Expresswala Academy Mathematics Tuition

Polynomials and Their Properties

Question paper, Set 6

  • Set 6 of 10
  • 20 questions
  • 50 marks
  • 1 hour 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 98.5 KB)

Work each question on paper first, then open its answer and solution to check your work.

  1. Which of the following are monomials? Give reasons. (i) −2x4\displaystyle -\frac{2}{x^{4}} (ii) 8x3y38x^{3}y^{3} (iii) 5x3\displaystyle \frac{5}{x^{3}} (iv) 8x3\displaystyle \frac{8}{x^{3}}
    2 marks
    Answer and solution

    (i) −2x4\displaystyle -\frac{2}{x^{4}}: −2x4=−2x−4\displaystyle -\frac{2}{x^{4}} = -2x^{-4}, the power of xx is negative, so it is not a monomial.

    (ii) 8x3y38x^{3}y^{3}: the powers of xx and yy are 33 and 33, non-negative integers, so it is a monomial.

    (iii) 5x3\displaystyle \frac{5}{x^{3}}: 5x3=5x−3\displaystyle \frac{5}{x^{3}} = 5x^{-3}, the power of xx is negative, so it is not a monomial.

    (iv) 8x3\displaystyle \frac{8}{x^{3}}: 8x3=8x−3\displaystyle \frac{8}{x^{3}} = 8x^{-3}, the power of xx is negative, so it is not a monomial.

    Answer: (ii) only is a monomial

  2. Find the degree of p(x)=−7x3−x5+1p(x) = -7x^{3} - x^{5} + 1.
    1 mark
    Answer and solution

    The greatest power of xx in the polynomial is 55.

    So its degree is 55.

    Answer: 55

  3. Arrange p(x)=−3x+9x3+9−x2p(x) = -3x + 9x^{3} + 9 - x^{2} in the standard form of a polynomial.
    1 mark
    Answer and solution

    Standard form: terms in descending powers of xx.

    p(x)=9x3−x2−3x+9p(x) = 9x^{3} - x^{2} - 3x + 9

    Answer: p(x)=9x3−x2−3x+9p(x) = 9x^{3} - x^{2} - 3x + 9

  4. What is the degree of the zero polynomial? Give reason.
    1 mark
    Answer and solution

    0=0×x0=0×x1=0×x2=⋯0 = 0 \times x^0 = 0 \times x^1 = 0 \times x^2 = \cdots

    So no one power of xx can be taken as its degree.

    Answer: Not defined

  5. If (p−5)x2+(q−2p)x+(r+2q)(p - 5)x^2 + (q - 2p)x + (r + 2q) is a zero polynomial, find the values of pp, qq and rr.
    2 marks
    Answer and solution

    In a zero polynomial all the coefficients are zero.

    p−5=0⇒p=5p - 5 = 0 \Rightarrow p = 5

    q−2p=0⇒q−10=0⇒q=10q - 2p = 0 \Rightarrow q - 10 = 0 \Rightarrow q = 10

    r+2q=0⇒r+20=0⇒r=−20r + 2q = 0 \Rightarrow r + 20 = 0 \Rightarrow r = -20

    Answer: p=5,q=10,r=−20p = 5, q = 10, r = -20

  6. What type of equation is x−5=0x - 5 = 0?
    1 mark
    Answer and solution

    The highest power of xx in the equation is 11.

    So it is an linear equation.

    Answer: Linear equation

  7. If p(x)=−2x3+6x2+x−1p(x) = -2x^{3} + 6x^{2} + x - 1, find p(12)\displaystyle p\left(\frac{1}{2}\right).
    2 marks
    Answer and solution

    p(12)=−2(12)3+6(12)2+(12)−1\displaystyle p\left(\frac{1}{2}\right) = -2\left(\frac{1}{2}\right)^{3} + 6\left(\frac{1}{2}\right)^{2} + \left(\frac{1}{2}\right) - 1

    =−14+32+12−1\displaystyle = -\frac{1}{4} + \frac{3}{2} + \frac{1}{2} - 1

    =34\displaystyle = \frac{3}{4}

    Answer: 34\displaystyle \frac{3}{4}

  8. Find the roots of x2+5x−14=0x^{2} + 5x - 14 = 0 by factorisation.
    2 marks
    Answer and solution

    1×(−14)=−14=(−2)×71 \times (-14) = -14 = (-2) \times 7 and (−2)+7=5(-2) + 7 = 5

    x2+5x−14=x2−2x+7x−14x^{2} + 5x - 14 = x^{2} - 2x + 7x - 14

    =x(x−2)+7(x−2)= x(x - 2) + 7(x - 2)

    =(x−2)(x+7)= (x - 2)(x + 7)

    ⇒x−2=0\Rightarrow x - 2 = 0 (or) x+7=0x + 7 = 0

    ⇒x=−7,2\Rightarrow x = -7, 2

    Answer: x=−7,2x = -7, 2

  9. Find the roots of x2+4x−12=0x^{2} + 4x - 12 = 0 by the formula method.
    2 marks
    Answer and solution

    a=1,b=4,c=−12a = 1, b = 4, c = -12

    x=−b±b2−4ac2a=−4±16−4(1)(−12)2(1)\displaystyle x = \frac{-b \pm \sqrt{b^2 - 4ac}}{2a} = \frac{-4 \pm \sqrt{16 - 4(1)(-12)}}{2(1)}

    =−4±642\displaystyle = \frac{-4 \pm \sqrt{64}}{2}

    =−4+82,−4−82=2,−6\displaystyle = \frac{-4 + 8}{2}, \frac{-4 - 8}{2} = 2, -6

    Answer: x=2,−6x = 2, -6

  10. Divide −2x3+11x−17-2x^{3} + 11x - 17 by x−2x - 2 and write the quotient and remainder.
    3 marks
    Answer and solution

    −2x3÷x=−2x2-2x^{3} \div x = -2x^{2}; (−2x2)×(x−2)=−2x3+4x2(-2x^{2}) \times (x - 2) = -2x^{3} + 4x^{2}; subtract: −4x2+11x−17-4x^{2} + 11x - 17

    −4x2÷x=−4x-4x^{2} \div x = -4x; (−4x)×(x−2)=−4x2+8x(-4x) \times (x - 2) = -4x^{2} + 8x; subtract: 3x−173x - 17

    3x÷x=33x \div x = 3; 3×(x−2)=3x−63 \times (x - 2) = 3x - 6; subtract: −11-11

    Quotient =−2x2−4x+3= -2x^{2} - 4x + 3, Remainder =−11= -11

    Answer: Quotient =−2x2−4x+3= -2x^{2} - 4x + 3, Remainder =−11= -11

  11. Using the remainder theorem, find the remainder when 2x2−5x−12x^{2} - 5x - 1 is divided by x−3x - 3.
    1 mark
    Answer and solution

    x−3=0⇒x=3x - 3 = 0 \Rightarrow x = 3

    By the remainder theorem, remainder =f(3)= f(3)

    f(3)=2(3)2−5(3)−1f(3) = 2(3)^{2} - 5(3) - 1

    =18−15−1= 18 - 15 - 1

    =2= 2

    Answer: 22

  12. Without actual division, prove that 3x4−24x3+52x2−x−603x^{4} - 24x^{3} + 52x^{2} - x - 60 is exactly divisible by x2−7x+12x^{2} - 7x + 12.
    3 marks
    Answer and solution

    x2−7x+12=x2−3x−4x+12x^{2} - 7x + 12 = x^{2} - 3x - 4x + 12

    =x(x−3)−4(x−3)= x(x - 3) - 4(x - 3)

    =(x−3)(x−4)= (x - 3)(x - 4)

    Let f(x)=3x4−24x3+52x2−x−60f(x) = 3x^{4} - 24x^{3} + 52x^{2} - x - 60.

    f(3)=3(3)4−24(3)3+52(3)2−(3)−60f(3) = 3(3)^{4} - 24(3)^{3} + 52(3)^{2} - (3) - 60

    =243−648+468−3−60= 243 - 648 + 468 - 3 - 60

    =0= 0

    So x−3x - 3 is a factor of f(x)f(x).

    f(4)=3(4)4−24(4)3+52(4)2−(4)−60f(4) = 3(4)^{4} - 24(4)^{3} + 52(4)^{2} - (4) - 60

    =768−1536+832−4−60= 768 - 1536 + 832 - 4 - 60

    =0= 0

    So x−4x - 4 is a factor of f(x)f(x).

    ∴(x−3)(x−4)=x2−7x+12\therefore (x - 3)(x - 4) = x^{2} - 7x + 12 divides f(x)f(x) exactly.

    Answer: x2−7x+12=(x−3)(x−4)x^{2} - 7x + 12 = (x - 3)(x - 4) and f(3)=f(4)=0f(3) = f(4) = 0, so it divides f(x)f(x)

  13. What must be added to −x4+5x3−5x2+2x−5-x^{4} + 5x^{3} - 5x^{2} + 2x - 5 so that the result is exactly divisible by x2−x+1x^{2} - x + 1?
    5 marks
    Answer and solution

    −x4÷x2=−x2-x^{4} \div x^{2} = -x^{2}; (−x2)×(x2−x+1)=−x4+x3−x2(-x^{2}) \times (x^{2} - x + 1) = -x^{4} + x^{3} - x^{2}; subtract: 4x3−4x2+2x−54x^{3} - 4x^{2} + 2x - 5

    4x3÷x2=4x4x^{3} \div x^{2} = 4x; 4x×(x2−x+1)=4x3−4x2+4x4x \times (x^{2} - x + 1) = 4x^{3} - 4x^{2} + 4x; subtract: −2x−5-2x - 5

    Remainder =−2x−5= -2x - 5

    So −(−2x−5)=2x+5-(-2x - 5) = 2x + 5 must be added.

    Answer: 2x+52x + 5

  14. Find the values of pp and qq so that x4+px3−2x2−8x+qx^4 + px^3 - 2x^2 - 8x + q is divisible by x2−4x^{2} - 4.
    5 marks
    Answer and solution

    x2−4=(x+2)(x−2)x^{2} - 4 = (x + 2)(x - 2)

    Let f(x)=x4+px3−2x2−8x+qf(x) = x^4 + px^3 - 2x^2 - 8x + q; x+2x + 2 and x−2x - 2 are factors.

    f(−2)=0f(-2) = 0:

    f(−2)=(−2)4+p(−2)3−2(−2)2−8(−2)+qf(-2) = (-2)^{4} + p(-2)^{3} - 2(-2)^{2} - 8(-2) + q

    =16−8p−8+16+q= 16 - 8p - 8 + 16 + q

    =−8p+q+24= -8p + q + 24

    ⇒8p−q=24\Rightarrow 8p - q = 24 ... (1)

    f(2)=0f(2) = 0:

    f(2)=(2)4+p(2)3−2(2)2−8(2)+qf(2) = (2)^{4} + p(2)^{3} - 2(2)^{2} - 8(2) + q

    =16+8p−8−16+q= 16 + 8p - 8 - 16 + q

    =8p+q−8= 8p + q - 8

    ⇒8p+q=8\Rightarrow 8p + q = 8 ... (2)

    (1)+(2)(1) + (2): 16p=3216p = 32

    ⇒p=2\Rightarrow p = 2

    Put p=2p = 2 in (1): 16−q=24⇒q=−816 - q = 24 \Rightarrow q = -8

    Answer: p=2,q=−8p = 2, q = -8

  15. Factorise 15x2−8x−6315x^{2} - 8x - 63 by first finding its zeros with the formula.
    3 marks
    Answer and solution

    Zeros of ax2+bx+cax^2 + bx + c are −b±b2−4ac2a\displaystyle \frac{-b \pm \sqrt{b^2 - 4ac}}{2a}.

    a=15,b=−8,c=−63a = 15, b = -8, c = -63

    x=−b±b2−4ac2a=8±64−4(15)(−63)2(15)\displaystyle x = \frac{-b \pm \sqrt{b^2 - 4ac}}{2a} = \frac{8 \pm \sqrt{64 - 4(15)(-63)}}{2(15)}

    =8±384430\displaystyle = \frac{8 \pm \sqrt{3844}}{30}

    =8+6230,8−6230=73,−95\displaystyle = \frac{8 + 62}{30}, \frac{8 - 62}{30} = \frac{7}{3}, -\frac{9}{5}

    ∴15x2−8x−63=15(x−73)(x+95)\displaystyle \therefore 15x^{2} - 8x - 63 = 15\left(x - \frac{7}{3}\right)\left(x + \frac{9}{5}\right)

    =(3x−7)(5x+9)= (3x - 7)(5x + 9)

    Answer: (3x−7)(5x+9)(3x - 7)(5x + 9)

  16. Factorise x3+9x2+26x+24x^{3} + 9x^{2} + 26x + 24.
    5 marks
    Answer and solution

    Let f(x)=x3+9x2+26x+24f(x) = x^{3} + 9x^{2} + 26x + 24. By trial and error:

    f(1)=1+9+26+24≠0f(1) = 1 + 9 + 26 + 24 \ne 0

    f(−1)=−1+9−26+24≠0f(-1) = -1 + 9 - 26 + 24 \ne 0

    f(2)=8+36+52+24≠0f(2) = 8 + 36 + 52 + 24 \ne 0

    f(−2)=−8+36−52+24=0f(-2) = -8 + 36 - 52 + 24 = 0

    ⇒x+2\Rightarrow x + 2 is a factor of f(x)f(x)

    x3÷x=x2x^{3} \div x = x^{2}; x2×(x+2)=x3+2x2x^{2} \times (x + 2) = x^{3} + 2x^{2}; subtract: 7x2+26x+247x^{2} + 26x + 24

    7x2÷x=7x7x^{2} \div x = 7x; 7x×(x+2)=7x2+14x7x \times (x + 2) = 7x^{2} + 14x; subtract: 12x+2412x + 24

    12x÷x=1212x \div x = 12; 12×(x+2)=12x+2412 \times (x + 2) = 12x + 24; subtract: 00

    ∴f(x)=(x+2)(x2+7x+12)\therefore f(x) = (x + 2)(x^{2} + 7x + 12)

    x2+7x+12=x2+3x+4x+12x^{2} + 7x + 12 = x^{2} + 3x + 4x + 12

    =x(x+3)+4(x+3)= x(x + 3) + 4(x + 3)

    =(x+3)(x+4)= (x + 3)(x + 4)

    ∴f(x)=(x+2)(x+3)(x+4)\therefore f(x) = (x + 2)(x + 3)(x + 4)

    Answer: (x+2)(x+3)(x+4)(x + 2)(x + 3)(x + 4)

  17. Find the remainder when 27131+1613127^{131} + 16^{131} is divided by 4343.
    1 mark
    Answer and solution

    x+ax + a is a factor of xn+anx^n + a^n when nn is odd.

    Here n=131n = 131 is odd, so 27+16=4327 + 16 = 43 divides 27131+1613127^{131} + 16^{131}.

    Remainder =0= 0

    Answer: 00

  18. Factorise y4−81y^{4} - 81 completely.
    2 marks
    Answer and solution

    y4−81=(y2)2−(9)2y^{4} - 81 = (y^{2})^2 - (9)^2

    =(y2+9)(y2−9)= (y^{2} + 9)(y^{2} - 9)

    =(y2+9)(y+3)(y−3)= (y^{2} + 9)(y + 3)(y - 3)

    Answer: (y2+9)(y+3)(y−3)(y^{2} + 9)(y + 3)(y - 3)

  19. Divide 18a3−14a2x+16ax2−127x3\displaystyle \frac{1}{8}a^{3} - \frac{1}{4}a^{2}x + \frac{1}{6}ax^{2} - \frac{1}{27}x^{3} by 12a−13x\displaystyle \frac{1}{2}a - \frac{1}{3}x.
    3 marks
    Answer and solution

    18a3÷12a=14a2\displaystyle \frac{1}{8}a^{3} \div \frac{1}{2}a = \frac{1}{4}a^{2}; 14a2×(12a−13x)=18a3−112a2x\displaystyle \frac{1}{4}a^{2} \times (\frac{1}{2}a - \frac{1}{3}x) = \frac{1}{8}a^{3} - \frac{1}{12}a^{2}x; subtract: −16a2x+16ax2−127x3\displaystyle -\frac{1}{6}a^{2}x + \frac{1}{6}ax^{2} - \frac{1}{27}x^{3}

    −16a2x÷12a=−13ax\displaystyle -\frac{1}{6}a^{2}x \div \frac{1}{2}a = -\frac{1}{3}ax; (−13ax)×(12a−13x)=−16a2x+19ax2\displaystyle (-\frac{1}{3}ax) \times (\frac{1}{2}a - \frac{1}{3}x) = -\frac{1}{6}a^{2}x + \frac{1}{9}ax^{2}; subtract: 118ax2−127x3\displaystyle \frac{1}{18}ax^{2} - \frac{1}{27}x^{3}

    118ax2÷12a=19x2\displaystyle \frac{1}{18}ax^{2} \div \frac{1}{2}a = \frac{1}{9}x^{2}; 19x2×(12a−13x)=118ax2−127x3\displaystyle \frac{1}{9}x^{2} \times (\frac{1}{2}a - \frac{1}{3}x) = \frac{1}{18}ax^{2} - \frac{1}{27}x^{3}; subtract: 00

    Remainder =0= 0; Quotient =14a2−13ax+19x2\displaystyle = \frac{1}{4}a^{2} - \frac{1}{3}ax + \frac{1}{9}x^{2}

    Answer: Quotient =14a2−13ax+19x2\displaystyle = \frac{1}{4}a^{2} - \frac{1}{3}ax + \frac{1}{9}x^{2}

  20. Find the quadratic polynomial f(x)f(x) which leaves the remainders 55, 33 and 55 when divided by x−1x - 1, x−2x - 2 and x−4x - 4 respectively.
    5 marks
    Answer and solution

    Let f(x)=ax2+bx+cf(x) = ax^2 + bx + c. The remainder on dividing by x−kx - k is f(k)f(k).

    f(1)=5⇒a+b+c=5f(1) = 5 \Rightarrow a + b + c = 5 ... (1)

    f(2)=3⇒4a+2b+c=3f(2) = 3 \Rightarrow 4a + 2b + c = 3 ... (2)

    f(4)=5⇒16a+4b+c=5f(4) = 5 \Rightarrow 16a + 4b + c = 5 ... (3)

    (2)−(1)(2) - (1): 3a+b=−23a + b = -2 ... (4)

    (3)−(2)(3) - (2), divide by 22: 6a+b=16a + b = 1 ... (5)

    (5)−(4)(5) - (4): 3a=3⇒a=13a = 3 \Rightarrow a = 1

    From (4): b=−5b = -5; from (1): c=9c = 9

    ∴f(x)=x2−5x+9\therefore f(x) = x^{2} - 5x + 9

    Answer: f(x)=x2−5x+9f(x) = x^{2} - 5x + 9