Expresswala Academy Mathematics Tuition

Simple Equations using Integers

MCQ test, Set 10

  • Set 10 of 10
  • 25 questions
  • 25 marks
  • 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 72.9 KB)

Choose one answer for each question, then check your score at the end. Each correct answer carries 1 mark; there is no negative marking.

  1. If x+42=−86x + 42 = -86, then x=x =
    Answer and solution

    Answer: (D) −128-128

    x+42=−86x + 42 = -86

    ⇒x=−86−42\Rightarrow x = -86 - 42

    ⇒x=−128\Rightarrow x = -128

  2. Solve x+46=86x + 46 = 86. Then x=x =
    Answer and solution

    Answer: (C) 4040

    x+46=86x + 46 = 86

    ⇒x=86−46\Rightarrow x = 86 - 46

    ⇒x=40\Rightarrow x = 40

  3. If x−85=−93x - 85 = -93, then x=x =
    Answer and solution

    Answer: (D) −8-8

    x−85=−93x - 85 = -93

    ⇒x=−93+85\Rightarrow x = -93 + 85

    ⇒x=−8\Rightarrow x = -8

  4. The solution of x−51=31x - 51 = 31 is
    Answer and solution

    Answer: (C) 8282

    x−51=31x - 51 = 31

    ⇒x=31+51\Rightarrow x = 31 + 51

    ⇒x=82\Rightarrow x = 82

  5. Solve 3×x=2673 \times x = 267. Then x=x =
    Answer and solution

    Answer: (D) 8989

    3×x=2673 \times x = 267

    ⇒x=2673\displaystyle \Rightarrow x = \frac{267}{3}

    ⇒x=89\Rightarrow x = 89

  6. Solve x3=64\displaystyle \frac{x}{3} = 64. Then x=x =
    Answer and solution

    Answer: (A) 192192

    x3=64\displaystyle \frac{x}{3} = 64

    ⇒x=64×3\Rightarrow x = 64 \times 3

    ⇒x=192\Rightarrow x = 192

  7. Which of the following equations has the solution x=−43x = -43?
    Answer and solution

    Answer: (A) x+23=−20x + 23 = -20

    Solve each one:

    x+23=20⇒x=20−23=−3x + 23 = 20 \Rightarrow x = 20 - 23 = -3

    x−23=20⇒x=20+23=43x - 23 = 20 \Rightarrow x = 20 + 23 = 43

    x+23=−20⇒x=−20−23=−43x + 23 = -20 \Rightarrow x = -20 - 23 = -43

    x−23=−20⇒x=−20+23=3x - 23 = -20 \Rightarrow x = -20 + 23 = 3

    Only x+23=−20x + 23 = -20 gives x=−43x = -43.

  8. Which of the following equations has the solution x=10x = 10?
    Answer and solution

    Answer: (B) x×7=70x \times 7 = 70

    Solve each one:

    x+7=70⇒x=70−7=63x + 7 = 70 \Rightarrow x = 70 - 7 = 63

    x−7=70⇒x=70+7=77x - 7 = 70 \Rightarrow x = 70 + 7 = 77

    x×7=70⇒x=707=10\displaystyle x \times 7 = 70 \Rightarrow x = \frac{70}{7} = 10

    x7=70⇒x=70×7=490\displaystyle \frac{x}{7} = 70 \Rightarrow x = 70 \times 7 = 490

    Only x×7=70x \times 7 = 70 gives x=10x = 10.

  9. Solve x+28347=143851x + 28347 = 143851. Then x=x =
    Answer and solution

    Answer: (C) 115504115504

    x+28347=143851x + 28347 = 143851

    ⇒x=143851−28347\Rightarrow x = 143851 - 28347

    Column subtraction: 143851−28347=115504143851 - 28347 = 115504

    ⇒x=115504\Rightarrow x = 115504

  10. If x×23=139035x \times 23 = 139035, then x=x =
    Answer and solution

    Answer: (A) 60456045

    x×23=139035x \times 23 = 139035

    ⇒x=13903523\displaystyle \Rightarrow x = \frac{139035}{23}

    Long division: 139÷23=6139 \div 23 = 6, remainder 11; 10÷23=010 \div 23 = 0, remainder 1010; 103÷23=4103 \div 23 = 4, remainder 1111; 115÷23=5115 \div 23 = 5, remainder 00

    ⇒x=6045\Rightarrow x = 6045

  11. If x−7=150\displaystyle \frac{x}{-7} = 150, then x=x =
    Answer and solution

    Answer: (C) −1050-1050

    x−7=150\displaystyle \frac{x}{-7} = 150

    ⇒x=150×(−7)\Rightarrow x = 150 \times (-7)

    +×−=−+ \times - = -

    ⇒x=−1050\Rightarrow x = -1050

  12. Solve x2=−201\displaystyle \frac{x}{2} = -201. Then x=x =
    Answer and solution

    Answer: (A) −402-402

    x2=−201\displaystyle \frac{x}{2} = -201

    ⇒x=(−201)×2\Rightarrow x = (-201) \times 2

    −×+=−- \times + = -

    ⇒x=−402\Rightarrow x = -402

  13. If 7x+108=−1657x + 108 = -165, then x=x =
    Answer and solution

    Answer: (B) −39-39

    7x+108=−1657x + 108 = -165

    ⇒7x=−165−108\Rightarrow 7x = -165 - 108

    ⇒7x=−273\Rightarrow 7x = -273

    ⇒x=−2737\displaystyle \Rightarrow x = \frac{-273}{7}

    ⇒x=−39\Rightarrow x = -39

  14. Solve 2x−148=−1242x - 148 = -124. Then x=x =
    Answer and solution

    Answer: (B) 1212

    2x−148=−1242x - 148 = -124

    ⇒2x=−124+148\Rightarrow 2x = -124 + 148

    ⇒2x=24\Rightarrow 2x = 24

    ⇒x=242\displaystyle \Rightarrow x = \frac{24}{2}

    ⇒x=12\Rightarrow x = 12

  15. Solve x3−37=−69\displaystyle \frac{x}{3} - 37 = -69. Then x=x =
    Answer and solution

    Answer: (C) −96-96

    x3−37=−69\displaystyle \frac{x}{3} - 37 = -69

    ⇒x3=−69+37\displaystyle \Rightarrow \frac{x}{3} = -69 + 37

    ⇒x3=−32\displaystyle \Rightarrow \frac{x}{3} = -32

    ⇒x=−32×3\Rightarrow x = -32 \times 3

    ⇒x=−96\Rightarrow x = -96

  16. The solution of 5x3+38=13\displaystyle \frac{5x}{3} + 38 = 13 is
    Answer and solution

    Answer: (A) −15-15

    5x3+38=13\displaystyle \frac{5x}{3} + 38 = 13

    ⇒5x3=13−38\displaystyle \Rightarrow \frac{5x}{3} = 13 - 38

    ⇒5x3=−25\displaystyle \Rightarrow \frac{5x}{3} = -25

    ⇒5x=−25×3\Rightarrow 5x = -25 \times 3

    ⇒5x=−75\Rightarrow 5x = -75

    ⇒x=−755\displaystyle \Rightarrow x = \frac{-75}{5}

    ⇒x=−15\Rightarrow x = -15

  17. Solve 3x8−11=16\displaystyle \frac{3x}{8} - 11 = 16. Then x=x =
    Answer and solution

    Answer: (D) 7272

    3x8−11=16\displaystyle \frac{3x}{8} - 11 = 16

    ⇒3x8=16+11\displaystyle \Rightarrow \frac{3x}{8} = 16 + 11

    ⇒3x8=27\displaystyle \Rightarrow \frac{3x}{8} = 27

    ⇒3x=27×8\Rightarrow 3x = 27 \times 8

    ⇒3x=216\Rightarrow 3x = 216

    ⇒x=2163\displaystyle \Rightarrow x = \frac{216}{3}

    ⇒x=72\Rightarrow x = 72

  18. The solution of 3x−23=−63−7x3x - 23 = -63 - 7x is
    Answer and solution

    Answer: (D) −4-4

    3x−23=−63−7x3x - 23 = -63 - 7x

    ⇒3x+7x=−63+23\Rightarrow 3x + 7x = -63 + 23

    ⇒10x=−40\Rightarrow 10x = -40

    ⇒x=−4010\displaystyle \Rightarrow x = \frac{-40}{10}

    ⇒x=−4\Rightarrow x = -4

  19. The solution of 8x+23+3x=−2+6x8x + 23 + 3x = -2 + 6x is
    Answer and solution

    Answer: (C) −5-5

    8x+23+3x=−2+6x8x + 23 + 3x = -2 + 6x

    ⇒11x+23=−2+6x\Rightarrow 11x + 23 = -2 + 6x

    ⇒11x−6x=−2−23\Rightarrow 11x - 6x = -2 - 23

    ⇒5x=−25\Rightarrow 5x = -25

    ⇒x=−255\displaystyle \Rightarrow x = \frac{-25}{5}

    ⇒x=−5\Rightarrow x = -5

  20. The solution of 4x−179=−437+5x4x - 179 = -437 + 5x is
    Answer and solution

    Answer: (B) 258258

    4x−179=−437+5x4x - 179 = -437 + 5x

    ⇒4x−5x=−437+179\Rightarrow 4x - 5x = -437 + 179

    ⇒(−1)x=−258\Rightarrow (-1)x = -258

    ⇒x=−258−1\displaystyle \Rightarrow x = \frac{-258}{-1}

    (−÷−=+)(- \div - = +)

    ⇒x=258\Rightarrow x = 258

  21. If 65−7x=17065 - 7x = 170, then x=x =
    Answer and solution

    Answer: (A) −15-15

    65−7x=17065 - 7x = 170

    ⇒−7x=170−65\Rightarrow -7x = 170 - 65

    ⇒−7x=105\Rightarrow -7x = 105

    ⇒x=105−7\displaystyle \Rightarrow x = \frac{105}{-7}

    (+÷−=−)(+ \div - = -)

    ⇒x=−15\Rightarrow x = -15

  22. The sum of two integers is 920920. If one of them is 963963, the other is
    Answer and solution

    Answer: (B) −43-43

    Let the other integer be xx.

    x+963=920x + 963 = 920

    ⇒x=920−963\Rightarrow x = 920 - 963

    ⇒x=−43\Rightarrow x = -43

  23. What number should be added to 160160 to get −266-266?
    Answer and solution

    Answer: (A) −426-426

    Let the number be xx.

    160+x=−266160 + x = -266

    ⇒x=−266−160\Rightarrow x = -266 - 160

    ⇒x=−426\Rightarrow x = -426

  24. What number should be subtracted from 114114 to get 4343?
    Answer and solution

    Answer: (B) 7171

    Let the number be xx.

    114−x=43114 - x = 43

    ⇒−x=43−114\Rightarrow -x = 43 - 114

    ⇒−x=−71\Rightarrow -x = -71

    ⇒x=71\Rightarrow x = 71

  25. The difference of two integers is 4646. If the larger of them is 4747, the smaller is
    Answer and solution

    Answer: (D) 11

    Let the smaller integer be xx.

    Larger −- smaller == difference

    47−x=4647 - x = 46

    ⇒−x=46−47\Rightarrow -x = 46 - 47

    ⇒−x=−1\Rightarrow -x = -1

    ⇒x=1\Rightarrow x = 1