Expresswala Academy Mathematics Tuition

Simple Equations using Integers

Question paper, Set 9

  • Set 9 of 10
  • 20 questions
  • 50 marks
  • 1 hour 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 72.6 KB)

Work each question on paper first, then open its answer and solution to check your work.

  1. Find xx if x+88=15x + 88 = 15.
    1 mark
    Answer and solution

    x+88=15x + 88 = 15

    ⇒x=15−88\Rightarrow x = 15 - 88

    ⇒x=−73\Rightarrow x = -73

    Answer: x=−73x = -73

  2. If x−80=−79x - 80 = -79, then find xx.
    1 mark
    Answer and solution

    x−80=−79x - 80 = -79

    ⇒x=−79+80\Rightarrow x = -79 + 80

    ⇒x=1\Rightarrow x = 1

    Answer: x=1x = 1

  3. Solve 4×x=2444 \times x = 244.
    1 mark
    Answer and solution

    4×x=2444 \times x = 244

    ⇒x=2444\displaystyle \Rightarrow x = \frac{244}{4}

    ⇒x=61\Rightarrow x = 61

    Answer: x=61x = 61

  4. Find xx if x2=122\displaystyle \frac{x}{2} = 122.
    1 mark
    Answer and solution

    x2=122\displaystyle \frac{x}{2} = 122

    ⇒x=122×2\Rightarrow x = 122 \times 2

    ⇒x=244\Rightarrow x = 244

    Answer: x=244x = 244

  5. Solve: (i) x+95=−47x + 95 = -47 (ii) x−79=−43x - 79 = -43 (iii) x×6=330x \times 6 = 330 (iv) x20=330\displaystyle \frac{x}{20} = 330
    5 marks
    Answer and solution

    (i) x+95=−47x + 95 = -47

    ⇒x=−47−95\Rightarrow x = -47 - 95

    ⇒x=−142\Rightarrow x = -142

    (ii) x−79=−43x - 79 = -43

    ⇒x=−43+79\Rightarrow x = -43 + 79

    ⇒x=36\Rightarrow x = 36

    (iii) x×6=330x \times 6 = 330

    ⇒x=3306\displaystyle \Rightarrow x = \frac{330}{6}

    ⇒x=55\Rightarrow x = 55

    (iv) x20=330\displaystyle \frac{x}{20} = 330

    ⇒x=330×20\Rightarrow x = 330 \times 20

    ⇒x=6600\Rightarrow x = 6600

    Answer: (i) x=−142x = -142, (ii) x=36x = 36, (iii) x=55x = 55, (iv) x=6600x = 6600

  6. If x+28372=120589x + 28372 = 120589, then find xx.
    1 mark
    Answer and solution

    x+28372=120589x + 28372 = 120589

    ⇒x=120589−28372\Rightarrow x = 120589 - 28372

    Column subtraction: 120589−28372=92217120589 - 28372 = 92217

    ⇒x=92217\Rightarrow x = 92217

    Answer: x=92217x = 92217

  7. Solve x×27=2943x \times 27 = 2943.
    2 marks
    Answer and solution

    x×27=2943x \times 27 = 2943

    ⇒x=294327\displaystyle \Rightarrow x = \frac{2943}{27}

    Long division: 29÷27=129 \div 27 = 1, remainder 22; 24÷27=024 \div 27 = 0, remainder 2424; 243÷27=9243 \div 27 = 9, remainder 00

    ⇒x=109\Rightarrow x = 109

    Answer: x=109x = 109

  8. Find xx if x−3=−88\displaystyle \frac{x}{-3} = -88.
    1 mark
    Answer and solution

    x−3=−88\displaystyle \frac{x}{-3} = -88

    ⇒x=(−88)×(−3)\Rightarrow x = (-88) \times (-3)

    −×−=+- \times - = +

    ⇒x=264\Rightarrow x = 264

    Answer: x=264x = 264

  9. Find xx if 6x−103=−256x - 103 = -25.
    2 marks
    Answer and solution

    6x−103=−256x - 103 = -25

    ⇒6x=−25+103\Rightarrow 6x = -25 + 103

    ⇒6x=78\Rightarrow 6x = 78

    ⇒x=786\displaystyle \Rightarrow x = \frac{78}{6}

    ⇒x=13\Rightarrow x = 13

    Answer: x=13x = 13

  10. Find xx if x3+143=115\displaystyle \frac{x}{3} + 143 = 115.
    3 marks
    Answer and solution

    x3+143=115\displaystyle \frac{x}{3} + 143 = 115

    ⇒x3=115−143\displaystyle \Rightarrow \frac{x}{3} = 115 - 143

    ⇒x3=−28\displaystyle \Rightarrow \frac{x}{3} = -28

    ⇒x=−28×3\Rightarrow x = -28 \times 3

    ⇒x=−84\Rightarrow x = -84

    Answer: x=−84x = -84

  11. Solve: (i) 2x3+10=22\displaystyle \frac{2x}{3} + 10 = 22 (ii) 9x8−2=−65\displaystyle \frac{9x}{8} - 2 = -65
    5 marks
    Answer and solution

    (i) 2x3+10=22\displaystyle \frac{2x}{3} + 10 = 22

    ⇒2x3=22−10\displaystyle \Rightarrow \frac{2x}{3} = 22 - 10

    ⇒2x3=12\displaystyle \Rightarrow \frac{2x}{3} = 12

    ⇒2x=12×3\Rightarrow 2x = 12 \times 3

    ⇒2x=36\Rightarrow 2x = 36

    ⇒x=362\displaystyle \Rightarrow x = \frac{36}{2}

    ⇒x=18\Rightarrow x = 18

    (ii) 9x8−2=−65\displaystyle \frac{9x}{8} - 2 = -65

    ⇒9x8=−65+2\displaystyle \Rightarrow \frac{9x}{8} = -65 + 2

    ⇒9x8=−63\displaystyle \Rightarrow \frac{9x}{8} = -63

    ⇒9x=−63×8\Rightarrow 9x = -63 \times 8

    ⇒9x=−504\Rightarrow 9x = -504

    ⇒x=−5049\displaystyle \Rightarrow x = \frac{-504}{9}

    ⇒x=−56\Rightarrow x = -56

    Answer: (i) x=18x = 18, (ii) x=−56x = -56

  12. Solve x−6=30−xx - 6 = 30 - x.
    2 marks
    Answer and solution

    x−6=30−xx - 6 = 30 - x

    ⇒x+x=30+6\Rightarrow x + x = 30 + 6

    ⇒2x=36\Rightarrow 2x = 36

    ⇒x=362\displaystyle \Rightarrow x = \frac{36}{2}

    ⇒x=18\Rightarrow x = 18

    Answer: x=18x = 18

  13. Find xx if 9x−24=−200−7x9x - 24 = -200 - 7x.
    3 marks
    Answer and solution

    9x−24=−200−7x9x - 24 = -200 - 7x

    ⇒9x+7x=−200+24\Rightarrow 9x + 7x = -200 + 24

    ⇒16x=−176\Rightarrow 16x = -176

    ⇒x=−17616\displaystyle \Rightarrow x = \frac{-176}{16}

    ⇒x=−11\Rightarrow x = -11

    Answer: x=−11x = -11

  14. If 3x−7+9x=59+6x3x - 7 + 9x = 59 + 6x, then find xx.
    3 marks
    Answer and solution

    3x−7+9x=59+6x3x - 7 + 9x = 59 + 6x

    ⇒12x−7=59+6x\Rightarrow 12x - 7 = 59 + 6x

    ⇒12x−6x=59+7\Rightarrow 12x - 6x = 59 + 7

    ⇒6x=66\Rightarrow 6x = 66

    ⇒x=666\displaystyle \Rightarrow x = \frac{66}{6}

    ⇒x=11\Rightarrow x = 11

    Answer: x=11x = 11

  15. If 36−4x=6836 - 4x = 68, then find xx.
    2 marks
    Answer and solution

    36−4x=6836 - 4x = 68

    ⇒−4x=68−36\Rightarrow -4x = 68 - 36

    ⇒−4x=32\Rightarrow -4x = 32

    ⇒x=32−4\displaystyle \Rightarrow x = \frac{32}{-4}

    (+÷−=−)(+ \div - = -)

    ⇒x=−8\Rightarrow x = -8

    Answer: x=−8x = -8

  16. Solve: (i) 6x+45=−5+8x6x + 45 = -5 + 8x (ii) −3x+34−6x=106-3x + 34 - 6x = 106
    5 marks
    Answer and solution

    (i) 6x+45=−5+8x6x + 45 = -5 + 8x

    ⇒6x−8x=−5−45\Rightarrow 6x - 8x = -5 - 45

    ⇒−2x=−50\Rightarrow -2x = -50

    ⇒x=−50−2\displaystyle \Rightarrow x = \frac{-50}{-2}

    (−÷−=+)(- \div - = +)

    ⇒x=25\Rightarrow x = 25

    (ii) −3x+34−6x=106-3x + 34 - 6x = 106

    ⇒−9x+34=106\Rightarrow -9x + 34 = 106

    ⇒−9x=106−34\Rightarrow -9x = 106 - 34

    ⇒−9x=72\Rightarrow -9x = 72

    ⇒x=72−9\displaystyle \Rightarrow x = \frac{72}{-9}

    (+÷−=−)(+ \div - = -)

    ⇒x=−8\Rightarrow x = -8

    Answer: (i) x=25x = 25, (ii) x=−8x = -8

  17. The sum of two integers is −98-98. If one of them is 622622, then find the other.
    2 marks
    Answer and solution

    Let the other integer be xx.

    x+622=−98x + 622 = -98

    ⇒x=−98−622\Rightarrow x = -98 - 622

    ⇒x=−720\Rightarrow x = -720

    Answer: −720-720

  18. What number should be added to −292-292 to get 5858?
    2 marks
    Answer and solution

    Let the number be xx.

    −292+x=58-292 + x = 58

    ⇒x=58−(−292)\Rightarrow x = 58 - (-292)

    ⇒x=58+292\Rightarrow x = 58 + 292

    ⇒x=350\Rightarrow x = 350

    Answer: 350350

  19. What number should be subtracted from −178-178 to get 189189?
    3 marks
    Answer and solution

    Let the number be xx.

    −178−x=189-178 - x = 189

    ⇒−x=189+178\Rightarrow -x = 189 + 178

    ⇒−x=367\Rightarrow -x = 367

    ⇒x=−367\Rightarrow x = -367

    Answer: −367-367

  20. (i) The product of two integers is −1274-1274. If one of them is 1414, then find the other. (ii) The difference of two integers is 1919. If the larger of them is 9696, find the smaller.
    5 marks
    Answer and solution

    (i) Let the other integer be xx.

    x×14=−1274x \times 14 = -1274

    ⇒x=−127414\displaystyle \Rightarrow x = \frac{-1274}{14}

    Long division: 127÷14=9127 \div 14 = 9, remainder 11; 14÷14=114 \div 14 = 1, remainder 00

    (−÷+=−)(- \div + = -)

    ⇒x=−91\Rightarrow x = -91

    (ii) Let the smaller integer be xx.

    Larger −- smaller == difference

    96−x=1996 - x = 19

    ⇒−x=19−96\Rightarrow -x = 19 - 96

    ⇒−x=−77\Rightarrow -x = -77

    ⇒x=77\Rightarrow x = 77

    Answer: (i) −91-91, (ii) 7777