Expresswala Academy Mathematics Tuition

Simple Equations using Integers

MCQ test, Set 2

  • Set 2 of 10
  • 25 questions
  • 25 marks
  • 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 72.7 KB)

Choose one answer for each question, then check your score at the end. Each correct answer carries 1 mark; there is no negative marking.

  1. If x+63=−91x + 63 = -91, then x=x =
    Answer and solution

    Answer: (C) −154-154

    x+63=−91x + 63 = -91

    ⇒x=−91−63\Rightarrow x = -91 - 63

    ⇒x=−154\Rightarrow x = -154

  2. If x+40=24x + 40 = 24, then x=x =
    Answer and solution

    Answer: (B) −16-16

    x+40=24x + 40 = 24

    ⇒x=24−40\Rightarrow x = 24 - 40

    ⇒x=−16\Rightarrow x = -16

  3. Solve x−83=−24x - 83 = -24. Then x=x =
    Answer and solution

    Answer: (A) 5959

    x−83=−24x - 83 = -24

    ⇒x=−24+83\Rightarrow x = -24 + 83

    ⇒x=59\Rightarrow x = 59

  4. The solution of x−7=62x - 7 = 62 is
    Answer and solution

    Answer: (A) 6969

    x−7=62x - 7 = 62

    ⇒x=62+7\Rightarrow x = 62 + 7

    ⇒x=69\Rightarrow x = 69

  5. The solution of x×7=238x \times 7 = 238 is
    Answer and solution

    Answer: (D) 3434

    x×7=238x \times 7 = 238

    ⇒x=2387\displaystyle \Rightarrow x = \frac{238}{7}

    ⇒x=34\Rightarrow x = 34

  6. The solution of x5=144\displaystyle \frac{x}{5} = 144 is
    Answer and solution

    Answer: (A) 720720

    x5=144\displaystyle \frac{x}{5} = 144

    ⇒x=144×5\Rightarrow x = 144 \times 5

    ⇒x=720\Rightarrow x = 720

  7. Which of the following equations has the solution x=4x = 4?
    Answer and solution

    Answer: (D) x+4=8x + 4 = 8

    Solve each one:

    x+4=8⇒x=8−4=4x + 4 = 8 \Rightarrow x = 8 - 4 = 4

    x−4=8⇒x=8+4=12x - 4 = 8 \Rightarrow x = 8 + 4 = 12

    x+4=−8⇒x=−8−4=−12x + 4 = -8 \Rightarrow x = -8 - 4 = -12

    x−4=−8⇒x=−8+4=−4x - 4 = -8 \Rightarrow x = -8 + 4 = -4

    Only x+4=8x + 4 = 8 gives x=4x = 4.

  8. Which of the following equations has the solution x=686x = 686?
    Answer and solution

    Answer: (A) x7=98\displaystyle \frac{x}{7} = 98

    Solve each one:

    x+7=98⇒x=98−7=91x + 7 = 98 \Rightarrow x = 98 - 7 = 91

    x−7=98⇒x=98+7=105x - 7 = 98 \Rightarrow x = 98 + 7 = 105

    x×7=98⇒x=987=14\displaystyle x \times 7 = 98 \Rightarrow x = \frac{98}{7} = 14

    x7=98⇒x=98×7=686\displaystyle \frac{x}{7} = 98 \Rightarrow x = 98 \times 7 = 686

    Only x7=98\displaystyle \frac{x}{7} = 98 gives x=686x = 686.

  9. If x+28881=120504x + 28881 = 120504, then x=x =
    Answer and solution

    Answer: (C) 9162391623

    x+28881=120504x + 28881 = 120504

    ⇒x=120504−28881\Rightarrow x = 120504 - 28881

    Column subtraction: 120504−28881=91623120504 - 28881 = 91623

    ⇒x=91623\Rightarrow x = 91623

  10. Solve x×33=13299x \times 33 = 13299. Then x=x =
    Answer and solution

    Answer: (C) 403403

    x×33=13299x \times 33 = 13299

    ⇒x=1329933\displaystyle \Rightarrow x = \frac{13299}{33}

    Long division: 132÷33=4132 \div 33 = 4, remainder 00; 9÷33=09 \div 33 = 0, remainder 99; 99÷33=399 \div 33 = 3, remainder 00

    ⇒x=403\Rightarrow x = 403

  11. If x−6=179\displaystyle \frac{x}{-6} = 179, then x=x =
    Answer and solution

    Answer: (D) −1074-1074

    x−6=179\displaystyle \frac{x}{-6} = 179

    ⇒x=179×(−6)\Rightarrow x = 179 \times (-6)

    +×−=−+ \times - = -

    ⇒x=−1074\Rightarrow x = -1074

  12. Solve x−9=−223\displaystyle \frac{x}{-9} = -223. Then x=x =
    Answer and solution

    Answer: (B) 20072007

    x−9=−223\displaystyle \frac{x}{-9} = -223

    ⇒x=(−223)×(−9)\Rightarrow x = (-223) \times (-9)

    −×−=+- \times - = +

    ⇒x=2007\Rightarrow x = 2007

  13. The solution of 4x+150=1584x + 150 = 158 is
    Answer and solution

    Answer: (D) 22

    4x+150=1584x + 150 = 158

    ⇒4x=158−150\Rightarrow 4x = 158 - 150

    ⇒4x=8\Rightarrow 4x = 8

    ⇒x=84\displaystyle \Rightarrow x = \frac{8}{4}

    ⇒x=2\Rightarrow x = 2

  14. The solution of 6x−67=1256x - 67 = 125 is
    Answer and solution

    Answer: (A) 3232

    6x−67=1256x - 67 = 125

    ⇒6x=125+67\Rightarrow 6x = 125 + 67

    ⇒6x=192\Rightarrow 6x = 192

    ⇒x=1926\displaystyle \Rightarrow x = \frac{192}{6}

    ⇒x=32\Rightarrow x = 32

  15. If x9+66=44\displaystyle \frac{x}{9} + 66 = 44, then x=x =
    Answer and solution

    Answer: (B) −198-198

    x9+66=44\displaystyle \frac{x}{9} + 66 = 44

    ⇒x9=44−66\displaystyle \Rightarrow \frac{x}{9} = 44 - 66

    ⇒x9=−22\displaystyle \Rightarrow \frac{x}{9} = -22

    ⇒x=−22×9\Rightarrow x = -22 \times 9

    ⇒x=−198\Rightarrow x = -198

  16. Solve 5x2+34=89\displaystyle \frac{5x}{2} + 34 = 89. Then x=x =
    Answer and solution

    Answer: (B) 2222

    5x2+34=89\displaystyle \frac{5x}{2} + 34 = 89

    ⇒5x2=89−34\displaystyle \Rightarrow \frac{5x}{2} = 89 - 34

    ⇒5x2=55\displaystyle \Rightarrow \frac{5x}{2} = 55

    ⇒5x=55×2\Rightarrow 5x = 55 \times 2

    ⇒5x=110\Rightarrow 5x = 110

    ⇒x=1105\displaystyle \Rightarrow x = \frac{110}{5}

    ⇒x=22\Rightarrow x = 22

  17. The solution of 8x9−7=1\displaystyle \frac{8x}{9} - 7 = 1 is
    Answer and solution

    Answer: (D) 99

    8x9−7=1\displaystyle \frac{8x}{9} - 7 = 1

    ⇒8x9=1+7\displaystyle \Rightarrow \frac{8x}{9} = 1 + 7

    ⇒8x9=8\displaystyle \Rightarrow \frac{8x}{9} = 8

    ⇒8x=8×9\Rightarrow 8x = 8 \times 9

    ⇒8x=72\Rightarrow 8x = 72

    ⇒x=728\displaystyle \Rightarrow x = \frac{72}{8}

    ⇒x=9\Rightarrow x = 9

  18. Solve 9x−31=−247−9x9x - 31 = -247 - 9x. Then x=x =
    Answer and solution

    Answer: (D) −12-12

    9x−31=−247−9x9x - 31 = -247 - 9x

    ⇒9x+9x=−247+31\Rightarrow 9x + 9x = -247 + 31

    ⇒18x=−216\Rightarrow 18x = -216

    ⇒x=−21618\displaystyle \Rightarrow x = \frac{-216}{18}

    ⇒x=−12\Rightarrow x = -12

  19. The solution of 6x−7+8x=33+9x6x - 7 + 8x = 33 + 9x is
    Answer and solution

    Answer: (B) 88

    6x−7+8x=33+9x6x - 7 + 8x = 33 + 9x

    ⇒14x−7=33+9x\Rightarrow 14x - 7 = 33 + 9x

    ⇒14x−9x=33+7\Rightarrow 14x - 9x = 33 + 7

    ⇒5x=40\Rightarrow 5x = 40

    ⇒x=405\displaystyle \Rightarrow x = \frac{40}{5}

    ⇒x=8\Rightarrow x = 8

  20. If 5x+131=52+6x5x + 131 = 52 + 6x, then x=x =
    Answer and solution

    Answer: (A) 7979

    5x+131=52+6x5x + 131 = 52 + 6x

    ⇒5x−6x=52−131\Rightarrow 5x - 6x = 52 - 131

    ⇒(−1)x=−79\Rightarrow (-1)x = -79

    ⇒x=−79−1\displaystyle \Rightarrow x = \frac{-79}{-1}

    (−÷−=+)(- \div - = +)

    ⇒x=79\Rightarrow x = 79

  21. The solution of 42−5x=3242 - 5x = 32 is
    Answer and solution

    Answer: (C) 22

    42−5x=3242 - 5x = 32

    ⇒−5x=32−42\Rightarrow -5x = 32 - 42

    ⇒−5x=−10\Rightarrow -5x = -10

    ⇒x=−10−5\displaystyle \Rightarrow x = \frac{-10}{-5}

    (−÷−=+)(- \div - = +)

    ⇒x=2\Rightarrow x = 2

  22. The sum of two integers is −198-198. If one of them is −894-894, the other is
    Answer and solution

    Answer: (B) 696696

    Let the other integer be xx.

    x+(−894)=−198x + (-894) = -198

    ⇒x=−198−(−894)\Rightarrow x = -198 - (-894)

    ⇒x=−198+894\Rightarrow x = -198 + 894

    ⇒x=696\Rightarrow x = 696

  23. What number should be added to 257257 to get −274-274?
    Answer and solution

    Answer: (C) −531-531

    Let the number be xx.

    257+x=−274257 + x = -274

    ⇒x=−274−257\Rightarrow x = -274 - 257

    ⇒x=−531\Rightarrow x = -531

  24. What number should be subtracted from 1515 to get 44?
    Answer and solution

    Answer: (C) 1111

    Let the number be xx.

    15−x=415 - x = 4

    ⇒−x=4−15\Rightarrow -x = 4 - 15

    ⇒−x=−11\Rightarrow -x = -11

    ⇒x=11\Rightarrow x = 11

  25. The difference of two integers is 8787. If the larger of them is −84-84, the smaller is
    Answer and solution

    Answer: (D) −171-171

    Let the smaller integer be xx.

    Larger −- smaller == difference

    −84−x=87-84 - x = 87

    ⇒−x=87+84\Rightarrow -x = 87 + 84

    ⇒−x=171\Rightarrow -x = 171

    ⇒x=−171\Rightarrow x = -171