Expresswala Academy Mathematics Tuition

Algebraic Expressions and Their Uses

MCQ test, Set 3

  • Set 3 of 10
  • 25 questions
  • 25 marks
  • 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 85.1 KB)

Choose one answer for each question, then check your score at the end. Each correct answer carries 1 mark; there is no negative marking.

  1. A symbol which has a fixed value is called a
    Answer and solution

    Answer: (D) constant

    A symbol with a fixed value is a constant, e.g. 1515, −9-9, 00.

  2. "1010 less than half of bb" in symbolic form is
    Answer and solution

    Answer: (B) b2−10\displaystyle \frac{b}{2} - 10

    Half of bb is b2\displaystyle \frac{b}{2}; 1010 less means subtract 1010.

    So it is b2−10\displaystyle \frac{b}{2} - 10.

  3. The number of terms in 2m2n+7n6−5m2+9m+1\displaystyle 2m^2n + \frac{7n}{6} - 5m^2 + 9m + 1 is
    Answer and solution

    Answer: (B) 55

    Terms are separated by ++ and −- signs.

    The terms are 2m2n2m^2n, 7n6\displaystyle \frac{7n}{6}, −5m2-5m^2, 9m9m, 11.

    So there are 55 terms.

  4. 10mt310mt^3 written as a product of its factors is
    Answer and solution

    Answer: (A) 10×m×t×t×t10 \times m \times t \times t \times t

    t3t^3 means tt multiplied 33 times.

    10mt3=10×m×t×t×t10mt^3 = 10 \times m \times t \times t \times t

  5. The co-efficient of xy3xy^3 in −54xy3z2\displaystyle -\frac{5}{4}xy^3z^2 is
    Answer and solution

    Answer: (B) −54z2\displaystyle -\frac{5}{4}z^2

    −54xy3z2=(−54z2)×xy3\displaystyle -\frac{5}{4}xy^3z^2 = \left(-\frac{5}{4}z^2\right) \times xy^3

    So the co-efficient of xy3xy^3 is −54z2\displaystyle -\frac{5}{4}z^2.

  6. Which of the following is a like term of 5yz35yz^3?
    Answer and solution

    Answer: (C) 9z3y9z^3y

    Like terms have the same literal factors.

    9z3y9z^3y has the literal factors z3y=yz3z^3y = yz^3, the same as 5yz35yz^3.

  7. p5+p4=\displaystyle \frac{p}{5} + \frac{p}{4} =
    Answer and solution

    Answer: (A) 9p20\displaystyle \frac{9p}{20}

    p5+p4\displaystyle \frac{p}{5} + \frac{p}{4}

    =(15+14)p\displaystyle = (\frac{1}{5} + \frac{1}{4})p

    For pp: 15+14=4+520=920\displaystyle \frac{1}{5} + \frac{1}{4} = \frac{4 + 5}{20} = \frac{9}{20}

    =9p20\displaystyle = \frac{9p}{20}

  8. 5t−6t=5t - 6t =
    Answer and solution

    Answer: (B) −t-t

    5t−6t5t - 6t

    =(5−6)t= (5 - 6)t

    =−t= -t

  9. Which of the following is a binomial?
    Answer and solution

    Answer: (A) 2y2+3x2y2y^2 + 3x^2y

    A binomial has two monomials.

    2y2+3x2y2y^2 + 3x^2y has two terms.

  10. Which of the following statements is true?
    Answer and solution

    Answer: (A) Every polynomial is a multinomial.

    A polynomial has one or more monomials; a multinomial has one or more terms.

    So all polynomials are multinomials, but not the other way round.

  11. The degree of 12a4b3m212a^4b^3m^2 is
    Answer and solution

    Answer: (C) 99

    Add the powers of the variables:

    4+3+2=94 + 3 + 2 = 9

  12. The degree of −5mn4−6−7m4n3+9mn3-5mn^4 - 6 - 7m^4n^3 + 9mn^3 is
    Answer and solution

    Answer: (B) 77

    Degrees of the terms are 5,0,7,45, 0, 7, 4.

    The greatest is 77.

  13. The value of q2−2qr+r2q^2 - 2qr + r^2 when q=2q = 2 and r=−1r = -1 is
    Answer and solution

    Answer: (D) 99

    Put q=2q = 2 and r=−1r = -1:

    (2)2−2(2)(−1)+(−1)2(2)^2 - 2(2)(-1) + (-1)^2

    =4+4+1= 4 + 4 + 1

    =9= 9

  14. The value of p3+pp^3 + p when p=−1p = -1 is
    Answer and solution

    Answer: (B) −2-2

    Put p=−1p = -1:

    (−1)3+(−1)(-1)^3 + (-1)

    =−1−1= -1 - 1

    =−2= -2

  15. The sum of 5x2+5z2+8xz5x^2 + 5z^2 + 8xz and −6x2−2z2+6xz-6x^2 - 2z^2 + 6xz is
    Answer and solution

    Answer: (C) −x2+3z2+14xz-x^2 + 3z^2 + 14xz

    5x2+5z2+8xz−6x2−2z2+6xz5x^2 + 5z^2 + 8xz - 6x^2 - 2z^2 + 6xz

    =(5−6)x2+(5−2)z2+(8+6)xz= (5 - 6)x^2 + (5 - 2)z^2 + (8 + 6)xz

    =−x2+3z2+14xz= -x^2 + 3z^2 + 14xz

  16. The sum of −x+2y-x + 2y, 9y+9t9y + 9t and 2x−8t2x - 8t is
    Answer and solution

    Answer: (D) x+11y+tx + 11y + t

    Add the like terms column by column:

    −x+2y9y+9t2x−8tx+11y+t\begin{array}{rrr} -x & +2y & \\ & 9y & +9t \\ 2x & & -8t \\ \hline x & +11y & +t \end{array}

  17. Subtract −8a-8a from 11a11a.
    Answer and solution

    Answer: (D) 19a19a

    (11a)−(−8a)(11a) - (-8a)

    =11a+8a= 11a + 8a

    =(11+8)a= (11 + 8)a

    =19a= 19a

  18. If A=4b2−5b+5A = 4b^2 - 5b + 5 and B=6b2−7b+1B = 6b^2 - 7b + 1, then 2A−B=2A - B =
    Answer and solution

    Answer: (C) 2b2−3b+92b^2 - 3b + 9

    2(4b2−5b+5)−(6b2−7b+1)2(4b^2 - 5b + 5) - (6b^2 - 7b + 1)

    =8b2−10b+10−6b2+7b−1= 8b^2 - 10b + 10 - 6b^2 + 7b - 1

    =(8−6)b2+(−10+7)b+(10−1)= (8 - 6)b^2 + (-10 + 7)b + (10 - 1)

    =2b2−3b+9= 2b^2 - 3b + 9

  19. Subtract 6a2+3ab−66a^2 + 3ab - 6 from 3a2+43a^2 + 4.
    Answer and solution

    Answer: (D) −3a2+10−3ab-3a^2 + 10 - 3ab

    Change the signs of 6a2+3ab−66a^2 + 3ab - 6 and add:

    3a2+46a2−6+3ab(−)(+)(−)−3a2+10−3ab\begin{array}{rrr} 3a^2 & +4 & \\ 6a^2 & -6 & +3ab \\ (-) & (+) & (-) \\ \hline -3a^2 & +10 & -3ab \end{array}

    =−3a2+10−3ab= -3a^2 + 10 - 3ab

  20. 6x2y×3xy3×3xy2=6x^2y \times 3xy^3 \times 3xy^2 =
    Answer and solution

    Answer: (C) 54x4y654x^4y^6

    Multiply the numbers and add the powers of the same letters:

    =(6×3×3)(x2×x×x)(y×y3×y2)= (6 \times 3 \times 3)(x^2 \times x \times x)(y \times y^3 \times y^2)

    =54x4y6= 54x^4y^6

  21. −2b2c(−8bc+6b2c+2)=-2b^2c(-8bc + 6b^2c + 2) =
    Answer and solution

    Answer: (B) 16b3c2−12b4c2−4b2c16b^3c^2 - 12b^4c^2 - 4b^2c

    Multiply −2b2c-2b^2c with every term inside the bracket:

    =(−2b2c)(−8bc)+(−2b2c)(6b2c)+(−2b2c)(2)= (-2b^2c)(-8bc) + (-2b^2c)(6b^2c) + (-2b^2c)(2)

    =16b3c2−12b4c2−4b2c= 16b^3c^2 - 12b^4c^2 - 4b^2c

  22. (4a−9)(a+7)=(4a - 9)(a + 7) =
    Answer and solution

    Answer: (D) 4a2+19a−634a^2 + 19a - 63

    (a+b)(c+d)=ac+ad+bc+bd(a + b)(c + d) = ac + ad + bc + bd

    =4a2+28a−9a−63= 4a^2 + 28a - 9a - 63

    =4a2+19a−63= 4a^2 + 19a - 63

  23. (a−6c)(a+2c)=(a - 6c)(a + 2c) =
    Answer and solution

    Answer: (A) a2−4ac−12c2a^2 - 4ac - 12c^2

    (a+b)(c+d)=ac+ad+bc+bd(a + b)(c + d) = ac + ad + bc + bd

    =a2+2ac−6ac−12c2= a^2 + 2ac - 6ac - 12c^2

    =a2−4ac−12c2= a^2 - 4ac - 12c^2

  24. 2x(2x+2y)−2y(3x−4y)=2x(2x + 2y) - 2y(3x - 4y) =
    Answer and solution

    Answer: (A) 4x2−2xy+8y24x^2 - 2xy + 8y^2

    Multiply out each bracket and add like terms:

    =4x2+4xy−6xy+8y2= 4x^2 + 4xy - 6xy + 8y^2

    =4x2+(4−6)xy+8y2= 4x^2 + (4 - 6)xy + 8y^2

    =4x2−2xy+8y2= 4x^2 - 2xy + 8y^2

  25. 2a+{5c−(3c−4a)}=2a + \{5c - (3c - 4a)\} =
    Answer and solution

    Answer: (C) 6a+2c6a + 2c

    Remove the round brackets first, then the curly brackets:

    =2a+{5c−3c+4a}= 2a + \{5c - 3c + 4a\}

    =2a+{2c+4a}= 2a + \{2c + 4a\}

    =2a+2c+4a= 2a + 2c + 4a

    =6a+2c= 6a + 2c