
    Answer and solution

    Let 1 man earn ₹xx and 1 boy earn ₹yy in 1 day.

    (2x+7y)×9=2025(2x + 7y) \times 9 = 2025 ⇒ 2x+7y=225⋯(1)2x + 7y = 225 \quad \cdots (1)

    (4x+7y)×11=3795(4x + 7y) \times 11 = 3795 ⇒ 4x+7y=345⋯(2)4x + 7y = 345 \quad \cdots (2)

    (1) ×2\times 2 ⇒ 4x+14y=4504x + 14y = 450

    (1) ×2\times 2 −- (2) ⇒ 7y=1057y = 105 ⇒ y=15y = 15

    From (1): 2x=225−105=1202x = 225 - 105 = 120 ⇒ x=60x = 60

    (3x+3y)n=2025(3x + 3y)n = 2025

    ⇒ (180+45)n=2025(180 + 45)n = 2025 ⇒ 225n=2025225n = 2025

    ⇒ n=9n = 9 days

    Answer: 99 days

  14. A can do half as much again as B can do in the same time. B alone can do a piece of work in 9090 days. In how many days can both together finish it?
    3 marks
    Answer and solution

    If B does xx, A does x2+x=3x2\displaystyle \frac{x}{2} + x = \frac{3x}{2} in the same time

    Ratio of working of A and B =32:1=3:2\displaystyle = \frac{3}{2} : 1 = 3 : 2

    Ratio of time taken for the same work =2:3= 2 : 3

    Time taken by B =3k=90= 3k = 90 ⇒ k=30k = 30

    Time taken by A =2k=60= 2k = 60 days

    A's 1 day's work =160\displaystyle = \frac{1}{60}, B's 1 day's work =190\displaystyle = \frac{1}{90}

    (A + B)'s 1 day's work =160+190=3+2180=5180=136\displaystyle = \frac{1}{60} + \frac{1}{90} = \frac{3 + 2}{180} = \frac{5}{180} = \frac{1}{36}

    Time taken by (A + B) to finish the work =36= 36 days

    Answer: 3636 days

  15. The speed of a boat in still water is 9.59.5 km/hr and the speed of the stream is 0.50.5 km/hr. Find the speed of the boat upstream.
    1 mark
    Answer and solution

    Speed upstream =(x−y)= (x - y) km/hr

    =9.5−0.5=9= 9.5 - 0.5 = 9 km/hr

    Answer: 99 km/hr

  16. A man can row downstream at the rate of 1111 km/hr and upstream at 88 km/hr. Find the man's rate in still water and the rate of the current.
    2 marks
    Answer and solution

    Let the man's rate in still water be xx km/hr and the rate of the current be yy km/hr.

    Given x+y=11x + y = 11 and x−y=8x - y = 8

    Adding, 2x=192x = 19 ⇒ x=9.5x = 9.5 km/hr

    Subtracting, 2y=32y = 3 ⇒ y=1.5y = 1.5 km/hr

    Answer: Rate in still water 9.59.5 km/hr, rate of current 1.51.5 km/hr

  17. A boat goes 2727 km downstream in 66 hours. Find its speed downstream.
    1 mark
    Answer and solution

    Speed =DistanceTime\displaystyle = \frac{\text{Distance}}{\text{Time}}

    =276=4.5\displaystyle = \frac{27}{6} = 4.5 km/hr

    Answer: 4.54.5 km/hr

  18. The rate of a stream is 44 km/hr. A man finds that it takes him thrice as long to row up the river as to row down. Find the man's rate in still water.
    2 marks
    Answer and solution

    Let the man's rate in still water be xx km/hr

    Same distance, thrice the time, so speed down =3×= 3 \times speed up

    Given 3(x−4)=x+43(x - 4) = x + 4

    ⇒ 3x−12=x+43x - 12 = x + 4 ⇒ 2x=162x = 16

    ⇒ x=8x = 8 km/hr

    Answer: 88 km/hr

  19. A man can row 1010 km/hr in still water. If the river is running at 33 km/hr, it takes him 2 hours 30 minutes to row to a place and back. How far is the place?
    3 marks
    Answer and solution

    Let the required distance be dd km

    Speed downstream =10+3=13= 10 + 3 = 13 km/hr

    Speed upstream =10−3=7= 10 - 3 = 7 km/hr

    Total time == 2 hours 30 minutes =2.5= 2.5 hours

    Time =DistanceSpeed\displaystyle = \frac{\text{Distance}}{\text{Speed}}, so d13+d7=2.5\displaystyle \frac{d}{13} + \frac{d}{7} = 2.5

    ⇒ d(113+17)=2.5\displaystyle d\left(\frac{1}{13} + \frac{1}{7}\right) = 2.5

    ⇒ d×2091=2.5\displaystyle d \times \frac{20}{91} = 2.5

    ⇒ d=11.375d = 11.375 km

    Answer: 11.37511.375 km

  20. The current of a stream runs at the rate of 11 km/hr. A motor boat goes 1212 km upstream and back again to the starting point in 1 hour 25 minutes. Find the speed of the motor boat in still water.
    5 marks
    Answer and solution

    Let the speed of the boat in still water be xx km/hr

    Speed upstream =(x−1)= (x - 1) km/hr, speed downstream =(x+1)= (x + 1) km/hr

    Total time =85= 85 min =8560\displaystyle = \frac{85}{60} hr =1712\displaystyle = \frac{17}{12} hr

    12x−1+12x+1=1712\displaystyle \frac{12}{x - 1} + \frac{12}{x + 1} = \frac{17}{12}

    ⇒ 12((x+1)+(x−1)(x−1)(x+1))=1712\displaystyle 12\left(\frac{(x + 1) + (x - 1)}{(x - 1)(x + 1)}\right) = \frac{17}{12}

    ⇒ 24xx2−1=1712\displaystyle \frac{24x}{x^2 - 1} = \frac{17}{12}

    ⇒ 288x=17x2−17288x = 17x^2 - 17

    ⇒ 17x2−288x−17=017 x^{2} - 288 x - 17 = 0

    ⇒ (x−17)(17x+1)=0\left(x - 17\right) \left(17 x + 1\right) = 0

    ⇒ x=17x = 17 (or) x=−117\displaystyle x = -\frac{1}{17} (rejected, a speed cannot be negative)

    ∴ Speed of the boat in still water =17= 17 km/hr

    Answer: 1717 km/hr