Expresswala Academy Mathematics Tuition

Polynomials and Their Properties

Question paper, Set 7

  • Set 7 of 10
  • 20 questions
  • 50 marks
  • 1 hour 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 94.2 KB)

Work each question on paper first, then open its answer and solution to check your work.

  1. State whether 2xy32\sqrt{x}y^{3} is a monomial. Give reason.
    1 mark
    Answer and solution

    x=x12\displaystyle \sqrt{x} = x^{\frac{1}{2}}, the power 12\displaystyle \frac{1}{2} is not a whole number.

    So 2xy32\sqrt{x}y^{3} is not a monomial.

    Answer: No, x=x12\displaystyle \sqrt{x} = x^{\frac{1}{2}}, the power 12\displaystyle \frac{1}{2} is not a whole number

  2. Find the degree of the polynomial −2xy5−5y2+6x5y3−8-2xy^{5} - 5y^{2} + 6x^{5}y^{3} - 8.
    2 marks
    Answer and solution

    Degrees of the terms: 6,2,8,06, 2, 8, 0

    Greatest among them =8= 8

    So the degree of the polynomial is 88.

    Answer: 88

  3. Write the coefficient of xx in p(x)=−2x+3+3x3p(x) = -2x + 3 + 3x^{3}.
    1 mark
    Answer and solution

    The term with xx in p(x)p(x) is −2x-2x.

    So the coefficient of xx is −2-2.

    Answer: −2-2

  4. Write the general form of a cubic polynomial in yy.
    1 mark
    Answer and solution

    A cubic polynomial has degree 33.

    General form: ay3+by2+cy+day^3 + by^2 + cy + d, where a≠0a \ne 0

    Answer: ay3+by2+cy+day^3 + by^2 + cy + d, where a≠0a \ne 0

  5. If 4xn−7−8xn−8−4xn−94x^{n-7} - 8x^{n-8} - 4x^{n-9} is a quadratic polynomial, where n∈Nn \in N, find the value of nn.
    2 marks
    Answer and solution

    The degree of a quadratic polynomial is 22.

    So the highest power: n−7=2n-7 = 2

    ⇒n=9\Rightarrow n = 9

    Answer: n=9n = 9

  6. Which of the following are quadratic equations? (i) 25x2−7x−75=02\sqrt{5}x^2 - 7x - 7\sqrt{5} = 0 (ii) x2+5x2=2\displaystyle x^2 + \frac{5}{x^2} = 2 (iii) −8x2+4x−3=0-8x^{2} + 4x - 3 = 0
    2 marks
    Answer and solution

    (i) It has the form ax2+bx+c=0ax^2 + bx + c = 0 with a≠0a \ne 0.

    (ii) 5x2=5x−2\displaystyle \frac{5}{x^2} = 5x^{-2} has a negative power, so it is not a quadratic equation.

    (iii) It has the form ax2+bx+c=0ax^2 + bx + c = 0 with a≠0a \ne 0.

    Answer: (i) and (iii)

  7. If p(x)=5x2−8x+11p(x) = 5x^{2} - 8x + 11, find p(−1)p(-1).
    1 mark
    Answer and solution

    p(−1)=5(−1)2−8(−1)+11p(-1) = 5(-1)^{2} - 8(-1) + 11

    =5+8+11= 5 + 8 + 11

    =24= 24

    Answer: 2424

  8. If x=−2x = -2 is a zero of the polynomial 2x3+ax2−5x−62x^{3} + ax^{2} - 5x - 6, find aa.
    2 marks
    Answer and solution

    p(−2)=2(−2)3+a(−2)2−5(−2)−6p(-2) = 2(-2)^{3} + a(-2)^{2} - 5(-2) - 6

    =−16+4a+10−6= -16 + 4a + 10 - 6

    =4a−12= 4a - 12

    Given p(−2)=0p(-2) = 0:

    4a−12=04a - 12 = 0

    ⇒4a=12\Rightarrow 4a = 12

    ⇒a=3\Rightarrow a = 3

    Answer: a=3a = 3

  9. Solve 3x2+7x−6=03x^{2} + 7x - 6 = 0.
    3 marks
    Answer and solution

    3×(−6)=−18=(−2)×93 \times (-6) = -18 = (-2) \times 9 and (−2)+9=7(-2) + 9 = 7

    3x2+7x−6=3x2−2x+9x−63x^{2} + 7x - 6 = 3x^{2} - 2x + 9x - 6

    =x(3x−2)+3(3x−2)= x(3x - 2) + 3(3x - 2)

    =(3x−2)(x+3)= (3x - 2)(x + 3)

    ⇒3x−2=0\Rightarrow 3x - 2 = 0 (or) x+3=0x + 3 = 0

    ⇒x=−3,23\displaystyle \Rightarrow x = -3, \frac{2}{3}

    Answer: x=−3,23\displaystyle x = -3, \frac{2}{3}

  10. Find the discriminant of 3x2−x−2=03x^{2} - x - 2 = 0.
    1 mark
    Answer and solution

    a=3,b=−1,c=−2a = 3, b = -1, c = -2

    Δ=b2−4ac=(−1)2−4(3)(−2)\Delta = b^2 - 4ac = (-1)^2 - 4(3)(-2)

    =1+24=25= 1 + 24 = 25

    Answer: Δ=25\Delta = 25

  11. Find the quotient and remainder when −2x4+5x3+6x2−10x−7-2x^{4} + 5x^{3} + 6x^{2} - 10x - 7 is divided by x2−1x^{2} - 1.
    5 marks
    Answer and solution

    −2x4÷x2=−2x2-2x^{4} \div x^{2} = -2x^{2}; (−2x2)×(x2−1)=−2x4+2x2(-2x^{2}) \times (x^{2} - 1) = -2x^{4} + 2x^{2}; subtract: 5x3+4x2−10x−75x^{3} + 4x^{2} - 10x - 7

    5x3÷x2=5x5x^{3} \div x^{2} = 5x; 5x×(x2−1)=5x3−5x5x \times (x^{2} - 1) = 5x^{3} - 5x; subtract: 4x2−5x−74x^{2} - 5x - 7

    4x2÷x2=44x^{2} \div x^{2} = 4; 4×(x2−1)=4x2−44 \times (x^{2} - 1) = 4x^{2} - 4; subtract: −5x−3-5x - 3

    Quotient =−2x2+5x+4= -2x^{2} + 5x + 4, Remainder =−5x−3= -5x - 3

    Answer: Quotient =−2x2+5x+4= -2x^{2} + 5x + 4, Remainder =−5x−3= -5x - 3

  12. If the polynomials ax3+4x2−3x+7ax^{3} + 4x^{2} - 3x + 7 and 2x3+4x+a2x^{3} + 4x + a leave the same remainder when divided by x−2x - 2, find the value of aa.
    3 marks
    Answer and solution

    Let f(x)=ax3+4x2−3x+7f(x) = ax^{3} + 4x^{2} - 3x + 7 and g(x)=2x3+4x+ag(x) = 2x^{3} + 4x + a.

    Given f(2)=g(2)f(2) = g(2)

    f(2)=a(2)3+4(2)2−3(2)+7f(2) = a(2)^{3} + 4(2)^{2} - 3(2) + 7

    =8a+16−6+7= 8a + 16 - 6 + 7

    =8a+17= 8a + 17

    g(2)=2(2)3+4(2)+ag(2) = 2(2)^{3} + 4(2) + a

    =16+8+a= 16 + 8 + a

    =a+24= a + 24

    8a+17=a+248a + 17 = a + 24

    ⇒7a=7\Rightarrow 7a = 7

    ⇒a=1\Rightarrow a = 1

    Answer: a=1a = 1

  13. Show that x−2x - 2 is a factor of x3−2x2+7x−14x^{3} - 2x^{2} + 7x - 14.
    2 marks
    Answer and solution

    Let f(x)=x3−2x2+7x−14f(x) = x^{3} - 2x^{2} + 7x - 14; x−2=0⇒x=2x - 2 = 0 \Rightarrow x = 2

    f(2)=(2)3−2(2)2+7(2)−14f(2) = (2)^{3} - 2(2)^{2} + 7(2) - 14

    =8−8+14−14= 8 - 8 + 14 - 14

    =0= 0

    ⇒x−2\Rightarrow x - 2 is a factor of f(x)f(x).

    Answer: f(2)=0f(2) = 0, so x−2x - 2 is a factor

  14. Factorise 83x2+37x−538\sqrt{3}x^{2} + 37x - 5\sqrt{3}.
    2 marks
    Answer and solution

    83×(−53)=−1208\sqrt{3} \times (-5\sqrt{3}) = -120; split 37x37x as −3x-3x and 40x40x

    83x2+37x−53=83x2−3x+40x−538\sqrt{3}x^{2} + 37x - 5\sqrt{3} = 8\sqrt{3}x^{2} - 3x + 40x - 5\sqrt{3}

    =3x(8x−3)+5(8x−3)= \sqrt{3}x(8x - \sqrt{3}) + 5(8x - \sqrt{3})

    =(3x+5)(8x−3)= (\sqrt{3}x + 5)(8x - \sqrt{3})

    Answer: (3x+5)(8x−3)(\sqrt{3}x + 5)(8x - \sqrt{3})

  15. Find the values of pp and qq so that x−1x - 1 and x−2x - 2 are factors of x4+px3−17x2+22x+qx^4 + px^3 - 17x^2 + 22x + q.
    5 marks
    Answer and solution

    Let f(x)=x4+px3−17x2+22x+qf(x) = x^4 + px^3 - 17x^2 + 22x + q; x−1x - 1 and x−2x - 2 are factors.

    f(1)=0f(1) = 0:

    f(1)=(1)4+p(1)3−17(1)2+22(1)+qf(1) = (1)^{4} + p(1)^{3} - 17(1)^{2} + 22(1) + q

    =1+p−17+22+q= 1 + p - 17 + 22 + q

    =p+q+6= p + q + 6

    ⇒p+q=−6\Rightarrow p + q = -6 ... (1)

    f(2)=0f(2) = 0:

    f(2)=(2)4+p(2)3−17(2)2+22(2)+qf(2) = (2)^{4} + p(2)^{3} - 17(2)^{2} + 22(2) + q

    =16+8p−68+44+q= 16 + 8p - 68 + 44 + q

    =8p+q−8= 8p + q - 8

    ⇒8p+q=8\Rightarrow 8p + q = 8 ... (2)

    (1)−(2)(1) - (2): −7p=−14-7p = -14

    ⇒p=2\Rightarrow p = 2

    Put p=2p = 2 in (1): 2+q=−6⇒q=−82 + q = -6 \Rightarrow q = -8

    Answer: p=2,q=−8p = 2, q = -8

  16. Factorise x3−3x2−16x−12x^{3} - 3x^{2} - 16x - 12, given that x+1x + 1 is a factor of it.
    3 marks
    Answer and solution

    Divide x3−3x2−16x−12x^{3} - 3x^{2} - 16x - 12 by x+1x + 1:

    x3÷x=x2x^{3} \div x = x^{2}; x2×(x+1)=x3+x2x^{2} \times (x + 1) = x^{3} + x^{2}; subtract: −4x2−16x−12-4x^{2} - 16x - 12

    −4x2÷x=−4x-4x^{2} \div x = -4x; (−4x)×(x+1)=−4x2−4x(-4x) \times (x + 1) = -4x^{2} - 4x; subtract: −12x−12-12x - 12

    −12x÷x=−12-12x \div x = -12; (−12)×(x+1)=−12x−12(-12) \times (x + 1) = -12x - 12; subtract: 00

    ∴x3−3x2−16x−12=(x+1)(x2−4x−12)\therefore x^{3} - 3x^{2} - 16x - 12 = (x + 1)(x^{2} - 4x - 12)

    x2−4x−12=x2+2x−6x−12x^{2} - 4x - 12 = x^{2} + 2x - 6x - 12

    =x(x+2)−6(x+2)= x(x + 2) - 6(x + 2)

    =(x+2)(x−6)= (x + 2)(x - 6)

    ∴x3−3x2−16x−12=(x+1)(x+2)(x−6)\therefore x^{3} - 3x^{2} - 16x - 12 = (x + 1)(x + 2)(x - 6)

    Answer: (x+1)(x+2)(x−6)(x + 1)(x + 2)(x - 6)

  17. Factorise 3x3−10x2−x+123x^{3} - 10x^{2} - x + 12 by trial and error.
    5 marks
    Answer and solution

    Let f(x)=3x3−10x2−x+12f(x) = 3x^{3} - 10x^{2} - x + 12. By trial and error:

    f(1)=3−10−1+12≠0f(1) = 3 - 10 - 1 + 12 \ne 0

    f(−1)=−3−10+1+12=0f(-1) = -3 - 10 + 1 + 12 = 0

    ⇒x+1\Rightarrow x + 1 is a factor of f(x)f(x)

    3x3÷x=3x23x^{3} \div x = 3x^{2}; 3x2×(x+1)=3x3+3x23x^{2} \times (x + 1) = 3x^{3} + 3x^{2}; subtract: −13x2−x+12-13x^{2} - x + 12

    −13x2÷x=−13x-13x^{2} \div x = -13x; (−13x)×(x+1)=−13x2−13x(-13x) \times (x + 1) = -13x^{2} - 13x; subtract: 12x+1212x + 12

    12x÷x=1212x \div x = 12; 12×(x+1)=12x+1212 \times (x + 1) = 12x + 12; subtract: 00

    ∴f(x)=(x+1)(3x2−13x+12)\therefore f(x) = (x + 1)(3x^{2} - 13x + 12)

    3x2−13x+12=3x2−4x−9x+123x^{2} - 13x + 12 = 3x^{2} - 4x - 9x + 12

    =x(3x−4)−3(3x−4)= x(3x - 4) - 3(3x - 4)

    =(3x−4)(x−3)= (3x - 4)(x - 3)

    ∴f(x)=(x+1)(3x−4)(x−3)\therefore f(x) = (x + 1)(3x - 4)(x - 3)

    Answer: (x+1)(3x−4)(x−3)(x + 1)(3x - 4)(x - 3)

  18. Using synthetic division, find the quotient and remainder when x3+7x2−4x^{3} + 7x^{2} - 4 is divided by x+1x + 1.
    3 marks
    Answer and solution

    x+1=0⇒x=−1x + 1 = 0 \Rightarrow x = -1

    The missing power of xx gets the coefficient 00.

    Write the coefficients and −1-1 on the left: −1  ∣  170−4-1 \;\big|\; 1 \quad 7 \quad 0 \quad -4

    Bring down the first number; multiply by −1-1 and add, each time.

    Second row: 0−1−660 \quad -1 \quad -6 \quad 6

    Bottom row: 16−6  ∣  21 \quad 6 \quad -6 \;\big|\; 2

    Quotient =x2+6x−6= x^{2} + 6x - 6, Remainder =2= 2

    Answer: Quotient =x2+6x−6= x^{2} + 6x - 6, Remainder =2= 2

  19. Is x+2x + 2 a factor of x4+16x^{4} + 16? Give reason.
    1 mark
    Answer and solution

    x4+16=x4+24x^{4} + 16 = x^{4} + 2^{4}

    f(−2)=(−2)4+16=32f(-2) = (-2)^{4} + 16 = 32

    So x+2x + 2 is not a factor.

    Answer: No, f(−2)=32f(-2) = 32

  20. Find the quadratic polynomial f(x)f(x) which leaves the remainders −8-8, −8-8 and −2-2 when divided by x+3x + 3, x−2x - 2 and x−3x - 3 respectively.
    5 marks
    Answer and solution

    Let f(x)=ax2+bx+cf(x) = ax^2 + bx + c. The remainder on dividing by x−kx - k is f(k)f(k).

    f(−3)=−8⇒9a−3b+c=−8f(-3) = -8 \Rightarrow 9a - 3b + c = -8 ... (1)

    f(2)=−8⇒4a+2b+c=−8f(2) = -8 \Rightarrow 4a + 2b + c = -8 ... (2)

    f(3)=−2⇒9a+3b+c=−2f(3) = -2 \Rightarrow 9a + 3b + c = -2 ... (3)

    (2)−(1)(2) - (1), divide by 55: −a+b=0-a + b = 0 ... (4)

    (3)−(2)(3) - (2): 5a+b=65a + b = 6 ... (5)

    (5)−(4)(5) - (4): 6a=6⇒a=16a = 6 \Rightarrow a = 1

    From (4): b=1b = 1; from (1): c=−14c = -14

    ∴f(x)=x2+x−14\therefore f(x) = x^{2} + x - 14

    Answer: f(x)=x2+x−14f(x) = x^{2} + x - 14