Expresswala Academy Mathematics Tuition

Fractions and Rational Numbers

Question paper, Set 9

  • Set 9 of 10
  • 20 questions
  • 50 marks
  • 1 hour 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 88.4 KB)

Work each question on paper first, then open its answer and solution to check your work.

  1. A square is divided into 14 equal parts and 11 of them are shaded. What fraction of the square is not shaded?
    1 mark
    Answer and solution

    Unshaded parts =14−11=3= 14 - 11 = 3

    Each part =114\displaystyle = \frac{1}{14}

    Unshaded region =314\displaystyle = \frac{3}{14}

    Answer: 314\displaystyle \frac{3}{14}

  2. Show that 2215\displaystyle \frac{22}{15} is a combination of a whole and a proper fraction.
    2 marks
    Answer and solution

    2215=15+715\displaystyle \frac{22}{15} = \frac{15 + 7}{15}

    =1515+715\displaystyle = \frac{15}{15} + \frac{7}{15}

    =1+715\displaystyle = 1 + \frac{7}{15}

    Answer: 2215=1+715\displaystyle \frac{22}{15} = 1 + \frac{7}{15}

  3. From the fractions 613,107,49,115,2710,1111\displaystyle \frac{6}{13}, \frac{10}{7}, \frac{4}{9}, \frac{1}{15}, \frac{27}{10}, \frac{11}{11}, write the proper fractions.
    1 mark
    Answer and solution

    Proper fraction: numerator << denominator.

    6<136 < 13, 4<94 < 9, 1<151 < 15

    Proper fractions: 613,49,115\displaystyle \frac{6}{13}, \frac{4}{9}, \frac{1}{15}

    Answer: 613,49,115\displaystyle \frac{6}{13}, \frac{4}{9}, \frac{1}{15}

  4. Write 27116\displaystyle \frac{271}{16} as a mixed fraction.
    2 marks
    Answer and solution

    Divide 271271 by 1616: 16×16=25616 \times 16 = 256, 271−256=15271 - 256 = 15

    Quotient =16= 16, remainder =15= 15

    ∴27116=16+1516=161516\displaystyle \therefore \frac{271}{16} = 16 + \frac{15}{16} = 16\frac{15}{16}

    Answer: 161516\displaystyle 16\frac{15}{16}

  5. Write 2347\displaystyle 23\frac{4}{7} as an improper fraction.
    1 mark
    Answer and solution

    2347=(23×7)+47\displaystyle 23\frac{4}{7} = \frac{(23 \times 7) + 4}{7}

    =161+47=1657\displaystyle = \frac{161 + 4}{7} = \frac{165}{7}

    Answer: 1657\displaystyle \frac{165}{7}

  6. Identify the like fractions from: 18,513,65,710,2013,2313\displaystyle \frac{1}{8}, \frac{5}{13}, \frac{6}{5}, \frac{7}{10}, \frac{20}{13}, \frac{23}{13}.
    1 mark
    Answer and solution

    Like fractions have the same denominator.

    513,2013,2313\displaystyle \frac{5}{13}, \frac{20}{13}, \frac{23}{13} all have denominator 1313.

    Answer: 513,2013,2313\displaystyle \frac{5}{13}, \frac{20}{13}, \frac{23}{13}

  7. Write two equivalent fractions of 618\displaystyle \frac{6}{18}: one by dividing and one by multiplying the numerator and the denominator by the same number.
    2 marks
    Answer and solution

    618=6÷618÷6=13\displaystyle \frac{6}{18} = \frac{6 \div 6}{18 \div 6} = \frac{1}{3}

    618=6×318×3=1854\displaystyle \frac{6}{18} = \frac{6 \times 3}{18 \times 3} = \frac{18}{54}

    Answer: 13,1854\displaystyle \frac{1}{3}, \frac{18}{54}

  8. Write the standard form of: (i) 162135\displaystyle \frac{162}{135} (ii) −30−24\displaystyle \frac{-30}{-24} (iii) 72−63\displaystyle \frac{72}{-63}
    3 marks
    Answer and solution

    (i) 162135\displaystyle \frac{162}{135}

    H.C.F of 162,135=27162, 135 = 27; 162÷27135÷27=65\displaystyle \frac{162 \div 27}{135 \div 27} = \frac{6}{5}

    (ii) −30−24=3024\displaystyle \frac{-30}{-24} = \frac{30}{24}, since (−)/(−)=(+)(-)/(-) = (+)

    H.C.F of 30,24=630, 24 = 6; 30÷624÷6=54\displaystyle \frac{30 \div 6}{24 \div 6} = \frac{5}{4}

    (iii) 72−63=−7263\displaystyle \frac{72}{-63} = -\frac{72}{63}, since (+)/(−)=(−)(+)/(-) = (-)

    H.C.F of 72,63=972, 63 = 9; −72÷963÷9=−87\displaystyle -\frac{72 \div 9}{63 \div 9} = -\frac{8}{7}

    Answer: (i) 65\displaystyle \frac{6}{5} (ii) 54\displaystyle \frac{5}{4} (iii) −87\displaystyle -\frac{8}{7}

  9. Write in descending order: 50,59,−31,10,−49,−5150, 59, -31, 10, -49, -51
    1 mark
    Answer and solution

    Every negative number is less than 00 and less than every positive number.

    Among negative numbers, the bigger the number after the minus sign, the smaller it is: −51<−49<−31-51 < -49 < -31

    Descending order: 59,50,10,−31,−49,−5159, 50, 10, -31, -49, -51

    Answer: 59,50,10,−31,−49,−5159, 50, 10, -31, -49, -51

  10. Write the descending order of 53,32,16−9,98,−14\displaystyle \frac{5}{3}, \frac{3}{2}, \frac{16}{-9}, \frac{9}{8}, -\frac{1}{4}.
    5 marks
    Answer and solution

    16−9=−169\displaystyle \frac{16}{-9} = -\frac{16}{9}, since (+)/(−)=(−)(+)/(-) = (-)

    L.C.M of 3,2,9,8,4=2×2×3×3×2=723, 2, 9, 8, 4 = 2 \times 2 \times 3 \times 3 \times 2 = 72

    53=5×243×24=12072\displaystyle \frac{5}{3} = \frac{5 \times 24}{3 \times 24} = \frac{120}{72}

    32=3×362×36=10872\displaystyle \frac{3}{2} = \frac{3 \times 36}{2 \times 36} = \frac{108}{72}

    −169=−16×89×8=−12872\displaystyle -\frac{16}{9} = \frac{-16 \times 8}{9 \times 8} = -\frac{128}{72}

    98=9×98×9=8172\displaystyle \frac{9}{8} = \frac{9 \times 9}{8 \times 9} = \frac{81}{72}

    −14=−1×184×18=−1872\displaystyle -\frac{1}{4} = \frac{-1 \times 18}{4 \times 18} = -\frac{18}{72}

    Comparing numerators: 12072>10872>8172>−1872>−12872\displaystyle \frac{120}{72} > \frac{108}{72} > \frac{81}{72} > -\frac{18}{72} > -\frac{128}{72}

    ⇒53>32>98>−14>−169\displaystyle \Rightarrow \frac{5}{3} > \frac{3}{2} > \frac{9}{8} > -\frac{1}{4} > -\frac{16}{9}

    Answer: 53,32,98,−14,−169\displaystyle \frac{5}{3}, \frac{3}{2}, \frac{9}{8}, -\frac{1}{4}, -\frac{16}{9}

  11. Which is greater among 114\displaystyle \frac{1}{14} and 19\displaystyle \frac{1}{9}? Use cross multiplication.
    2 marks
    Answer and solution

    Rule: pq>rs\displaystyle \frac{p}{q} > \frac{r}{s} if ps>qrps > qr.

    1×9=91 \times 9 = 9 and 14×1=1414 \times 1 = 14

    9<14⇒114<19\displaystyle 9 < 14 \Rightarrow \frac{1}{14} < \frac{1}{9}

    Greater: 19\displaystyle \frac{1}{9}

    Answer: 19\displaystyle \frac{1}{9}

  12. Simplify: −3926−2326+3626+3526\displaystyle -\frac{39}{26} - \frac{23}{26} + \frac{36}{26} + \frac{35}{26}
    2 marks
    Answer and solution

    =−39−23+36+3526\displaystyle = \frac{-39 - 23 + 36 + 35}{26}

    =71−6226\displaystyle = \frac{71 - 62}{26}

    =926\displaystyle = \frac{9}{26}

    Answer: 926\displaystyle \frac{9}{26}

  13. Find 79+1615−23\displaystyle \frac{7}{9} + \frac{16}{15} - \frac{2}{3}.
    3 marks
    Answer and solution

    L.C.M of 9,15,3=3×3×5=459, 15, 3 = 3 \times 3 \times 5 = 45

    =35+48−3045\displaystyle = \frac{35 + 48 - 30}{45}

    =83−3045\displaystyle = \frac{83 - 30}{45}

    =5345\displaystyle = \frac{53}{45}

    Answer: 5345\displaystyle \frac{53}{45}

  14. Simplify: 916−4130−524\displaystyle \frac{9}{16} - \frac{41}{30} - \frac{5}{24}
    5 marks
    Answer and solution

    L.C.M of 16,30,24=2×2×2×3×2×5=24016, 30, 24 = 2 \times 2 \times 2 \times 3 \times 2 \times 5 = 240

    916=9×1516×15=135240\displaystyle \frac{9}{16} = \frac{9 \times 15}{16 \times 15} = \frac{135}{240}

    −4130=−41×830×8=−328240\displaystyle -\frac{41}{30} = \frac{-41 \times 8}{30 \times 8} = -\frac{328}{240}

    −524=−5×1024×10=−50240\displaystyle -\frac{5}{24} = \frac{-5 \times 10}{24 \times 10} = -\frac{50}{240}

    =135−328−50240\displaystyle = \frac{135 - 328 - 50}{240}

    =135−378240\displaystyle = \frac{135 - 378}{240}

    =−243240=−8180\displaystyle = -\frac{243}{240} = -\frac{81}{80}

    Answer: −8180\displaystyle -\frac{81}{80}

  15. Find 4−116\displaystyle 4 - \frac{11}{6}.
    1 mark
    Answer and solution

    =41−116\displaystyle = \frac{4}{1} - \frac{11}{6}

    =24−116\displaystyle = \frac{24 - 11}{6}

    =136\displaystyle = \frac{13}{6}

    Answer: 136\displaystyle \frac{13}{6}

  16. Find 73×(−94)×2021\displaystyle \frac{7}{3} \times \left(-\frac{9}{4}\right) \times \frac{20}{21}.
    3 marks
    Answer and solution

    Sign: (+)×(−)×(+)=(−)(+) \times (-) \times (+) = (-)

    =−7×9×203×4×21\displaystyle = -\frac{7 \times 9 \times 20}{3 \times 4 \times 21}

    =−7×(3×3)×(2×2×5)3×(2×2)×(3×7)\displaystyle = -\frac{7 \times (3 \times 3) \times (2 \times 2 \times 5)}{3 \times (2 \times 2) \times (3 \times 7)}

    Cancelling the common factors 2,2,3,3,72, 2, 3, 3, 7: =−51=−5\displaystyle = -\frac{5}{1} = -5

    Answer: −5-5

  17. Simplify: −1019×7635×(−2132)\displaystyle -\frac{10}{19} \times \frac{76}{35} \times \left(-\frac{21}{32}\right)
    5 marks
    Answer and solution

    Sign: (−)×(+)×(−)=(+)(-) \times (+) \times (-) = (+)

    =10×76×2119×35×32\displaystyle = \frac{10 \times 76 \times 21}{19 \times 35 \times 32}

    =(2×5)×(2×2×19)×(3×7)19×(5×7)×(2×2×2×2×2)\displaystyle = \frac{(2 \times 5) \times (2 \times 2 \times 19) \times (3 \times 7)}{19 \times (5 \times 7) \times (2 \times 2 \times 2 \times 2 \times 2)}

    Cancelling the common factors 2,2,2,5,7,192, 2, 2, 5, 7, 19: =32×2=34\displaystyle = \frac{3}{2 \times 2} = \frac{3}{4}

    Answer: 34\displaystyle \frac{3}{4}

  18. Find 434×229\displaystyle 4\frac{3}{4} \times 2\frac{2}{9} and write the answer as a mixed fraction.
    5 marks
    Answer and solution

    434=(4×4)+34=194\displaystyle 4\frac{3}{4} = \frac{(4 \times 4) + 3}{4} = \frac{19}{4}

    229=(2×9)+29=209\displaystyle 2\frac{2}{9} = \frac{(2 \times 9) + 2}{9} = \frac{20}{9}

    434×229=194×209=19×204×9\displaystyle 4\frac{3}{4} \times 2\frac{2}{9} = \frac{19}{4} \times \frac{20}{9} = \frac{19 \times 20}{4 \times 9}

    Cancelling common factors: =959\displaystyle = \frac{95}{9}

    95÷995 \div 9: quotient 1010, remainder 55; =1059\displaystyle = 10\frac{5}{9}

    Answer: 959=1059\displaystyle \frac{95}{9} = 10\frac{5}{9}

  19. Find 1167÷3\displaystyle 11\frac{6}{7} \div 3.
    3 marks
    Answer and solution

    1167=(11×7)+67=837\displaystyle 11\frac{6}{7} = \frac{(11 \times 7) + 6}{7} = \frac{83}{7}

    1167÷3=837÷31=837×13\displaystyle 11\frac{6}{7} \div 3 = \frac{83}{7} \div \frac{3}{1} = \frac{83}{7} \times \frac{1}{3}

    =837×3=8321\displaystyle = \frac{83}{7 \times 3} = \frac{83}{21}

    Answer: 8321\displaystyle \frac{83}{21}

  20. Represent 185\displaystyle \frac{18}{5} on the number line.
    2 marks
    Answer and solution

    185=3+35\displaystyle \frac{18}{5} = 3 + \frac{3}{5}, so it lies between 33 and 44.

    Divide each unit into 55 equal parts of 15\displaystyle \frac{1}{5}; 3=155\displaystyle 3 = \frac{15}{5}.

    Count 1818 parts to the right of 00 and mark 185\displaystyle \frac{18}{5}.

    Answer: Divide each unit into 55 equal parts; 185=335\displaystyle \frac{18}{5} = 3\frac{3}{5} is the 3rd point after 33 (the 18th point from 00).