Expresswala Academy Mathematics Tuition

Simple Equations using Integers

MCQ test, Set 8

  • Set 8 of 10
  • 25 questions
  • 25 marks
  • 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 72.9 KB)

Choose one answer for each question, then check your score at the end. Each correct answer carries 1 mark; there is no negative marking.

  1. Solve x+35=−15x + 35 = -15. Then x=x =
    Answer and solution

    Answer: (B) −50-50

    x+35=−15x + 35 = -15

    ⇒x=−15−35\Rightarrow x = -15 - 35

    ⇒x=−50\Rightarrow x = -50

  2. If x+41=31x + 41 = 31, then x=x =
    Answer and solution

    Answer: (C) −10-10

    x+41=31x + 41 = 31

    ⇒x=31−41\Rightarrow x = 31 - 41

    ⇒x=−10\Rightarrow x = -10

  3. If x−97=−31x - 97 = -31, then x=x =
    Answer and solution

    Answer: (D) 6666

    x−97=−31x - 97 = -31

    ⇒x=−31+97\Rightarrow x = -31 + 97

    ⇒x=66\Rightarrow x = 66

  4. If x−26=5x - 26 = 5, then x=x =
    Answer and solution

    Answer: (A) 3131

    x−26=5x - 26 = 5

    ⇒x=5+26\Rightarrow x = 5 + 26

    ⇒x=31\Rightarrow x = 31

  5. If 8×x=3688 \times x = 368, then x=x =
    Answer and solution

    Answer: (C) 4646

    8×x=3688 \times x = 368

    ⇒x=3688\displaystyle \Rightarrow x = \frac{368}{8}

    ⇒x=46\Rightarrow x = 46

  6. The solution of x5=44\displaystyle \frac{x}{5} = 44 is
    Answer and solution

    Answer: (A) 220220

    x5=44\displaystyle \frac{x}{5} = 44

    ⇒x=44×5\Rightarrow x = 44 \times 5

    ⇒x=220\Rightarrow x = 220

  7. Which of the following equations has the solution x=−50x = -50?
    Answer and solution

    Answer: (A) x−30=−80x - 30 = -80

    Solve each one:

    x+30=80⇒x=80−30=50x + 30 = 80 \Rightarrow x = 80 - 30 = 50

    x−30=80⇒x=80+30=110x - 30 = 80 \Rightarrow x = 80 + 30 = 110

    x+30=−80⇒x=−80−30=−110x + 30 = -80 \Rightarrow x = -80 - 30 = -110

    x−30=−80⇒x=−80+30=−50x - 30 = -80 \Rightarrow x = -80 + 30 = -50

    Only x−30=−80x - 30 = -80 gives x=−50x = -50.

  8. Which of the following equations has the solution x=1029x = 1029?
    Answer and solution

    Answer: (B) x7=147\displaystyle \frac{x}{7} = 147

    Solve each one:

    x+7=147⇒x=147−7=140x + 7 = 147 \Rightarrow x = 147 - 7 = 140

    x−7=147⇒x=147+7=154x - 7 = 147 \Rightarrow x = 147 + 7 = 154

    x×7=147⇒x=1477=21\displaystyle x \times 7 = 147 \Rightarrow x = \frac{147}{7} = 21

    x7=147⇒x=147×7=1029\displaystyle \frac{x}{7} = 147 \Rightarrow x = 147 \times 7 = 1029

    Only x7=147\displaystyle \frac{x}{7} = 147 gives x=1029x = 1029.

  9. The solution of x+60851=192048x + 60851 = 192048 is
    Answer and solution

    Answer: (D) 131197131197

    x+60851=192048x + 60851 = 192048

    ⇒x=192048−60851\Rightarrow x = 192048 - 60851

    Column subtraction: 192048−60851=131197192048 - 60851 = 131197

    ⇒x=131197\Rightarrow x = 131197

  10. Solve x×34=30634x \times 34 = 30634. Then x=x =
    Answer and solution

    Answer: (C) 901901

    x×34=30634x \times 34 = 30634

    ⇒x=3063434\displaystyle \Rightarrow x = \frac{30634}{34}

    Long division: 306÷34=9306 \div 34 = 9, remainder 00; 3÷34=03 \div 34 = 0, remainder 33; 34÷34=134 \div 34 = 1, remainder 00

    ⇒x=901\Rightarrow x = 901

  11. Solve x−9=268\displaystyle \frac{x}{-9} = 268. Then x=x =
    Answer and solution

    Answer: (C) −2412-2412

    x−9=268\displaystyle \frac{x}{-9} = 268

    ⇒x=268×(−9)\Rightarrow x = 268 \times (-9)

    +×−=−+ \times - = -

    ⇒x=−2412\Rightarrow x = -2412

  12. Solve x7=−147\displaystyle \frac{x}{7} = -147. Then x=x =
    Answer and solution

    Answer: (B) −1029-1029

    x7=−147\displaystyle \frac{x}{7} = -147

    ⇒x=(−147)×7\Rightarrow x = (-147) \times 7

    −×+=−- \times + = -

    ⇒x=−1029\Rightarrow x = -1029

  13. The solution of 6x+118=886x + 118 = 88 is
    Answer and solution

    Answer: (D) −5-5

    6x+118=886x + 118 = 88

    ⇒6x=88−118\Rightarrow 6x = 88 - 118

    ⇒6x=−30\Rightarrow 6x = -30

    ⇒x=−306\displaystyle \Rightarrow x = \frac{-30}{6}

    ⇒x=−5\Rightarrow x = -5

  14. The solution of 2x−122=−1602x - 122 = -160 is
    Answer and solution

    Answer: (A) −19-19

    2x−122=−1602x - 122 = -160

    ⇒2x=−160+122\Rightarrow 2x = -160 + 122

    ⇒2x=−38\Rightarrow 2x = -38

    ⇒x=−382\displaystyle \Rightarrow x = \frac{-38}{2}

    ⇒x=−19\Rightarrow x = -19

  15. If x7+42=26\displaystyle \frac{x}{7} + 42 = 26, then x=x =
    Answer and solution

    Answer: (B) −112-112

    x7+42=26\displaystyle \frac{x}{7} + 42 = 26

    ⇒x7=26−42\displaystyle \Rightarrow \frac{x}{7} = 26 - 42

    ⇒x7=−16\displaystyle \Rightarrow \frac{x}{7} = -16

    ⇒x=−16×7\Rightarrow x = -16 \times 7

    ⇒x=−112\Rightarrow x = -112

  16. If 4x3+40=88\displaystyle \frac{4x}{3} + 40 = 88, then x=x =
    Answer and solution

    Answer: (B) 3636

    4x3+40=88\displaystyle \frac{4x}{3} + 40 = 88

    ⇒4x3=88−40\displaystyle \Rightarrow \frac{4x}{3} = 88 - 40

    ⇒4x3=48\displaystyle \Rightarrow \frac{4x}{3} = 48

    ⇒4x=48×3\Rightarrow 4x = 48 \times 3

    ⇒4x=144\Rightarrow 4x = 144

    ⇒x=1444\displaystyle \Rightarrow x = \frac{144}{4}

    ⇒x=36\Rightarrow x = 36

  17. Solve 3x8−35=−59\displaystyle \frac{3x}{8} - 35 = -59. Then x=x =
    Answer and solution

    Answer: (D) −64-64

    3x8−35=−59\displaystyle \frac{3x}{8} - 35 = -59

    ⇒3x8=−59+35\displaystyle \Rightarrow \frac{3x}{8} = -59 + 35

    ⇒3x8=−24\displaystyle \Rightarrow \frac{3x}{8} = -24

    ⇒3x=−24×8\Rightarrow 3x = -24 \times 8

    ⇒3x=−192\Rightarrow 3x = -192

    ⇒x=−1923\displaystyle \Rightarrow x = \frac{-192}{3}

    ⇒x=−64\Rightarrow x = -64

  18. The solution of 9x+35=5−6x9x + 35 = 5 - 6x is
    Answer and solution

    Answer: (D) −2-2

    9x+35=5−6x9x + 35 = 5 - 6x

    ⇒9x+6x=5−35\Rightarrow 9x + 6x = 5 - 35

    ⇒15x=−30\Rightarrow 15x = -30

    ⇒x=−3015\displaystyle \Rightarrow x = \frac{-30}{15}

    ⇒x=−2\Rightarrow x = -2

  19. If 2x−6+5x=3+4x2x - 6 + 5x = 3 + 4x, then x=x =
    Answer and solution

    Answer: (A) 33

    2x−6+5x=3+4x2x - 6 + 5x = 3 + 4x

    ⇒7x−6=3+4x\Rightarrow 7x - 6 = 3 + 4x

    ⇒7x−4x=3+6\Rightarrow 7x - 4x = 3 + 6

    ⇒3x=9\Rightarrow 3x = 9

    ⇒x=93\displaystyle \Rightarrow x = \frac{9}{3}

    ⇒x=3\Rightarrow x = 3

  20. The solution of 3x−37=62+6x3x - 37 = 62 + 6x is
    Answer and solution

    Answer: (D) −33-33

    3x−37=62+6x3x - 37 = 62 + 6x

    ⇒3x−6x=62+37\Rightarrow 3x - 6x = 62 + 37

    ⇒−3x=99\Rightarrow -3x = 99

    ⇒x=99−3\displaystyle \Rightarrow x = \frac{99}{-3}

    (+÷−=−)(+ \div - = -)

    ⇒x=−33\Rightarrow x = -33

  21. If 77−8x=30177 - 8x = 301, then x=x =
    Answer and solution

    Answer: (C) −28-28

    77−8x=30177 - 8x = 301

    ⇒−8x=301−77\Rightarrow -8x = 301 - 77

    ⇒−8x=224\Rightarrow -8x = 224

    ⇒x=224−8\displaystyle \Rightarrow x = \frac{224}{-8}

    (+÷−=−)(+ \div - = -)

    ⇒x=−28\Rightarrow x = -28

  22. The sum of two integers is 814814. If one of them is −830-830, the other is
    Answer and solution

    Answer: (A) 16441644

    Let the other integer be xx.

    x+(−830)=814x + (-830) = 814

    ⇒x=814−(−830)\Rightarrow x = 814 - (-830)

    ⇒x=814+830\Rightarrow x = 814 + 830

    ⇒x=1644\Rightarrow x = 1644

  23. What number should be added to −284-284 to get 4242?
    Answer and solution

    Answer: (D) 326326

    Let the number be xx.

    −284+x=42-284 + x = 42

    ⇒x=42−(−284)\Rightarrow x = 42 - (-284)

    ⇒x=42+284\Rightarrow x = 42 + 284

    ⇒x=326\Rightarrow x = 326

  24. What number should be subtracted from −4-4 to get 116116?
    Answer and solution

    Answer: (B) −120-120

    Let the number be xx.

    −4−x=116-4 - x = 116

    ⇒−x=116+4\Rightarrow -x = 116 + 4

    ⇒−x=120\Rightarrow -x = 120

    ⇒x=−120\Rightarrow x = -120

  25. The difference of two integers is 6161. If the smaller of them is 4444, the larger is
    Answer and solution

    Answer: (C) 105105

    Let the larger integer be xx.

    Larger −- smaller == difference

    x−44=61x - 44 = 61

    ⇒x=61+44\Rightarrow x = 61 + 44

    ⇒x=105\Rightarrow x = 105