Expresswala Academy Mathematics Tuition

Algebraic Expressions and Their Uses

MCQ test, Set 9

  • Set 9 of 10
  • 25 questions
  • 25 marks
  • 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 83.7 KB)

Choose one answer for each question, then check your score at the end. Each correct answer carries 1 mark; there is no negative marking.

  1. Which of the following is NOT a constant?
    Answer and solution

    Answer: (D) qq

    00, −13\displaystyle -\frac{1}{3} and 77 have fixed values.

    qq can take various values, so it is not a constant.

  2. "The sum of pp and 33" in symbolic form is
    Answer and solution

    Answer: (C) p+3p + 3

    Sum means add.

    So it is p+3p + 3.

  3. The number of terms in −x2z2−4xz2−7+8x2−7x3\displaystyle -\frac{x^2z}{2} - 4xz^2 - 7 + 8x^2 - 7x^3 is
    Answer and solution

    Answer: (B) 55

    Terms are separated by ++ and −- signs.

    The terms are −x2z2\displaystyle -\frac{x^2z}{2}, −4xz2-4xz^2, −7-7, 8x28x^2, −7x3-7x^3.

    So there are 55 terms.

  4. 4yz34yz^3 written as a product of its factors is
    Answer and solution

    Answer: (D) 4×y×z×z×z4 \times y \times z \times z \times z

    z3z^3 means zz multiplied 33 times.

    4yz3=4×y×z×z×z4yz^3 = 4 \times y \times z \times z \times z

  5. The co-efficient of a3a^3 in −32a3bc3\displaystyle -\frac{3}{2}a^3bc^3 is
    Answer and solution

    Answer: (B) −32bc3\displaystyle -\frac{3}{2}bc^3

    −32a3bc3=(−32bc3)×a3\displaystyle -\frac{3}{2}a^3bc^3 = \left(-\frac{3}{2}bc^3\right) \times a^3

    So the co-efficient of a3a^3 is −32bc3\displaystyle -\frac{3}{2}bc^3.

  6. Which of the following is a like term of −9pr3-9pr^3?
    Answer and solution

    Answer: (C) 2r3p2r^3p

    Like terms have the same literal factors.

    2r3p2r^3p has the literal factors r3p=pr3r^3p = pr^3, the same as −9pr3-9pr^3.

  7. 9m+3t+9m+t=9m + 3t + 9m + t =
    Answer and solution

    Answer: (A) 18m+4t18m + 4t

    9m+3t+9m+t9m + 3t + 9m + t

    =(9+9)m+(3+1)t= (9 + 9)m + (3 + 1)t

    =18m+4t= 18m + 4t

  8. 4t−14t=4t - 14t =
    Answer and solution

    Answer: (A) −10t-10t

    4t−14t4t - 14t

    =(4−14)t= (4 - 14)t

    =−10t= -10t

  9. Which of the following expressions contains three monomials?
    Answer and solution

    Answer: (C) 7m2t+4t3+7m27m^2t + 4t^3 + 7m^2

    A trinomial has three monomials.

    7m2t+4t3+7m27m^2t + 4t^3 + 7m^2 has three terms.

  10. Every polynomial is also a
    Answer and solution

    Answer: (C) multinomial

    A polynomial has one or more monomials, and each monomial is a term.

    So every polynomial is a multinomial (an expression of one or more terms).

  11. The degree of 9x3y49x^3y^4 is
    Answer and solution

    Answer: (D) 77

    Add the powers of the variables:

    3+4=73 + 4 = 7

  12. The degree of 6c3+7c−a5c2+8a2c46c^3 + 7c - a^5c^2 + 8a^2c^4 is
    Answer and solution

    Answer: (A) 77

    Degrees of the terms are 3,1,7,63, 1, 7, 6.

    The greatest is 77.

  13. The value of 6−5x6 - 5x when x=−4x = -4 is
    Answer and solution

    Answer: (B) 2626

    Put x=−4x = -4:

    6−5(−4)6 - 5(-4)

    =6+20= 6 + 20

    =26= 26

  14. The value of −3x2+x−9-3x^2 + x - 9 when x=−2x = -2 is
    Answer and solution

    Answer: (B) −23-23

    Put x=−2x = -2:

    −3(−2)2+(−2)−9-3(-2)^2 + (-2) - 9

    =−12−2−9= -12 - 2 - 9

    =−23= -23

  15. The sum of 2a2+7b2+5ab2a^2 + 7b^2 + 5ab and −5a2+7b2−ab-5a^2 + 7b^2 - ab is
    Answer and solution

    Answer: (C) −3a2+14b2+4ab-3a^2 + 14b^2 + 4ab

    2a2+7b2+5ab−5a2+7b2−ab2a^2 + 7b^2 + 5ab - 5a^2 + 7b^2 - ab

    =(2−5)a2+(7+7)b2+(5−1)ab= (2 - 5)a^2 + (7 + 7)b^2 + (5 - 1)ab

    =−3a2+14b2+4ab= -3a^2 + 14b^2 + 4ab

  16. The sum of 8b+8c8b + 8c, 8b+9z8b + 9z and 4c−2z4c - 2z is
    Answer and solution

    Answer: (B) 16b+12c+7z16b + 12c + 7z

    Add the like terms column by column:

    8b+8c8b+9z4c−2z16b+12c+7z\begin{array}{rrr} 8b & +8c & \\ 8b & & +9z \\ & 4c & -2z \\ \hline 16b & +12c & +7z \end{array}

  17. Subtract −8y-8y from 12y12y.
    Answer and solution

    Answer: (A) 20y20y

    (12y)−(−8y)(12y) - (-8y)

    =12y+8y= 12y + 8y

    =(12+8)y= (12 + 8)y

    =20y= 20y

  18. If A=4a2+4a−2A = 4a^2 + 4a - 2 and B=a2+7a−4B = a^2 + 7a - 4, then 2A−3B=2A - 3B =
    Answer and solution

    Answer: (D) 5a2−13a+85a^2 - 13a + 8

    2(4a2+4a−2)−3(a2+7a−4)2(4a^2 + 4a - 2) - 3(a^2 + 7a - 4)

    =8a2+8a−4−3a2−21a+12= 8a^2 + 8a - 4 - 3a^2 - 21a + 12

    =(8−3)a2+(8−21)a+(−4+12)= (8 - 3)a^2 + (8 - 21)a + (-4 + 12)

    =5a2−13a+8= 5a^2 - 13a + 8

  19. Subtract 3b2−6bc+83b^2 - 6bc + 8 from 7b2−67b^2 - 6.
    Answer and solution

    Answer: (B) 4b2−14+6bc4b^2 - 14 + 6bc

    Change the signs of 3b2−6bc+83b^2 - 6bc + 8 and add:

    7b2−63b2+8−6bc(−)(−)(+)4b2−14+6bc\begin{array}{rrr} 7b^2 & -6 & \\ 3b^2 & +8 & -6bc \\ (-) & (-) & (+) \\ \hline 4b^2 & -14 & +6bc \end{array}

    =4b2−14+6bc= 4b^2 - 14 + 6bc

  20. 6xy×(−3xy)×6x2y=6xy \times (-3xy) \times 6x^2y =
    Answer and solution

    Answer: (A) −108x4y3-108x^4y^3

    Multiply the numbers and add the powers of the same letters:

    =(6×(−3)×6)(x×x×x2)(y×y×y)= (6 \times (-3) \times 6)(x \times x \times x^2)(y \times y \times y)

    =−108x4y3= -108x^4y^3

  21. 6x2y(6xy+8tx−2)=6x^2y(6xy + 8tx - 2) =
    Answer and solution

    Answer: (D) 36x3y2+48tx3y−12x2y36x^3y^2 + 48tx^3y - 12x^2y

    Multiply 6x2y6x^2y with every term inside the bracket:

    =(6x2y)(6xy)+(6x2y)(8tx)+(6x2y)(−2)= (6x^2y)(6xy) + (6x^2y)(8tx) + (6x^2y)(-2)

    =36x3y2+48tx3y−12x2y= 36x^3y^2 + 48tx^3y - 12x^2y

  22. (3x−5)(x−9)=(3x - 5)(x - 9) =
    Answer and solution

    Answer: (A) 3x2−32x+453x^2 - 32x + 45

    (a+b)(c+d)=ac+ad+bc+bd(a + b)(c + d) = ac + ad + bc + bd

    =3x2−27x−5x+45= 3x^2 - 27x - 5x + 45

    =3x2−32x+45= 3x^2 - 32x + 45

  23. (2m+4n)(m−3n)=(2m + 4n)(m - 3n) =
    Answer and solution

    Answer: (B) 2m2−2mn−12n22m^2 - 2mn - 12n^2

    (a+b)(c+d)=ac+ad+bc+bd(a + b)(c + d) = ac + ad + bc + bd

    =2m2−6mn+4mn−12n2= 2m^2 - 6mn + 4mn - 12n^2

    =2m2−2mn−12n2= 2m^2 - 2mn - 12n^2

  24. 3x(3x−y)−2y(4x+y)=3x(3x - y) - 2y(4x + y) =
    Answer and solution

    Answer: (D) 9x2−11xy−2y29x^2 - 11xy - 2y^2

    Multiply out each bracket and add like terms:

    =9x2−3xy−8xy−2y2= 9x^2 - 3xy - 8xy - 2y^2

    =9x2+(−3−8)xy−2y2= 9x^2 + (-3 - 8)xy - 2y^2

    =9x2−11xy−2y2= 9x^2 - 11xy - 2y^2

  25. 6y−{2z−(6y−5z)}=6y - \{2z - (6y - 5z)\} =
    Answer and solution

    Answer: (C) 12y−7z12y - 7z

    Remove the round brackets first, then the curly brackets:

    =6y−{2z−6y+5z}= 6y - \{2z - 6y + 5z\}

    =6y−{7z−6y}= 6y - \{7z - 6y\}

    =6y−7z+6y= 6y - 7z + 6y

    =12y−7z= 12y - 7z