Expresswala Academy Mathematics Tuition

Rationalization and Surds

Question paper, Set 1

  • Set 1 of 10
  • 20 questions
  • 50 marks
  • 1 hour 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 88.1 KB)

Work each question on paper first, then open its answer and solution to check your work.

  1. Is 106\sqrt[6]{10} a surd? Give a reason.
    1 mark
    Answer and solution

    16=11^6 = 1 and 26=642^6 = 64, so 1010 is not a perfect sixth power.

    So 106\sqrt[6]{10} is not a rational number; it is a surd.

    Answer: Yes. 1010 is not a perfect sixth power, so 106\sqrt[6]{10} is not rational.

  2. Is 2492\sqrt{49} a mixed surd? Give a reason.
    1 mark
    Answer and solution

    49=7×7=7\sqrt{49} = \sqrt{7 \times 7} = 7

    249=2×7=142\sqrt{49} = 2 \times 7 = 14, which is rational, so it is not a surd.

    Answer: No. 249=142\sqrt{49} = 14, a rational number.

  3. Write the conjugates of (i) 9−59 - \sqrt{5} (ii) 15+5\sqrt{15} + 5
    2 marks
    Answer and solution

    Change the sign of the surd part only.

    (i) The conjugate of 9−59 - \sqrt{5} is 9+59 + \sqrt{5}

    (ii) The conjugate of 15+5\sqrt{15} + 5 is −15+5-\sqrt{15} + 5

    Answer: (i) 9+59 + \sqrt{5} (ii) −15+5-\sqrt{15} + 5

  4. Find 38×38\sqrt{38} \times \sqrt{38}.
    1 mark
    Answer and solution

    38×38=(38)2\sqrt{38} \times \sqrt{38} = (\sqrt{38})^2

    =382=38= \sqrt{38^2} = 38

    Answer: 3838

  5. Find the value of 62512\displaystyle 625^{\frac{1}{2}}.
    2 marks
    Answer and solution

    62512=625\displaystyle 625^{\frac{1}{2}} = \sqrt{625}

    =252=25×25=25= \sqrt{25^2} = \sqrt{25 \times 25} = 25

    Answer: 2525

  6. Simplify (i) 166×46\sqrt[6]{16} \times \sqrt[6]{4} (ii) 243393\displaystyle \frac{\sqrt[3]{243}}{\sqrt[3]{9}}
    3 marks
    Answer and solution

    (i) 166×46=16×46\sqrt[6]{16} \times \sqrt[6]{4} = \sqrt[6]{16 \times 4}

    =646=266=2= \sqrt[6]{64} = \sqrt[6]{2^6} = 2

    (ii) 243393=24393\displaystyle \frac{\sqrt[3]{243}}{\sqrt[3]{9}} = \sqrt[3]{\frac{243}{9}}

    =273=333=3= \sqrt[3]{27} = \sqrt[3]{3^3} = 3

    Answer: (i) 22 (ii) 33

  7. Simplify (123)2(12\sqrt{3})^2.
    1 mark
    Answer and solution

    (123)2=122×(3)2(12\sqrt{3})^2 = 12^2 \times (\sqrt{3})^2

    =144×3=432= 144 \times 3 = 432

    Answer: 432432

  8. Simplify (1+11)(3+11)(1 + \sqrt{11})(3 + \sqrt{11}).
    2 marks
    Answer and solution

    (1+11)(3+11)=3+11+311+11(1 + \sqrt{11})(3 + \sqrt{11}) = 3 + \sqrt{11} + 3\sqrt{11} + 11

    =14+411= 14 + 4\sqrt{11}

    Answer: 14+41114 + 4\sqrt{11}

  9. Write the rationalising factor of 11−2611 - \sqrt{26}.
    1 mark
    Answer and solution

    (11−26)(11+26)=112−(26)2=121−26=95(11 - \sqrt{26})(11 + \sqrt{26}) = 11^2 - (\sqrt{26})^2 = 121 - 26 = 95, a rational number.

    So the rationalising factor is 11+2611 + \sqrt{26}.

    Answer: 11+2611 + \sqrt{26}

  10. Simplify 216−54\sqrt{216} - \sqrt{54}.
    2 marks
    Answer and solution

    216=36×6=66\sqrt{216} = \sqrt{36 \times 6} = 6\sqrt{6}

    54=9×6=36\sqrt{54} = \sqrt{9 \times 6} = 3\sqrt{6}

    216−54=66−36=36\sqrt{216} - \sqrt{54} = 6\sqrt{6} - 3\sqrt{6} = 3\sqrt{6}

    Answer: 363\sqrt{6}

  11. Find (i) (6)5(\sqrt{6})^{5} (ii) (410)3(4\sqrt{10})^3
    3 marks
    Answer and solution

    (i) (6)5=[(6)2]2×6=62×6=366(\sqrt{6})^{5} = [(\sqrt{6})^2]^{2} \times \sqrt{6} = 6^{2} \times \sqrt{6} = 36\sqrt{6}

    (ii) (410)3=43×(10)3=64×1010=64010(4\sqrt{10})^{3} = 4^{3} \times (\sqrt{10})^{3} = 64 \times 10\sqrt{10} = 640\sqrt{10}

    Answer: (i) 36636\sqrt{6} (ii) 64010640\sqrt{10}

  12. Simplify (10+11)2(10 + \sqrt{11})^2.
    2 marks
    Answer and solution

    (a+b)2=a2+b2+2ab(a + b)^2 = a^2 + b^2 + 2ab

    (10+11)2=102+(11)2+2(10)(11)(10 + \sqrt{11})^2 = 10^2 + (\sqrt{11})^2 + 2(10)(\sqrt{11})

    =100+11+2011=111+2011= 100 + 11 + 20\sqrt{11} = 111 + 20\sqrt{11}

    Answer: 111+2011111 + 20\sqrt{11}

  13. Find (19+19)(19−19)(19 + \sqrt{19})(19 - \sqrt{19}).
    1 mark
    Answer and solution

    (a+b)(a−b)=a2−b2(a + b)(a - b) = a^2 - b^2

    =192−(19)2=361−19=342= 19^2 - (\sqrt{19})^2 = 361 - 19 = 342

    Answer: 342342

  14. Rationalise the denominator of 14+5\displaystyle \frac{1}{4 + \sqrt{5}}.
    2 marks
    Answer and solution

    14+5=4−5(4+5)(4−5)\displaystyle \frac{1}{4 + \sqrt{5}} = \frac{4 - \sqrt{5}}{(4 + \sqrt{5})(4 - \sqrt{5})}

    (4+5)(4−5)=42−(5)2=16−5=11(4 + \sqrt{5})(4 - \sqrt{5}) = 4^2 - (\sqrt{5})^2 = 16 - 5 = 11

    =4−511\displaystyle = \frac{4 - \sqrt{5}}{11}

    Answer: 4−511\displaystyle \frac{4 - \sqrt{5}}{11}

  15. If 6+56−5=a+b30\displaystyle \frac{\sqrt{6} + \sqrt{5}}{\sqrt{6} - \sqrt{5}} = a + b\sqrt{30}, find aa and bb.
    5 marks
    Answer and solution

    6+56−5=(6+5)2(6−5)(6+5)\displaystyle \frac{\sqrt{6} + \sqrt{5}}{\sqrt{6} - \sqrt{5}} = \frac{(\sqrt{6} + \sqrt{5})^2}{(\sqrt{6} - \sqrt{5})(\sqrt{6} + \sqrt{5})}

    =6+5+2306−5\displaystyle = \frac{6 + 5 + 2\sqrt{30}}{6 - 5}

    =11+230= 11 + 2\sqrt{30}

    Comparing with a+b30a + b\sqrt{30}: a=11a = 11, b=2b = 2

    Answer: a=11a = 11, b=2b = 2

  16. Simplify 3+33−3+3−33+3\displaystyle \frac{3 + \sqrt{3}}{3 - \sqrt{3}} + \frac{3 - \sqrt{3}}{3 + \sqrt{3}}.
    3 marks
    Answer and solution

    =(3+3)2(3−3)(3+3)+(3−3)2(3+3)(3−3)\displaystyle = \frac{(3 + \sqrt{3})^2}{(3 - \sqrt{3})(3 + \sqrt{3})} + \frac{(3 - \sqrt{3})^2}{(3 + \sqrt{3})(3 - \sqrt{3})}

    (3+3)2=9+3+63=12+63(3 + \sqrt{3})^2 = 9 + 3 + 6\sqrt{3} = 12 + 6\sqrt{3}, (3−3)2=12−63(3 - \sqrt{3})^2 = 12 - 6\sqrt{3}, (3+3)(3−3)=6(3 + \sqrt{3})(3 - \sqrt{3}) = 6

    =12+636+12−636\displaystyle = \frac{12 + 6\sqrt{3}}{6} + \frac{12 - 6\sqrt{3}}{6}

    =12+63+12−636=4\displaystyle = \frac{12 + 6\sqrt{3} + 12 - 6\sqrt{3}}{6} = 4

    Answer: 44

  17. Simplify 410−6+62−10−26+2\displaystyle \frac{4}{\sqrt{10} - \sqrt{6}} + \frac{6}{2 - \sqrt{10}} - \frac{2}{\sqrt{6} + 2}.
    5 marks
    Answer and solution

    410−6=4(10+6)(10−6)(10+6)=4(10+6)4=10+6\displaystyle \frac{4}{\sqrt{10} - \sqrt{6}} = \frac{4(\sqrt{10} + \sqrt{6})}{(\sqrt{10} - \sqrt{6})(\sqrt{10} + \sqrt{6})} = \frac{4(\sqrt{10} + \sqrt{6})}{4} = \sqrt{10} + \sqrt{6}

    62−10=6(2+10)(2−10)(2+10)=6(2+10)−6=−2−10\displaystyle \frac{6}{2 - \sqrt{10}} = \frac{6(2 + \sqrt{10})}{(2 - \sqrt{10})(2 + \sqrt{10})} = \frac{6(2 + \sqrt{10})}{-6} = -2 - \sqrt{10}

    26+2=2(6−2)(6+2)(6−2)=2(6−2)2=6−2\displaystyle \frac{2}{\sqrt{6} + 2} = \frac{2(\sqrt{6} - 2)}{(\sqrt{6} + 2)(\sqrt{6} - 2)} = \frac{2(\sqrt{6} - 2)}{2} = \sqrt{6} - 2

    Sum =(10+6)+(−2−10)−(6−2)= (\sqrt{10} + \sqrt{6}) + (-2 - \sqrt{10}) - (\sqrt{6} - 2)

    =0= 0 (all the terms cancel)

    Answer: 00

  18. If x=13+22\displaystyle x = \frac{1}{3 + 2\sqrt{2}}, find the value of x3−7x2+7x+4x^3 - 7x^2 + 7x + 4.
    5 marks
    Answer and solution

    x=13+22=3−22(3+22)(3−22)\displaystyle x = \frac{1}{3 + 2\sqrt{2}} = \frac{3 - 2\sqrt{2}}{(3 + 2\sqrt{2})(3 - 2\sqrt{2})}

    =3−229−8=3−22\displaystyle = \frac{3 - 2\sqrt{2}}{9 - 8} = 3 - 2\sqrt{2}

    x−3=−22x - 3 = -2\sqrt{2}

    (x−3)2=(−22)2⇒x2−6x+9=8(x - 3)^2 = (-2\sqrt{2})^2 \Rightarrow x^2 - 6x + 9 = 8

    ⇒x2−6x+1=0\Rightarrow x^2 - 6x + 1 = 0

    Dividing x3−7x2+7x+4x^3 - 7x^2 + 7x + 4 by x2−6x+1x^2 - 6x + 1: quotient x−1x - 1, remainder 55

    x3−7x2+7x+4=(x2−6x+1)(x−1)+5x^3 - 7x^2 + 7x + 4 = (x^2 - 6x + 1)(x - 1) + 5

    =0×(x−1)+5=5= 0 \times (x - 1) + 5 = 5

    Answer: 55

  19. Find 7+24\sqrt{7 + \sqrt{24}}.
    3 marks
    Answer and solution

    24=4×6=26\sqrt{24} = \sqrt{4 \times 6} = 2\sqrt{6}

    7+24=6+1+26×1\sqrt{7 + \sqrt{24}} = \sqrt{6 + 1 + 2\sqrt{6 \times 1}}

    =(6)2+(1)2+2(6)(1)= \sqrt{(\sqrt{6})^2 + (1)^2 + 2(\sqrt{6})(1)}

    =(6+1)2=6+1= \sqrt{(\sqrt{6} + 1)^2} = \sqrt{6} + 1

    Answer: 6+1\sqrt{6} + 1

  20. Find 13−69\sqrt{13 - \sqrt{69}} and write the answer with a rational denominator.
    5 marks
    Answer and solution

    13−69=2(13−69)2=26−2692\displaystyle \sqrt{13 - \sqrt{69}} = \sqrt{\frac{2(13 - \sqrt{69})}{2}} = \frac{\sqrt{26 - 2\sqrt{69}}}{\sqrt{2}}

    =23+3−223×32\displaystyle = \frac{\sqrt{23 + 3 - 2\sqrt{23 \times 3}}}{\sqrt{2}}

    =(23)2+(3)2−2(23)(3)2\displaystyle = \frac{\sqrt{(\sqrt{23})^2 + (\sqrt{3})^2 - 2(\sqrt{23})(\sqrt{3})}}{\sqrt{2}}

    =(23−3)22=23−32\displaystyle = \frac{\sqrt{(\sqrt{23} - \sqrt{3})^2}}{\sqrt{2}} = \frac{\sqrt{23} - \sqrt{3}}{\sqrt{2}}

    23−32=(23−3)×22×2=46−62\displaystyle \frac{\sqrt{23} - \sqrt{3}}{\sqrt{2}} = \frac{(\sqrt{23} - \sqrt{3}) \times \sqrt{2}}{\sqrt{2} \times \sqrt{2}} = \frac{\sqrt{46} - \sqrt{6}}{2}

    Answer: 46−62\displaystyle \frac{\sqrt{46} - \sqrt{6}}{2}