Expresswala Academy Mathematics Tuition

Algebraic Expressions and Their Uses

MCQ test, Set 6

  • Set 6 of 10
  • 25 questions
  • 25 marks
  • 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 84.5 KB)

Choose one answer for each question, then check your score at the end. Each correct answer carries 1 mark; there is no negative marking.

  1. In 6a−116a - 11, the variable is
    Answer and solution

    Answer: (B) aa

    66 and −11-11 are fixed numbers.

    Only aa can take various values, so aa is the variable.

  2. "77 times pp subtracted from 44 times qq" in symbolic form is
    Answer and solution

    Answer: (C) 4q−7p4q - 7p

    Start with 4q4q and take away 7p7p.

    So it is 4q−7p4q - 7p.

  3. The number of terms in 8+5a3+3a2b+5ab4−2a\displaystyle 8 + 5a^3 + 3a^2b + \frac{5ab}{4} - 2a is
    Answer and solution

    Answer: (B) 55

    Terms are separated by ++ and −- signs.

    The terms are 88, 5a35a^3, 3a2b3a^2b, 5ab4\displaystyle \frac{5ab}{4}, −2a-2a.

    So there are 55 terms.

  4. The numerical factor of −83pr2\displaystyle -\frac{8}{3}pr^2 is
    Answer and solution

    Answer: (D) −83\displaystyle -\frac{8}{3}

    −83pr2=(−83)×pr2\displaystyle -\frac{8}{3}pr^2 = \left(-\frac{8}{3}\right) \times pr^2

    The numerical factor is −83\displaystyle -\frac{8}{3}.

  5. The co-efficient of x2x^2 in 52x2y2z\displaystyle \frac{5}{2}x^2y^2z is
    Answer and solution

    Answer: (B) 52y2z\displaystyle \frac{5}{2}y^2z

    52x2y2z=(52y2z)×x2\displaystyle \frac{5}{2}x^2y^2z = \left(\frac{5}{2}y^2z\right) \times x^2

    So the co-efficient of x2x^2 is 52y2z\displaystyle \frac{5}{2}y^2z.

  6. Which of the following is a like term of 6p3q26p^3q^2?
    Answer and solution

    Answer: (A) −q2p32\displaystyle -\frac{q^2p^3}{2}

    Like terms have the same literal factors.

    −q2p32\displaystyle -\frac{q^2p^3}{2} has the literal factors q2p3=p3q2q^2p^3 = p^3q^2, the same as 6p3q26p^3q^2.

  7. x+x+x+x+x+x+x+x+x=x + x + x + x + x + x + x + x + x =
    Answer and solution

    Answer: (A) 9x9x

    xx is added 99 times, so the sum is 9x9x.

  8. 4z+z−10z−5=4z + z - 10z - 5 =
    Answer and solution

    Answer: (D) −5z−5-5z - 5

    4z+z−10z−54z + z - 10z - 5

    =(4+1−10)z−5= (4 + 1 - 10)z - 5

    =−5z−5= -5z - 5

  9. 7x\displaystyle \frac{7}{x} is
    Answer and solution

    Answer: (B) a term but not a monomial

    7x=7x−1\displaystyle \frac{7}{x} = 7x^{-1} is one term.

    The power −1-1 is not a whole number, so it is not a monomial.

  10. 25p3−p+7\displaystyle \frac{2}{5}p^3 - p + 7 is
    Answer and solution

    Answer: (A) a polynomial

    The powers of pp are 33, 11, 00: all whole numbers.

    The fraction 25\displaystyle \frac{2}{5} is only a co-efficient, so this is a polynomial (of three terms).

  11. The degree of 4m2n44m^2n^4 is
    Answer and solution

    Answer: (D) 66

    Add the powers of the variables:

    2+4=62 + 4 = 6

  12. The degree of 2ac3+6a5c−3a22ac^3 + 6a^5c - 3a^2 is
    Answer and solution

    Answer: (A) 66

    Degrees of the terms are 4,6,24, 6, 2.

    The greatest is 66.

  13. The value of 6p−7r−66p - 7r - 6 when p=−2p = -2 and r=−3r = -3 is
    Answer and solution

    Answer: (A) 33

    Put p=−2p = -2 and r=−3r = -3:

    6(−2)−7(−3)−66(-2) - 7(-3) - 6

    =−12+21−6= -12 + 21 - 6

    =3= 3

  14. The value of 3a2+4ab−3b23a^2 + 4ab - 3b^2 when a=1a = 1 and b=−3b = -3 is
    Answer and solution

    Answer: (C) −36-36

    Put a=1a = 1 and b=−3b = -3:

    3(1)2+4(1)(−3)−3(−3)23(1)^2 + 4(1)(-3) - 3(-3)^2

    =3−12−27= 3 - 12 - 27

    =−36= -36

  15. The sum of 2b2−4c2+4bc2b^2 - 4c^2 + 4bc and 2b2−6c2−3bc2b^2 - 6c^2 - 3bc is
    Answer and solution

    Answer: (D) 4b2−10c2+bc4b^2 - 10c^2 + bc

    2b2−4c2+4bc+2b2−6c2−3bc2b^2 - 4c^2 + 4bc + 2b^2 - 6c^2 - 3bc

    =(2+2)b2+(−4−6)c2+(4−3)bc= (2 + 2)b^2 + (-4 - 6)c^2 + (4 - 3)bc

    =4b2−10c2+bc= 4b^2 - 10c^2 + bc

  16. The sum of −5x+2y-5x + 2y, 3y+2t3y + 2t and 6x+5t6x + 5t is
    Answer and solution

    Answer: (A) x+5y+7tx + 5y + 7t

    Add the like terms column by column:

    −5x+2y3y+2t6x+5tx+5y+7t\begin{array}{rrr} -5x & +2y & \\ & 3y & +2t \\ 6x & & +5t \\ \hline x & +5y & +7t \end{array}

  17. Subtract 6x+z6x + z from 2x+6z2x + 6z.
    Answer and solution

    Answer: (C) −4x+5z-4x + 5z

    (2x+6z)−(6x+z)(2x + 6z) - (6x + z)

    =2x+6z−6x−z= 2x + 6z - 6x - z

    =(2−6)x+(6−1)z= (2 - 6)x + (6 - 1)z

    =−4x+5z= -4x + 5z

  18. If A=2a−4b−6A = 2a - 4b - 6 and B=3a+2b−7B = 3a + 2b - 7, then 3A−B=3A - B =
    Answer and solution

    Answer: (B) 3a−14b−113a - 14b - 11

    3(2a−4b−6)−(3a+2b−7)3(2a - 4b - 6) - (3a + 2b - 7)

    =6a−12b−18−3a−2b+7= 6a - 12b - 18 - 3a - 2b + 7

    =(6−3)a+(−12−2)b+(−18+7)= (6 - 3)a + (-12 - 2)b + (-18 + 7)

    =3a−14b−11= 3a - 14b - 11

  19. Subtract 3a2−3ac−23a^2 - 3ac - 2 from 4a2−c2+44a^2 - c^2 + 4.
    Answer and solution

    Answer: (A) a2−c2+6+3aca^2 - c^2 + 6 + 3ac

    Change the signs of 3a2−3ac−23a^2 - 3ac - 2 and add:

    4a2−c2+43a2−2−3ac(−)(+)(+)a2−c2+6+3ac\begin{array}{rrrr} 4a^2 & -c^2 & +4 & \\ 3a^2 & & -2 & -3ac \\ (-) & & (+) & (+) \\ \hline a^2 & -c^2 & +6 & +3ac \end{array}

    =a2−c2+6+3ac= a^2 - c^2 + 6 + 3ac

  20. 3x2y2×(−5x3yz)=3x^2y^2 \times (-5x^3yz) =
    Answer and solution

    Answer: (D) −15x5y3z-15x^5y^3z

    Multiply the numbers and add the powers of the same letters:

    =(3×(−5))(x2×x3)(y2×y)z= (3 \times (-5))(x^2 \times x^3)(y^2 \times y)z

    =−15x5y3z= -15x^5y^3z

  21. 2a(−2ac+8a)=2a(-2ac + 8a) =
    Answer and solution

    Answer: (C) −4a2c+16a2-4a^2c + 16a^2

    Multiply 2a2a with every term inside the bracket:

    =(2a)(−2ac)+(2a)(8a)= (2a)(-2ac) + (2a)(8a)

    =−4a2c+16a2= -4a^2c + 16a^2

  22. (3m−6)(3m−7)=(3m - 6)(3m - 7) =
    Answer and solution

    Answer: (C) 9m2−39m+429m^2 - 39m + 42

    (a+b)(c+d)=ac+ad+bc+bd(a + b)(c + d) = ac + ad + bc + bd

    =9m2−21m−18m+42= 9m^2 - 21m - 18m + 42

    =9m2−39m+42= 9m^2 - 39m + 42

  23. (x+3z)(x−6z)=(x + 3z)(x - 6z) =
    Answer and solution

    Answer: (D) x2−3xz−18z2x^2 - 3xz - 18z^2

    (a+b)(c+d)=ac+ad+bc+bd(a + b)(c + d) = ac + ad + bc + bd

    =x2−6xz+3xz−18z2= x^2 - 6xz + 3xz - 18z^2

    =x2−3xz−18z2= x^2 - 3xz - 18z^2

  24. 3p(p−r)+2r(3p−4r)=3p(p - r) + 2r(3p - 4r) =
    Answer and solution

    Answer: (B) 3p2+3pr−8r23p^2 + 3pr - 8r^2

    Multiply out each bracket and add like terms:

    =3p2−3pr+6pr−8r2= 3p^2 - 3pr + 6pr - 8r^2

    =3p2+(−3+6)pr−8r2= 3p^2 + (-3 + 6)pr - 8r^2

    =3p2+3pr−8r2= 3p^2 + 3pr - 8r^2

  25. 6y−{2y−(4z+7z)}=6y - \{2y - (4z + 7z)\} =
    Answer and solution

    Answer: (C) 4y+11z4y + 11z

    Remove the round brackets first, then the curly brackets:

    =6y−{2y−4z−7z}= 6y - \{2y - 4z - 7z\}

    =6y−{2y−11z}= 6y - \{2y - 11z\}

    =6y−2y+11z= 6y - 2y + 11z

    =4y+11z= 4y + 11z