Expresswala Academy Mathematics Tuition

Simple Equations using Integers

MCQ test, Set 4

  • Set 4 of 10
  • 25 questions
  • 25 marks
  • 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 72.7 KB)

Choose one answer for each question, then check your score at the end. Each correct answer carries 1 mark; there is no negative marking.

  1. The solution of x+89=−50x + 89 = -50 is
    Answer and solution

    Answer: (D) −139-139

    x+89=−50x + 89 = -50

    ⇒x=−50−89\Rightarrow x = -50 - 89

    ⇒x=−139\Rightarrow x = -139

  2. Solve x+7=55x + 7 = 55. Then x=x =
    Answer and solution

    Answer: (B) 4848

    x+7=55x + 7 = 55

    ⇒x=55−7\Rightarrow x = 55 - 7

    ⇒x=48\Rightarrow x = 48

  3. The solution of x−29=−32x - 29 = -32 is
    Answer and solution

    Answer: (A) −3-3

    x−29=−32x - 29 = -32

    ⇒x=−32+29\Rightarrow x = -32 + 29

    ⇒x=−3\Rightarrow x = -3

  4. Solve x−32=3x - 32 = 3. Then x=x =
    Answer and solution

    Answer: (C) 3535

    x−32=3x - 32 = 3

    ⇒x=3+32\Rightarrow x = 3 + 32

    ⇒x=35\Rightarrow x = 35

  5. Solve x×6=282x \times 6 = 282. Then x=x =
    Answer and solution

    Answer: (A) 4747

    x×6=282x \times 6 = 282

    ⇒x=2826\displaystyle \Rightarrow x = \frac{282}{6}

    ⇒x=47\Rightarrow x = 47

  6. The solution of x3=137\displaystyle \frac{x}{3} = 137 is
    Answer and solution

    Answer: (D) 411411

    x3=137\displaystyle \frac{x}{3} = 137

    ⇒x=137×3\Rightarrow x = 137 \times 3

    ⇒x=411\Rightarrow x = 411

  7. Which of the following equations has the solution x=1x = 1?
    Answer and solution

    Answer: (A) x−40=−39x - 40 = -39

    Solve each one:

    x+40=39⇒x=39−40=−1x + 40 = 39 \Rightarrow x = 39 - 40 = -1

    x−40=39⇒x=39+40=79x - 40 = 39 \Rightarrow x = 39 + 40 = 79

    x+40=−39⇒x=−39−40=−79x + 40 = -39 \Rightarrow x = -39 - 40 = -79

    x−40=−39⇒x=−39+40=1x - 40 = -39 \Rightarrow x = -39 + 40 = 1

    Only x−40=−39x - 40 = -39 gives x=1x = 1.

  8. Which of the following equations has the solution x=30x = 30?
    Answer and solution

    Answer: (C) x×9=270x \times 9 = 270

    Solve each one:

    x+9=270⇒x=270−9=261x + 9 = 270 \Rightarrow x = 270 - 9 = 261

    x−9=270⇒x=270+9=279x - 9 = 270 \Rightarrow x = 270 + 9 = 279

    x×9=270⇒x=2709=30\displaystyle x \times 9 = 270 \Rightarrow x = \frac{270}{9} = 30

    x9=270⇒x=270×9=2430\displaystyle \frac{x}{9} = 270 \Rightarrow x = 270 \times 9 = 2430

    Only x×9=270x \times 9 = 270 gives x=30x = 30.

  9. The solution of x+70276=152021x + 70276 = 152021 is
    Answer and solution

    Answer: (C) 8174581745

    x+70276=152021x + 70276 = 152021

    ⇒x=152021−70276\Rightarrow x = 152021 - 70276

    Column subtraction: 152021−70276=81745152021 - 70276 = 81745

    ⇒x=81745\Rightarrow x = 81745

  10. The solution of x×37=150923x \times 37 = 150923 is
    Answer and solution

    Answer: (B) 40794079

    x×37=150923x \times 37 = 150923

    ⇒x=15092337\displaystyle \Rightarrow x = \frac{150923}{37}

    Long division: 150÷37=4150 \div 37 = 4, remainder 22; 29÷37=029 \div 37 = 0, remainder 2929; 292÷37=7292 \div 37 = 7, remainder 3333; 333÷37=9333 \div 37 = 9, remainder 00

    ⇒x=4079\Rightarrow x = 4079

  11. The solution of x−13=48\displaystyle \frac{x}{-13} = 48 is
    Answer and solution

    Answer: (B) −624-624

    x−13=48\displaystyle \frac{x}{-13} = 48

    ⇒x=48×(−13)\Rightarrow x = 48 \times (-13)

    +×−=−+ \times - = -

    ⇒x=−624\Rightarrow x = -624

  12. If x−11=−46\displaystyle \frac{x}{-11} = -46, then x=x =
    Answer and solution

    Answer: (C) 506506

    x−11=−46\displaystyle \frac{x}{-11} = -46

    ⇒x=(−46)×(−11)\Rightarrow x = (-46) \times (-11)

    −×−=+- \times - = +

    ⇒x=506\Rightarrow x = 506

  13. The solution of 5x+15=905x + 15 = 90 is
    Answer and solution

    Answer: (C) 1515

    5x+15=905x + 15 = 90

    ⇒5x=90−15\Rightarrow 5x = 90 - 15

    ⇒5x=75\Rightarrow 5x = 75

    ⇒x=755\displaystyle \Rightarrow x = \frac{75}{5}

    ⇒x=15\Rightarrow x = 15

  14. If 5x−11=−1515x - 11 = -151, then x=x =
    Answer and solution

    Answer: (A) −28-28

    5x−11=−1515x - 11 = -151

    ⇒5x=−151+11\Rightarrow 5x = -151 + 11

    ⇒5x=−140\Rightarrow 5x = -140

    ⇒x=−1405\displaystyle \Rightarrow x = \frac{-140}{5}

    ⇒x=−28\Rightarrow x = -28

  15. If x7+71=46\displaystyle \frac{x}{7} + 71 = 46, then x=x =
    Answer and solution

    Answer: (A) −175-175

    x7+71=46\displaystyle \frac{x}{7} + 71 = 46

    ⇒x7=46−71\displaystyle \Rightarrow \frac{x}{7} = 46 - 71

    ⇒x7=−25\displaystyle \Rightarrow \frac{x}{7} = -25

    ⇒x=−25×7\Rightarrow x = -25 \times 7

    ⇒x=−175\Rightarrow x = -175

  16. Solve 7x8+29=71\displaystyle \frac{7x}{8} + 29 = 71. Then x=x =
    Answer and solution

    Answer: (B) 4848

    7x8+29=71\displaystyle \frac{7x}{8} + 29 = 71

    ⇒7x8=71−29\displaystyle \Rightarrow \frac{7x}{8} = 71 - 29

    ⇒7x8=42\displaystyle \Rightarrow \frac{7x}{8} = 42

    ⇒7x=42×8\Rightarrow 7x = 42 \times 8

    ⇒7x=336\Rightarrow 7x = 336

    ⇒x=3367\displaystyle \Rightarrow x = \frac{336}{7}

    ⇒x=48\Rightarrow x = 48

  17. The solution of 9x8−29=25\displaystyle \frac{9x}{8} - 29 = 25 is
    Answer and solution

    Answer: (A) 4848

    9x8−29=25\displaystyle \frac{9x}{8} - 29 = 25

    ⇒9x8=25+29\displaystyle \Rightarrow \frac{9x}{8} = 25 + 29

    ⇒9x8=54\displaystyle \Rightarrow \frac{9x}{8} = 54

    ⇒9x=54×8\Rightarrow 9x = 54 \times 8

    ⇒9x=432\Rightarrow 9x = 432

    ⇒x=4329\displaystyle \Rightarrow x = \frac{432}{9}

    ⇒x=48\Rightarrow x = 48

  18. The solution of 6x−39=−75−6x6x - 39 = -75 - 6x is
    Answer and solution

    Answer: (D) −3-3

    6x−39=−75−6x6x - 39 = -75 - 6x

    ⇒6x+6x=−75+39\Rightarrow 6x + 6x = -75 + 39

    ⇒12x=−36\Rightarrow 12x = -36

    ⇒x=−3612\displaystyle \Rightarrow x = \frac{-36}{12}

    ⇒x=−3\Rightarrow x = -3

  19. The solution of 2x−16+5x=−52+3x2x - 16 + 5x = -52 + 3x is
    Answer and solution

    Answer: (D) −9-9

    2x−16+5x=−52+3x2x - 16 + 5x = -52 + 3x

    ⇒7x−16=−52+3x\Rightarrow 7x - 16 = -52 + 3x

    ⇒7x−3x=−52+16\Rightarrow 7x - 3x = -52 + 16

    ⇒4x=−36\Rightarrow 4x = -36

    ⇒x=−364\displaystyle \Rightarrow x = \frac{-36}{4}

    ⇒x=−9\Rightarrow x = -9

  20. Solve 5x+120=389+6x5x + 120 = 389 + 6x. Then x=x =
    Answer and solution

    Answer: (B) −269-269

    5x+120=389+6x5x + 120 = 389 + 6x

    ⇒5x−6x=389−120\Rightarrow 5x - 6x = 389 - 120

    ⇒(−1)x=269\Rightarrow (-1)x = 269

    ⇒x=269−1\displaystyle \Rightarrow x = \frac{269}{-1}

    (+÷−=−)(+ \div - = -)

    ⇒x=−269\Rightarrow x = -269

  21. The solution of 22−2x=1422 - 2x = 14 is
    Answer and solution

    Answer: (C) 44

    22−2x=1422 - 2x = 14

    ⇒−2x=14−22\Rightarrow -2x = 14 - 22

    ⇒−2x=−8\Rightarrow -2x = -8

    ⇒x=−8−2\displaystyle \Rightarrow x = \frac{-8}{-2}

    (−÷−=+)(- \div - = +)

    ⇒x=4\Rightarrow x = 4

  22. The sum of two integers is −932-932. If one of them is −644-644, the other is
    Answer and solution

    Answer: (C) −288-288

    Let the other integer be xx.

    x+(−644)=−932x + (-644) = -932

    ⇒x=−932−(−644)\Rightarrow x = -932 - (-644)

    ⇒x=−932+644\Rightarrow x = -932 + 644

    ⇒x=−288\Rightarrow x = -288

  23. What number should be added to 191191 to get 227227?
    Answer and solution

    Answer: (D) 3636

    Let the number be xx.

    191+x=227191 + x = 227

    ⇒x=227−191\Rightarrow x = 227 - 191

    ⇒x=36\Rightarrow x = 36

  24. What number should be subtracted from −26-26 to get −138-138?
    Answer and solution

    Answer: (B) 112112

    Let the number be xx.

    −26−x=−138-26 - x = -138

    ⇒−x=−138+26\Rightarrow -x = -138 + 26

    ⇒−x=−112\Rightarrow -x = -112

    ⇒x=112\Rightarrow x = 112

  25. The difference of two integers is 8888. If the smaller of them is 117117, the larger is
    Answer and solution

    Answer: (D) 205205

    Let the larger integer be xx.

    Larger −- smaller == difference

    x−117=88x - 117 = 88

    ⇒x=88+117\Rightarrow x = 88 + 117

    ⇒x=205\Rightarrow x = 205