Expresswala Academy Mathematics Tuition

Algebraic Expressions and Their Uses

MCQ test, Set 7

  • Set 7 of 10
  • 25 questions
  • 25 marks
  • 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 80.3 KB)

Choose one answer for each question, then check your score at the end. Each correct answer carries 1 mark; there is no negative marking.

  1. How many constants are there in the list m,b,−7,0,a,3,10m, b, -7, 0, a, 3, 10?
    Answer and solution

    Answer: (A) 44

    The constants are the fixed numbers 33, −7-7, 00, 1010 (0 and negative numbers are constants too).

    So there are 44 constants.

  2. "88 more than one-third of pp" in symbolic form is
    Answer and solution

    Answer: (A) p3+8\displaystyle \frac{p}{3} + 8

    One-third of pp is p3\displaystyle \frac{p}{3}; 88 more means add 88.

    So it is p3+8\displaystyle \frac{p}{3} + 8.

  3. The number of terms in 6n2+7n+2m23\displaystyle 6n^2 + 7n + \frac{2m^2}{3} is
    Answer and solution

    Answer: (C) 33

    Terms are separated by ++ and −- signs.

    The terms are 6n26n^2, 7n7n, 2m23\displaystyle \frac{2m^2}{3}.

    So there are 33 terms.

  4. 8xz28xz^2 written as a product of its factors is
    Answer and solution

    Answer: (C) 8×x×z×z8 \times x \times z \times z

    z2z^2 means zz multiplied 22 times.

    8xz2=8×x×z×z8xz^2 = 8 \times x \times z \times z

  5. The co-efficient of pt3pt^3 in 4pqt34pqt^3 is
    Answer and solution

    Answer: (D) 4q4q

    4pqt3=(4q)×pt34pqt^3 = \left(4q\right) \times pt^3

    So the co-efficient of pt3pt^3 is 4q4q.

  6. Which of the following is a like term of 9m2t9m^2t?
    Answer and solution

    Answer: (C) −7tm2-7tm^2

    Like terms have the same literal factors.

    −7tm2-7tm^2 has the literal factors tm2=m2ttm^2 = m^2t, the same as 9m2t9m^2t.

  7. 8a+4a+7a=8a + 4a + 7a =
    Answer and solution

    Answer: (B) 19a19a

    8a+4a+7a8a + 4a + 7a

    =(8+4+7)a= (8 + 4 + 7)a

    =19a= 19a

  8. 2y−6y=2y - 6y =
    Answer and solution

    Answer: (B) −4y-4y

    2y−6y2y - 6y

    =(2−6)y= (2 - 6)y

    =−4y= -4y

  9. Which of the following expressions has exactly two monomials?
    Answer and solution

    Answer: (A) −6a2−5ac2-6a^2 - 5ac^2

    A binomial has two monomials.

    −6a2−5ac2-6a^2 - 5ac^2 has two terms.

  10. Which of the following statements is false?
    Answer and solution

    Answer: (B) Every multinomial is a polynomial.

    A multinomial such as x+4x\displaystyle x + \frac{4}{x} need not be a polynomial.

    So 'every multinomial is a polynomial' is false.

  11. The degree of 43a2b5m2\displaystyle \frac{4}{3}a^2b^5m^2 is
    Answer and solution

    Answer: (C) 99

    Add the powers of the variables:

    2+5+2=92 + 5 + 2 = 9

  12. The degree of −8+9t3+7m3t3+3m4t4-8 + 9t^3 + 7m^3t^3 + 3m^4t^4 is
    Answer and solution

    Answer: (C) 88

    Degrees of the terms are 0,3,6,80, 3, 6, 8.

    The greatest is 88.

  13. The value of −2a2b-2a^2b when a=−3a = -3 and b=3b = 3 is
    Answer and solution

    Answer: (A) −54-54

    Put a=−3a = -3 and b=3b = 3:

    −2(−3)2(3)-2(-3)^2(3)

    =−54= -54

  14. The value of 7−4a7 - 4a when a=−4a = -4 is
    Answer and solution

    Answer: (D) 2323

    Put a=−4a = -4:

    7−4(−4)7 - 4(-4)

    =7+16= 7 + 16

    =23= 23

  15. The sum of 6p2−5r2+8pr6p^2 - 5r^2 + 8pr and 3p2−6r2−pr3p^2 - 6r^2 - pr is
    Answer and solution

    Answer: (C) 9p2−11r2+7pr9p^2 - 11r^2 + 7pr

    6p2−5r2+8pr+3p2−6r2−pr6p^2 - 5r^2 + 8pr + 3p^2 - 6r^2 - pr

    =(6+3)p2+(−5−6)r2+(8−1)pr= (6 + 3)p^2 + (-5 - 6)r^2 + (8 - 1)pr

    =9p2−11r2+7pr= 9p^2 - 11r^2 + 7pr

  16. The sum of 2a+3m2a + 3m, 6a+b6a + b and 3b−8m3b - 8m is
    Answer and solution

    Answer: (C) 8a−5m+4b8a - 5m + 4b

    Add the like terms column by column:

    2a+3m6a+b−8m+3b8a−5m+4b\begin{array}{rrr} 2a & +3m & \\ 6a & & +b \\ & -8m & +3b \\ \hline 8a & -5m & +4b \end{array}

  17. Subtract −5p-5p from 9p9p.
    Answer and solution

    Answer: (D) 14p14p

    (9p)−(−5p)(9p) - (-5p)

    =9p+5p= 9p + 5p

    =(9+5)p= (9 + 5)p

    =14p= 14p

  18. If A=6q2−7q+6A = 6q^2 - 7q + 6 and B=6q2−6q−9B = 6q^2 - 6q - 9, then A−3B=A - 3B =
    Answer and solution

    Answer: (B) −12q2+11q+33-12q^2 + 11q + 33

    (6q2−7q+6)−3(6q2−6q−9)(6q^2 - 7q + 6) - 3(6q^2 - 6q - 9)

    =6q2−7q+6−18q2+18q+27= 6q^2 - 7q + 6 - 18q^2 + 18q + 27

    =(6−18)q2+(−7+18)q+(6+27)= (6 - 18)q^2 + (-7 + 18)q + (6 + 27)

    =−12q2+11q+33= -12q^2 + 11q + 33

  19. Subtract 2p2+2pq+12p^2 + 2pq + 1 from 5p2+35p^2 + 3.
    Answer and solution

    Answer: (D) 3p2+2−2pq3p^2 + 2 - 2pq

    Change the signs of 2p2+2pq+12p^2 + 2pq + 1 and add:

    5p2+32p2+1+2pq(−)(−)(−)3p2+2−2pq\begin{array}{rrr} 5p^2 & +3 & \\ 2p^2 & +1 & +2pq \\ (-) & (-) & (-) \\ \hline 3p^2 & +2 & -2pq \end{array}

    =3p2+2−2pq= 3p^2 + 2 - 2pq

  20. 3x3y2×(−4xy)×6x3y3=3x^3y^2 \times (-4xy) \times 6x^3y^3 =
    Answer and solution

    Answer: (A) −72x7y6-72x^7y^6

    Multiply the numbers and add the powers of the same letters:

    =(3×(−4)×6)(x3×x×x3)(y2×y×y3)= (3 \times (-4) \times 6)(x^3 \times x \times x^3)(y^2 \times y \times y^3)

    =−72x7y6= -72x^7y^6

  21. 5b(6bc+7+8b)=5b(6bc + 7 + 8b) =
    Answer and solution

    Answer: (A) 30b2c+35b+40b230b^2c + 35b + 40b^2

    Multiply 5b5b with every term inside the bracket:

    =(5b)(6bc)+(5b)(7)+(5b)(8b)= (5b)(6bc) + (5b)(7) + (5b)(8b)

    =30b2c+35b+40b2= 30b^2c + 35b + 40b^2

  22. (2x+5)(x−3)=(2x + 5)(x - 3) =
    Answer and solution

    Answer: (B) 2x2−x−152x^2 - x - 15

    (a+b)(c+d)=ac+ad+bc+bd(a + b)(c + d) = ac + ad + bc + bd

    =2x2−6x+5x−15= 2x^2 - 6x + 5x - 15

    =2x2−x−15= 2x^2 - x - 15

  23. (2x+3y)(3x−6y)=(2x + 3y)(3x - 6y) =
    Answer and solution

    Answer: (B) 6x2−3xy−18y26x^2 - 3xy - 18y^2

    (a+b)(c+d)=ac+ad+bc+bd(a + b)(c + d) = ac + ad + bc + bd

    =6x2−12xy+9xy−18y2= 6x^2 - 12xy + 9xy - 18y^2

    =6x2−3xy−18y2= 6x^2 - 3xy - 18y^2

  24. 4x(4x+5z)−4z(x+4z)=4x(4x + 5z) - 4z(x + 4z) =
    Answer and solution

    Answer: (D) 16x2+16xz−16z216x^2 + 16xz - 16z^2

    Multiply out each bracket and add like terms:

    =16x2+20xz−4xz−16z2= 16x^2 + 20xz - 4xz - 16z^2

    =16x2+(20−4)xz−16z2= 16x^2 + (20 - 4)xz - 16z^2

    =16x2+16xz−16z2= 16x^2 + 16xz - 16z^2

  25. 6x−{3z+(5x+5z)}=6x - \{3z + (5x + 5z)\} =
    Answer and solution

    Answer: (D) x−8zx - 8z

    Remove the round brackets first, then the curly brackets:

    =6x−{3z+5x+5z}= 6x - \{3z + 5x + 5z\}

    =6x−{8z+5x}= 6x - \{8z + 5x\}

    =6x−8z−5x= 6x - 8z - 5x

    =x−8z= x - 8z