Expresswala Academy Mathematics Tuition

Simple Equations using Integers

Question paper, Set 10

  • Set 10 of 10
  • 20 questions
  • 50 marks
  • 1 hour 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 72.5 KB)

Work each question on paper first, then open its answer and solution to check your work.

  1. Solve x+17=−16x + 17 = -16.
    1 mark
    Answer and solution

    x+17=−16x + 17 = -16

    ⇒x=−16−17\Rightarrow x = -16 - 17

    ⇒x=−33\Rightarrow x = -33

    Answer: x=−33x = -33

  2. Solve x−95=93x - 95 = 93.
    1 mark
    Answer and solution

    x−95=93x - 95 = 93

    ⇒x=93+95\Rightarrow x = 93 + 95

    ⇒x=188\Rightarrow x = 188

    Answer: x=188x = 188

  3. Find xx if 6×x=2166 \times x = 216.
    1 mark
    Answer and solution

    6×x=2166 \times x = 216

    ⇒x=2166\displaystyle \Rightarrow x = \frac{216}{6}

    ⇒x=36\Rightarrow x = 36

    Answer: x=36x = 36

  4. Find xx if x8=12\displaystyle \frac{x}{8} = 12.
    1 mark
    Answer and solution

    x8=12\displaystyle \frac{x}{8} = 12

    ⇒x=12×8\Rightarrow x = 12 \times 8

    ⇒x=96\Rightarrow x = 96

    Answer: x=96x = 96

  5. Solve: (i) x+38=−57x + 38 = -57 (ii) x−25=−48x - 25 = -48 (iii) 4×x=1764 \times x = 176 (iv) x28=722\displaystyle \frac{x}{28} = 722
    5 marks
    Answer and solution

    (i) x+38=−57x + 38 = -57

    ⇒x=−57−38\Rightarrow x = -57 - 38

    ⇒x=−95\Rightarrow x = -95

    (ii) x−25=−48x - 25 = -48

    ⇒x=−48+25\Rightarrow x = -48 + 25

    ⇒x=−23\Rightarrow x = -23

    (iii) 4×x=1764 \times x = 176

    ⇒x=1764\displaystyle \Rightarrow x = \frac{176}{4}

    ⇒x=44\Rightarrow x = 44

    (iv) x28=722\displaystyle \frac{x}{28} = 722

    ⇒x=722×28\Rightarrow x = 722 \times 28

    ⇒x=20216\Rightarrow x = 20216

    Answer: (i) x=−95x = -95, (ii) x=−23x = -23, (iii) x=44x = 44, (iv) x=20216x = 20216

  6. Solve x−336=−936x - 336 = -936.
    1 mark
    Answer and solution

    x−336=−936x - 336 = -936

    ⇒x=−936+336\Rightarrow x = -936 + 336

    Column subtraction: 936−336=600936 - 336 = 600; the bigger number is negative, so xx is negative

    ⇒x=−600\Rightarrow x = -600

    Answer: x=−600x = -600

  7. If x×29=23316x \times 29 = 23316, then find xx.
    2 marks
    Answer and solution

    x×29=23316x \times 29 = 23316

    ⇒x=2331629\displaystyle \Rightarrow x = \frac{23316}{29}

    Long division: 233÷29=8233 \div 29 = 8, remainder 11; 11÷29=011 \div 29 = 0, remainder 1111; 116÷29=4116 \div 29 = 4, remainder 00

    ⇒x=804\Rightarrow x = 804

    Answer: x=804x = 804

  8. If x−7=−43\displaystyle \frac{x}{-7} = -43, then find xx.
    1 mark
    Answer and solution

    x−7=−43\displaystyle \frac{x}{-7} = -43

    ⇒x=(−43)×(−7)\Rightarrow x = (-43) \times (-7)

    −×−=+- \times - = +

    ⇒x=301\Rightarrow x = 301

    Answer: x=301x = 301

  9. Solve 8x+32=3208x + 32 = 320.
    2 marks
    Answer and solution

    8x+32=3208x + 32 = 320

    ⇒8x=320−32\Rightarrow 8x = 320 - 32

    ⇒8x=288\Rightarrow 8x = 288

    ⇒x=2888\displaystyle \Rightarrow x = \frac{288}{8}

    ⇒x=36\Rightarrow x = 36

    Answer: x=36x = 36

  10. If x3+87=160\displaystyle \frac{x}{3} + 87 = 160, then find xx.
    3 marks
    Answer and solution

    x3+87=160\displaystyle \frac{x}{3} + 87 = 160

    ⇒x3=160−87\displaystyle \Rightarrow \frac{x}{3} = 160 - 87

    ⇒x3=73\displaystyle \Rightarrow \frac{x}{3} = 73

    ⇒x=73×3\Rightarrow x = 73 \times 3

    ⇒x=219\Rightarrow x = 219

    Answer: x=219x = 219

  11. Solve: (i) 6x5+20=−4\displaystyle \frac{6x}{5} + 20 = -4 (ii) 6x5−40=−52\displaystyle \frac{6x}{5} - 40 = -52
    5 marks
    Answer and solution

    (i) 6x5+20=−4\displaystyle \frac{6x}{5} + 20 = -4

    ⇒6x5=−4−20\displaystyle \Rightarrow \frac{6x}{5} = -4 - 20

    ⇒6x5=−24\displaystyle \Rightarrow \frac{6x}{5} = -24

    ⇒6x=−24×5\Rightarrow 6x = -24 \times 5

    ⇒6x=−120\Rightarrow 6x = -120

    ⇒x=−1206\displaystyle \Rightarrow x = \frac{-120}{6}

    ⇒x=−20\Rightarrow x = -20

    (ii) 6x5−40=−52\displaystyle \frac{6x}{5} - 40 = -52

    ⇒6x5=−52+40\displaystyle \Rightarrow \frac{6x}{5} = -52 + 40

    ⇒6x5=−12\displaystyle \Rightarrow \frac{6x}{5} = -12

    ⇒6x=−12×5\Rightarrow 6x = -12 \times 5

    ⇒6x=−60\Rightarrow 6x = -60

    ⇒x=−606\displaystyle \Rightarrow x = \frac{-60}{6}

    ⇒x=−10\Rightarrow x = -10

    Answer: (i) x=−20x = -20, (ii) x=−10x = -10

  12. Solve x+37=33−xx + 37 = 33 - x.
    2 marks
    Answer and solution

    x+37=33−xx + 37 = 33 - x

    ⇒x+x=33−37\Rightarrow x + x = 33 - 37

    ⇒2x=−4\Rightarrow 2x = -4

    ⇒x=−42\displaystyle \Rightarrow x = \frac{-4}{2}

    ⇒x=−2\Rightarrow x = -2

    Answer: x=−2x = -2

  13. If 4x+2=−70−2x4x + 2 = -70 - 2x, then find xx.
    3 marks
    Answer and solution

    4x+2=−70−2x4x + 2 = -70 - 2x

    ⇒4x+2x=−70−2\Rightarrow 4x + 2x = -70 - 2

    ⇒6x=−72\Rightarrow 6x = -72

    ⇒x=−726\displaystyle \Rightarrow x = \frac{-72}{6}

    ⇒x=−12\Rightarrow x = -12

    Answer: x=−12x = -12

  14. Find xx if 6x+22+3x=−26+5x6x + 22 + 3x = -26 + 5x.
    3 marks
    Answer and solution

    6x+22+3x=−26+5x6x + 22 + 3x = -26 + 5x

    ⇒9x+22=−26+5x\Rightarrow 9x + 22 = -26 + 5x

    ⇒9x−5x=−26−22\Rightarrow 9x - 5x = -26 - 22

    ⇒4x=−48\Rightarrow 4x = -48

    ⇒x=−484\displaystyle \Rightarrow x = \frac{-48}{4}

    ⇒x=−12\Rightarrow x = -12

    Answer: x=−12x = -12

  15. If 69−7x=4169 - 7x = 41, then find xx.
    2 marks
    Answer and solution

    69−7x=4169 - 7x = 41

    ⇒−7x=41−69\Rightarrow -7x = 41 - 69

    ⇒−7x=−28\Rightarrow -7x = -28

    ⇒x=−28−7\displaystyle \Rightarrow x = \frac{-28}{-7}

    (−÷−=+)(- \div - = +)

    ⇒x=4\Rightarrow x = 4

    Answer: x=4x = 4

  16. Solve: (i) 4x+178=55+5x4x + 178 = 55 + 5x (ii) −2x−17−7x=19-2x - 17 - 7x = 19
    5 marks
    Answer and solution

    (i) 4x+178=55+5x4x + 178 = 55 + 5x

    ⇒4x−5x=55−178\Rightarrow 4x - 5x = 55 - 178

    ⇒(−1)x=−123\Rightarrow (-1)x = -123

    ⇒x=−123−1\displaystyle \Rightarrow x = \frac{-123}{-1}

    (−÷−=+)(- \div - = +)

    ⇒x=123\Rightarrow x = 123

    (ii) −2x−17−7x=19-2x - 17 - 7x = 19

    ⇒−9x−17=19\Rightarrow -9x - 17 = 19

    ⇒−9x=19+17\Rightarrow -9x = 19 + 17

    ⇒−9x=36\Rightarrow -9x = 36

    ⇒x=36−9\displaystyle \Rightarrow x = \frac{36}{-9}

    (+÷−=−)(+ \div - = -)

    ⇒x=−4\Rightarrow x = -4

    Answer: (i) x=123x = 123, (ii) x=−4x = -4

  17. The sum of two integers is −682-682. If one of them is 213213, then find the other.
    2 marks
    Answer and solution

    Let the other integer be xx.

    x+213=−682x + 213 = -682

    ⇒x=−682−213\Rightarrow x = -682 - 213

    ⇒x=−895\Rightarrow x = -895

    Answer: −895-895

  18. What number should be added to 164164 to get −135-135?
    2 marks
    Answer and solution

    Let the number be xx.

    164+x=−135164 + x = -135

    ⇒x=−135−164\Rightarrow x = -135 - 164

    ⇒x=−299\Rightarrow x = -299

    Answer: −299-299

  19. What number should be subtracted from −62-62 to get 2222?
    3 marks
    Answer and solution

    Let the number be xx.

    −62−x=22-62 - x = 22

    ⇒−x=22+62\Rightarrow -x = 22 + 62

    ⇒−x=84\Rightarrow -x = 84

    ⇒x=−84\Rightarrow x = -84

    Answer: −84-84

  20. (i) The product of two integers is −506-506. If one of them is 1111, then find the other. (ii) The difference of two integers is 1919. If the smaller of them is 5959, find the larger.
    5 marks
    Answer and solution

    (i) Let the other integer be xx.

    x×11=−506x \times 11 = -506

    ⇒x=−50611\displaystyle \Rightarrow x = \frac{-506}{11}

    Long division: 50÷11=450 \div 11 = 4, remainder 66; 66÷11=666 \div 11 = 6, remainder 00

    (−÷+=−)(- \div + = -)

    ⇒x=−46\Rightarrow x = -46

    (ii) Let the larger integer be xx.

    Larger −- smaller == difference

    x−59=19x - 59 = 19

    ⇒x=19+59\Rightarrow x = 19 + 59

    ⇒x=78\Rightarrow x = 78

    Answer: (i) −46-46, (ii) 7878