Expresswala Academy Mathematics Tuition

Algebraic Expressions and Their Uses

Question paper, Set 5

  • Set 5 of 10
  • 20 questions
  • 50 marks
  • 1 hour 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 81.2 KB)

Work each question on paper first, then open its answer and solution to check your work.

  1. Write in symbolic form: 44 more than mm.
    1 mark
    Answer and solution

    More than means add.

    Symbolic form: m+4m + 4

    Answer: m+4m + 4

  2. Write the factors of −10abm2-10abm^2.
    1 mark
    Answer and solution

    −10abm2=−10×a×b×m×m-10abm^2 = -10 \times a \times b \times m \times m

    Each number and each letter in the product is a factor.

    Factors: −10-10, aa, bb, mm, mm

    Answer: −10-10, aa, bb, mm, mm

  3. From the terms 7m2n7m^2n, −3mn24\displaystyle -\frac{3mn^2}{4}, 2mn2mn, 2n2m2n^2m, −5mn2-5mn^2, write the like terms.
    1 mark
    Answer and solution

    Like terms have the same literal factors.

    −3mn24\displaystyle -\frac{3mn^2}{4}, 2n2m2n^2m, −5mn2-5mn^2 all have the literal factors mn2mn^2 (note n2m=mn2n^2m = mn^2).

    7m2n7m^2n and 2mn2mn have different literal factors, so they are unlike.

    Like terms: −3mn24\displaystyle -\frac{3mn^2}{4}, 2n2m2n^2m, −5mn2-5mn^2

    Answer: −3mn24\displaystyle -\frac{3mn^2}{4}, 2n2m2n^2m, −5mn2-5mn^2

  4. Simplify: 3m+m−6m−53m + m - 6m - 5
    2 marks
    Answer and solution

    3m+m−6m−53m + m - 6m - 5

    =(3+1−6)m−5= (3 + 1 - 6)m - 5

    =−2m−5= -2m - 5

    Answer: −2m−5-2m - 5

  5. Is 43yz\displaystyle \frac{4}{3}yz a monomial, a binomial or a trinomial?
    1 mark
    Answer and solution

    43yz\displaystyle \frac{4}{3}yz is one term, and the powers of its variables are whole numbers.

    So it is a monomial.

    Answer: Monomial

  6. Find the degree of 23a4b4c2\displaystyle \frac{2}{3}a^4b^4c^2.
    1 mark
    Answer and solution

    Degree of a monomial = sum of the powers of its variables.

    4+4+2=104 + 4 + 2 = 10

    So the degree of 23a4b4c2\displaystyle \frac{2}{3}a^4b^4c^2 is 1010.

    Answer: 1010

  7. Find the degree of the polynomial 9z3−5y5z2−7yz+5y9z^3 - 5y^5z^2 - 7yz + 5y.
    2 marks
    Answer and solution

    Degrees of the terms: 9z39z^3: 33, −5y5z2-5y^5z^2: 77, −7yz-7yz: 22, 5y5y: 11.

    Greatest among {3,7,2,1}\{3, 7, 2, 1\} is 77.

    So the degree of the polynomial is 77.

    Answer: 77

  8. Find the value of x3+2xx^3 + 2x when x=−3x = -3.
    2 marks
    Answer and solution

    Put x=−3x = -3:

    (−3)3+2(−3)(-3)^3 + 2(-3)

    =−27−6= -27 - 6

    =−33= -33

    Answer: −33-33

  9. Add −52q2+qr+52r2\displaystyle -\frac{5}{2}q^2 + qr + \frac{5}{2}r^2 and 4q2+54qr−32r2\displaystyle 4q^2 + \frac{5}{4}qr - \frac{3}{2}r^2.
    3 marks
    Answer and solution

    −52q2+qr+52r2+4q2+54qr−32r2\displaystyle -\frac{5}{2}q^2 + qr + \frac{5}{2}r^2 + 4q^2 + \frac{5}{4}qr - \frac{3}{2}r^2

    =(−52+4)q2+(1+54)qr+(52−32)r2\displaystyle = (-\frac{5}{2} + 4)q^2 + (1 + \frac{5}{4})qr + (\frac{5}{2} - \frac{3}{2})r^2

    For q2q^2: −52+4=−5+82=32\displaystyle -\frac{5}{2} + 4 = \frac{-5 + 8}{2} = \frac{3}{2}

    For qrqr: 1+54=4+54=94\displaystyle 1 + \frac{5}{4} = \frac{4 + 5}{4} = \frac{9}{4}

    For r2r^2: 52−32=5−32=22=1\displaystyle \frac{5}{2} - \frac{3}{2} = \frac{5 - 3}{2} = \frac{2}{2} = 1

    =32q2+94qr+r2\displaystyle = \frac{3}{2}q^2 + \frac{9}{4}qr + r^2

    Answer: 32q2+94qr+r2\displaystyle \frac{3}{2}q^2 + \frac{9}{4}qr + r^2

  10. Add 9x+5t9x + 5t, 6x+2y6x + 2y and 3y+7t3y + 7t by the vertical method.
    3 marks
    Answer and solution

    Write like terms one below the other and add each column.

    9x+5t6x+2y7t+3y15x+12t+5y\begin{array}{rrr} 9x & +5t & \\ 6x & & +2y \\ & 7t & +3y \\ \hline 15x & +12t & +5y \end{array}

    Sum =15x+12t+5y= 15x + 12t + 5y

    Answer: 15x+12t+5y15x + 12t + 5y

  11. Subtract 6p−8r6p - 8r from 5p−9r5p - 9r.
    2 marks
    Answer and solution

    (5p−9r)−(6p−8r)(5p - 9r) - (6p - 8r)

    =5p−9r−6p+8r= 5p - 9r - 6p + 8r

    =(5−6)p+(−9+8)r= (5 - 6)p + (-9 + 8)r

    =−p−r= -p - r

    Answer: −p−r-p - r

  12. If A=7x2−14xy−6y2\displaystyle A = 7x^2 - \frac{1}{4}xy - 6y^2 and B=2x2+23xy+13y2\displaystyle B = 2x^2 + \frac{2}{3}xy + \frac{1}{3}y^2, find (i) 4A−B4A - B (ii) A−3BA - 3B.
    5 marks
    Answer and solution

    (i) 4(7x2−14xy−6y2)−(2x2+23xy+13y2)\displaystyle 4(7x^2 - \frac{1}{4}xy - 6y^2) - (2x^2 + \frac{2}{3}xy + \frac{1}{3}y^2)

    =28x2−xy−24y2−2x2−23xy−13y2\displaystyle = 28x^2 - xy - 24y^2 - 2x^2 - \frac{2}{3}xy - \frac{1}{3}y^2

    =(28−2)x2+(−1−23)xy+(−24−13)y2\displaystyle = (28 - 2)x^2 + (-1 - \frac{2}{3})xy + (-24 - \frac{1}{3})y^2

    For xyxy: −1−23=−3−23=−53\displaystyle -1 - \frac{2}{3} = \frac{-3 - 2}{3} = -\frac{5}{3}

    For y2y^2: −24−13=−72−13=−733\displaystyle -24 - \frac{1}{3} = \frac{-72 - 1}{3} = -\frac{73}{3}

    =26x2−53xy−733y2\displaystyle = 26x^2 - \frac{5}{3}xy - \frac{73}{3}y^2

    (ii) (7x2−14xy−6y2)−3(2x2+23xy+13y2)\displaystyle (7x^2 - \frac{1}{4}xy - 6y^2) - 3(2x^2 + \frac{2}{3}xy + \frac{1}{3}y^2)

    =7x2−14xy−6y2−6x2−2xy−y2\displaystyle = 7x^2 - \frac{1}{4}xy - 6y^2 - 6x^2 - 2xy - y^2

    =(7−6)x2+(−14−2)xy+(−6−1)y2\displaystyle = (7 - 6)x^2 + (-\frac{1}{4} - 2)xy + (-6 - 1)y^2

    For xyxy: −14−2=−1−84=−94\displaystyle -\frac{1}{4} - 2 = \frac{-1 - 8}{4} = -\frac{9}{4}

    =x2−94xy−7y2\displaystyle = x^2 - \frac{9}{4}xy - 7y^2

    Answer: (i) 26x2−53xy−733y2\displaystyle 26x^2 - \frac{5}{3}xy - \frac{73}{3}y^2 (ii) x2−94xy−7y2\displaystyle x^2 - \frac{9}{4}xy - 7y^2

  13. Subtract 3m3+3n3+6mn+83m^3 + 3n^3 + 6mn + 8 from 3m3−3n3+53m^3 - 3n^3 + 5 by the vertical method.
    3 marks
    Answer and solution

    Write 3m3−3n3+53m^3 - 3n^3 + 5 on top and the expression to be subtracted below it, like terms in the same column.

    3m3−3n3+53m3+3n3+8+6mn(−)(−)(−)(−)−6n3−3−6mn\begin{array}{rrrr} 3m^3 & -3n^3 & +5 & \\ 3m^3 & +3n^3 & +8 & +6mn \\ (-) & (-) & (-) & (-) \\ \hline & -6n^3 & -3 & -6mn \end{array}

    Change the sign of every term in the lower row, then add each column.

    The m3m^3 terms cancel.

    =−6n3−3−6mn= -6n^3 - 3 - 6mn

    Answer: −6n3−3−6mn-6n^3 - 3 - 6mn

  14. Find 8p2×(−4pq2)8p^2 \times (-4pq^2).
    1 mark
    Answer and solution

    =(8×(−4))(p2×p)q2= (8 \times (-4))(p^2 \times p)q^2

    =−32p3q2= -32p^3q^2

    Answer: −32p3q2-32p^3q^2

  15. Multiply: 2x2(−x2y+x−5xy)2x^2(-x^2y + x - 5xy)
    2 marks
    Answer and solution

    =(2x2)(−x2y)+(2x2)(x)+(2x2)(−5xy)= (2x^2)(-x^2y) + (2x^2)(x) + (2x^2)(-5xy)

    =−2x4y+2x3−10x3y= -2x^4y + 2x^3 - 10x^3y

    Answer: −2x4y+2x3−10x3y-2x^4y + 2x^3 - 10x^3y

  16. Multiply: (3a−5)(2a+2)(3a - 5)(2a + 2)
    3 marks
    Answer and solution

    =6a2+6a−10a−10= 6a^2 + 6a - 10a - 10

    =6a2−4a−10= 6a^2 - 4a - 10

    Answer: 6a2−4a−106a^2 - 4a - 10

  17. Simplify: (3p+4q)(3p−4q+4r)−4r(3p−4q)(3p + 4q)(3p - 4q + 4r) - 4r(3p - 4q)
    5 marks
    Answer and solution

    =(9p2−12pq+12pr+12pq−16q2+16qr)−(12pr−16qr)= (9p^2 - 12pq + 12pr + 12pq - 16q^2 + 16qr) - (12pr - 16qr)

    =9p2−12pq+12pr+12pq−16q2+16qr−12pr+16qr= 9p^2 - 12pq + 12pr + 12pq - 16q^2 + 16qr - 12pr + 16qr

    =9p2+(−12+12)pq+(12−12)pr−16q2+(16+16)qr= 9p^2 + (-12 + 12)pq + (12 - 12)pr - 16q^2 + (16 + 16)qr

    =9p2−16q2+32qr= 9p^2 - 16q^2 + 32qr

    Answer: 9p2−16q2+32qr9p^2 - 16q^2 + 32qr

  18. Subtract 7xy(3x+2y)7xy(3x + 2y) from 7xy(x−2y)7xy(x - 2y).
    2 marks
    Answer and solution

    7xy(x−2y)−7xy(3x+2y)7xy(x - 2y) - 7xy(3x + 2y)

    =7x2y−14xy2−21x2y−14xy2= 7x^2y - 14xy^2 - 21x^2y - 14xy^2

    =(7−21)x2y+(−14−14)xy2= (7 - 21)x^2y + (-14 - 14)xy^2

    =−14x2y−28xy2= -14x^2y - 28xy^2

    Answer: −14x2y−28xy2-14x^2y - 28xy^2

  19. Simplify: 3p(pr−r2)−4pr(2p+r)−6p2(r−r2)+pr(2p−2r)3p(pr - r^2) - 4pr(2p + r) - 6p^2(r - r^2) + pr(2p - 2r)
    5 marks
    Answer and solution

    =3p2r−3pr2−8p2r−4pr2−6p2r+6p2r2+2p2r−2pr2= 3p^2r - 3pr^2 - 8p^2r - 4pr^2 - 6p^2r + 6p^2r^2 + 2p^2r - 2pr^2

    =(3−8−6+2)p2r+(−3−4−2)pr2+6p2r2= (3 - 8 - 6 + 2)p^2r + (-3 - 4 - 2)pr^2 + 6p^2r^2

    =−9p2r−9pr2+6p2r2= -9p^2r - 9pr^2 + 6p^2r^2

    Answer: −9p2r−9pr2+6p2r2-9p^2r - 9pr^2 + 6p^2r^2

  20. Simplify: 5x+[y−{3t−(2x+2t)}]5x + [y - \{3t - (2x + 2t)\}]
    5 marks
    Answer and solution

    Remove the innermost brackets first.

    =5x+[y−{3t−2x−2t}]= 5x + [y - \{3t - 2x - 2t\}]

    =5x+[y−{t−2x}]= 5x + [y - \{t - 2x\}]

    =5x+[y−t+2x]= 5x + [y - t + 2x]

    =5x+y−t+2x= 5x + y - t + 2x

    =7x+y−t= 7x + y - t

    Answer: 7x+y−t7x + y - t