Expresswala Academy Mathematics Tuition

Rationalization and Surds

Question paper, Set 3

  • Set 3 of 10
  • 20 questions
  • 50 marks
  • 1 hour 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 92.4 KB)

Work each question on paper first, then open its answer and solution to check your work.

  1. Is 2435\sqrt[5]{243} a surd? Give a reason.
    1 mark
    Answer and solution

    2435=3×3×3×3×35=3\sqrt[5]{243} = \sqrt[5]{3 \times 3 \times 3 \times 3 \times 3} = 3

    It is a rational number, so it is not a surd.

    Answer: No. 2435=3\sqrt[5]{243} = 3, a rational number.

  2. Which of 3\sqrt{3} and π\pi is a surd? Is the other one rational or irrational?
    2 marks
    Answer and solution

    12=11^2 = 1 and 22=42^2 = 4, so 33 is not a perfect square.

    So 3\sqrt{3} is not rational: it is a surd.

    π=3.14…\pi = 3.14\ldots is a non-terminating, non-recurring decimal: it is irrational.

    But π\pi is not a root of a rational number, so it is not a surd.

    Answer: 3\sqrt{3} is a surd; π\pi is irrational but not a surd.

  3. Is 8298\sqrt{29} a mixed surd? Give a reason.
    1 mark
    Answer and solution

    52=255^2 = 25 and 62=366^2 = 36, so 2929 is not a perfect square.

    So 29\sqrt{29} is a surd, and 8298\sqrt{29} is in the form a⋅ba \cdot \sqrt{b}: a mixed surd.

    Answer: Yes. It is 88 times the surd 29\sqrt{29}.

  4. Simplify (i) 11×15\sqrt{11} \times \sqrt{15} (ii) 37×37\sqrt{37} \times \sqrt{37}
    2 marks
    Answer and solution

    (i) 11×15=11×15=165\sqrt{11} \times \sqrt{15} = \sqrt{11 \times 15} = \sqrt{165}

    (ii) 37×37=(37)2=37\sqrt{37} \times \sqrt{37} = (\sqrt{37})^2 = 37

    Answer: (i) 165\sqrt{165} (ii) 3737

  5. Simplify (i) 287\displaystyle \frac{\sqrt{28}}{\sqrt{7}} (ii) 20723\displaystyle \frac{\sqrt{207}}{\sqrt{23}}
    2 marks
    Answer and solution

    (i) 287=287\displaystyle \frac{\sqrt{28}}{\sqrt{7}} = \sqrt{\frac{28}{7}}

    =4=2×2=2= \sqrt{4} = \sqrt{2 \times 2} = 2

    (ii) 20723=20723\displaystyle \frac{\sqrt{207}}{\sqrt{23}} = \sqrt{\frac{207}{23}}

    =9=3×3=3= \sqrt{9} = \sqrt{3 \times 3} = 3

    Answer: (i) 22 (ii) 33

  6. Write 226\sqrt[6]{22} in exponent form.
    1 mark
    Answer and solution

    an=a1n\displaystyle \sqrt[n]{a} = a^{\frac{1}{n}}

    So 226=2216\displaystyle \sqrt[6]{22} = 22^{\frac{1}{6}}

    Answer: 2216\displaystyle 22^{\frac{1}{6}}

  7. Simplify (92)2(9\sqrt{2})^2.
    1 mark
    Answer and solution

    (92)2=92×(2)2(9\sqrt{2})^2 = 9^2 \times (\sqrt{2})^2

    =81×2=162= 81 \times 2 = 162

    Answer: 162162

  8. Simplify (i) (5−10)(3−10)(5 - \sqrt{10})(3 - \sqrt{10}) (ii) (1+6)(9+6)(1 + \sqrt{6})(9 + \sqrt{6})
    3 marks
    Answer and solution

    (i) (5−10)(3−10)=15−510−310+10(5 - \sqrt{10})(3 - \sqrt{10}) = 15 - 5\sqrt{10} - 3\sqrt{10} + 10

    =25−810= 25 - 8\sqrt{10}

    (ii) (1+6)(9+6)=9+6+96+6(1 + \sqrt{6})(9 + \sqrt{6}) = 9 + \sqrt{6} + 9\sqrt{6} + 6

    =15+106= 15 + 10\sqrt{6}

    Answer: (i) 25−81025 - 8\sqrt{10} (ii) 15+10615 + 10\sqrt{6}

  9. Find the rationalising factor of 17−5\sqrt{17} - \sqrt{5} and the product of the two.
    2 marks
    Answer and solution

    (17−5)(17+5)=(17)2−(5)2(\sqrt{17} - \sqrt{5})(\sqrt{17} + \sqrt{5}) = (\sqrt{17})^2 - (\sqrt{5})^2

    =17−5=12= 17 - 5 = 12, a rational number.

    So the rationalising factor is 17+5\sqrt{17} + \sqrt{5} and the product is 1212.

    Answer: Rationalising factor 17+5\sqrt{17} + \sqrt{5}; product 1212

  10. Write the rationalising factor of 153−33\sqrt[3]{15} - \sqrt[3]{3}.
    2 marks
    Answer and solution

    Use (x−y)(x2+xy+y2)=x3−y3(x - y)(x^2 + xy + y^2) = x^3 - y^3 with x=153x = \sqrt[3]{15}, y=33y = \sqrt[3]{3}.

    Rationalising factor: (153)2+153⋅33+(33)2(\sqrt[3]{15})^2 + \sqrt[3]{15} \cdot \sqrt[3]{3} + (\sqrt[3]{3})^2

    Check: the product is 1212, a rational number.

    Answer: (153)2+153⋅33+(33)2(\sqrt[3]{15})^2 + \sqrt[3]{15} \cdot \sqrt[3]{3} + (\sqrt[3]{3})^2

  11. If 150+54+396=k6\sqrt{150} + \sqrt{54} + 3\sqrt{96} = k\sqrt{6}, find kk.
    3 marks
    Answer and solution

    150=25×6=56\sqrt{150} = \sqrt{25 \times 6} = 5\sqrt{6}

    54=9×6=36\sqrt{54} = \sqrt{9 \times 6} = 3\sqrt{6}

    396=3×46=1263\sqrt{96} = 3 \times 4\sqrt{6} = 12\sqrt{6}

    150+54+396=56+36+126=206\sqrt{150} + \sqrt{54} + 3\sqrt{96} = 5\sqrt{6} + 3\sqrt{6} + 12\sqrt{6} = 20\sqrt{6}

    So k=20k = 20

    Answer: k=20k = 20

  12. Find (19)3(\sqrt{19})^3.
    1 mark
    Answer and solution

    (19)3=(19)2×19=1919(\sqrt{19})^3 = (\sqrt{19})^2 \times \sqrt{19} = 19\sqrt{19}

    Answer: 191919\sqrt{19}

  13. Simplify (57−5)2(5\sqrt{7} - \sqrt{5})^2.
    3 marks
    Answer and solution

    (57−5)2=(57)2+(5)2−2(57)(5)(5\sqrt{7} - \sqrt{5})^2 = (5\sqrt{7})^2 + (\sqrt{5})^2 - 2(5\sqrt{7})(\sqrt{5})

    (57)2=25×7=175(5\sqrt{7})^2 = 25 \times 7 = 175

    2(57)(5)=10352(5\sqrt{7})(\sqrt{5}) = 10\sqrt{35}

    =175+5−1035=180−1035= 175 + 5 - 10\sqrt{35} = 180 - 10\sqrt{35}

    Answer: 180−1035180 - 10\sqrt{35}

  14. Find (20−14)(20+14)(20 - \sqrt{14})(20 + \sqrt{14}).
    1 mark
    Answer and solution

    (a+b)(a−b)=a2−b2(a + b)(a - b) = a^2 - b^2

    =202−(14)2=400−14=386= 20^2 - (\sqrt{14})^2 = 400 - 14 = 386

    Answer: 386386

  15. Rationalise the denominator and simplify: (i) 144−2\displaystyle \frac{14}{4 - \sqrt{2}} (ii) 914+5\displaystyle \frac{9}{\sqrt{14} + \sqrt{5}}
    5 marks
    Answer and solution

    (i) 144−2=14(4+2)(4−2)(4+2)\displaystyle \frac{14}{4 - \sqrt{2}} = \frac{14(4 + \sqrt{2})}{(4 - \sqrt{2})(4 + \sqrt{2})}

    (4−2)(4+2)=16−2=14(4 - \sqrt{2})(4 + \sqrt{2}) = 16 - 2 = 14

    =14(4+2)14\displaystyle = \frac{14(4 + \sqrt{2})}{14}

    =4+2= 4 + \sqrt{2}

    (ii) 914+5=9(14−5)(14+5)(14−5)\displaystyle \frac{9}{\sqrt{14} + \sqrt{5}} = \frac{9(\sqrt{14} - \sqrt{5})}{(\sqrt{14} + \sqrt{5})(\sqrt{14} - \sqrt{5})}

    (14+5)(14−5)=14−5=9(\sqrt{14} + \sqrt{5})(\sqrt{14} - \sqrt{5}) = 14 - 5 = 9

    =9(14−5)9\displaystyle = \frac{9(\sqrt{14} - \sqrt{5})}{9}

    =14−5= \sqrt{14} - \sqrt{5}

    Answer: (i) 4+24 + \sqrt{2} (ii) 14−5\sqrt{14} - \sqrt{5}

  16. If 7+353−5=a+b5\displaystyle \frac{7 + 3\sqrt{5}}{3 - \sqrt{5}} = a + b\sqrt{5}, find aa and bb.
    5 marks
    Answer and solution

    7+353−5=(7+35)(3+5)(3−5)(3+5)\displaystyle \frac{7 + 3\sqrt{5}}{3 - \sqrt{5}} = \frac{(7 + 3\sqrt{5})(3 + \sqrt{5})}{(3 - \sqrt{5})(3 + \sqrt{5})}

    Numerator: 21+75+95+15=36+16521 + 7\sqrt{5} + 9\sqrt{5} + 15 = 36 + 16\sqrt{5}

    Denominator: 32−(5)2=9−5=43^2 - (\sqrt{5})^2 = 9 - 5 = 4

    36+1654=9+45\displaystyle \frac{36 + 16\sqrt{5}}{4} = 9 + 4\sqrt{5}

    Comparing with a+b5a + b\sqrt{5}: a=9a = 9, b=4b = 4

    Answer: a=9a = 9, b=4b = 4

  17. Simplify 7+67−6+7−67+6\displaystyle \frac{7 + \sqrt{6}}{7 - \sqrt{6}} + \frac{7 - \sqrt{6}}{7 + \sqrt{6}}.
    3 marks
    Answer and solution

    =(7+6)2(7−6)(7+6)+(7−6)2(7+6)(7−6)\displaystyle = \frac{(7 + \sqrt{6})^2}{(7 - \sqrt{6})(7 + \sqrt{6})} + \frac{(7 - \sqrt{6})^2}{(7 + \sqrt{6})(7 - \sqrt{6})}

    (7+6)2=49+6+146=55+146(7 + \sqrt{6})^2 = 49 + 6 + 14\sqrt{6} = 55 + 14\sqrt{6}, (7−6)2=55−146(7 - \sqrt{6})^2 = 55 - 14\sqrt{6}, (7+6)(7−6)=43(7 + \sqrt{6})(7 - \sqrt{6}) = 43

    =55+14643+55−14643\displaystyle = \frac{55 + 14\sqrt{6}}{43} + \frac{55 - 14\sqrt{6}}{43}

    =55+146+55−14643=11043\displaystyle = \frac{55 + 14\sqrt{6} + 55 - 14\sqrt{6}}{43} = \frac{110}{43}

    Answer: 11043\displaystyle \frac{110}{43}

  18. Simplify 911+2−1214+2+314+11\displaystyle \frac{9}{\sqrt{11} + \sqrt{2}} - \frac{12}{\sqrt{14} + \sqrt{2}} + \frac{3}{\sqrt{14} + \sqrt{11}}.
    5 marks
    Answer and solution

    911+2=9(11−2)(11+2)(11−2)=9(11−2)9=11−2\displaystyle \frac{9}{\sqrt{11} + \sqrt{2}} = \frac{9(\sqrt{11} - \sqrt{2})}{(\sqrt{11} + \sqrt{2})(\sqrt{11} - \sqrt{2})} = \frac{9(\sqrt{11} - \sqrt{2})}{9} = \sqrt{11} - \sqrt{2}

    1214+2=12(14−2)(14+2)(14−2)=12(14−2)12=14−2\displaystyle \frac{12}{\sqrt{14} + \sqrt{2}} = \frac{12(\sqrt{14} - \sqrt{2})}{(\sqrt{14} + \sqrt{2})(\sqrt{14} - \sqrt{2})} = \frac{12(\sqrt{14} - \sqrt{2})}{12} = \sqrt{14} - \sqrt{2}

    314+11=3(14−11)(14+11)(14−11)=3(14−11)3=14−11\displaystyle \frac{3}{\sqrt{14} + \sqrt{11}} = \frac{3(\sqrt{14} - \sqrt{11})}{(\sqrt{14} + \sqrt{11})(\sqrt{14} - \sqrt{11})} = \frac{3(\sqrt{14} - \sqrt{11})}{3} = \sqrt{14} - \sqrt{11}

    Sum =(11−2)−(14−2)+(14−11)= (\sqrt{11} - \sqrt{2}) - (\sqrt{14} - \sqrt{2}) + (\sqrt{14} - \sqrt{11})

    =0= 0 (all the terms cancel)

    Answer: 00

  19. If x=14+15\displaystyle x = \frac{1}{4 + \sqrt{15}}, find x+1x\displaystyle x + \frac{1}{x}.
    2 marks
    Answer and solution

    x=14+15=4−15(4+15)(4−15)\displaystyle x = \frac{1}{4 + \sqrt{15}} = \frac{4 - \sqrt{15}}{(4 + \sqrt{15})(4 - \sqrt{15})}

    =4−1516−15=4−15\displaystyle = \frac{4 - \sqrt{15}}{16 - 15} = 4 - \sqrt{15}

    1x=4+15\displaystyle \frac{1}{x} = 4 + \sqrt{15}

    x+1x=(4−15)+(4+15)=8\displaystyle x + \frac{1}{x} = (4 - \sqrt{15}) + (4 + \sqrt{15}) = 8

    Answer: 88

  20. Find (i) 17+168\sqrt{17 + \sqrt{168}} (ii) 19−415\sqrt{19 - 4\sqrt{15}}
    5 marks
    Answer and solution

    (i) 168=4×42=242\sqrt{168} = \sqrt{4 \times 42} = 2\sqrt{42}

    17+168=14+3+214×3\sqrt{17 + \sqrt{168}} = \sqrt{14 + 3 + 2\sqrt{14 \times 3}}

    =(14)2+(3)2+2(14)(3)= \sqrt{(\sqrt{14})^2 + (\sqrt{3})^2 + 2(\sqrt{14})(\sqrt{3})}

    =(14+3)2=14+3= \sqrt{(\sqrt{14} + \sqrt{3})^2} = \sqrt{14} + \sqrt{3}

    (ii) 415=2×215=2604\sqrt{15} = 2 \times 2\sqrt{15} = 2\sqrt{60}

    19−415=15+4−215×4\sqrt{19 - 4\sqrt{15}} = \sqrt{15 + 4 - 2\sqrt{15 \times 4}}

    =(15)2+(2)2−2(15)(2)= \sqrt{(\sqrt{15})^2 + (2)^2 - 2(\sqrt{15})(2)}

    =(15−2)2=15−2= \sqrt{(\sqrt{15} - 2)^2} = \sqrt{15} - 2

    (15>2\sqrt{15} > 2, so (ii) is positive.)

    Answer: (i) 14+3\sqrt{14} + \sqrt{3} (ii) 15−2\sqrt{15} - 2