Expresswala Academy Mathematics Tuition

Fractions and Rational Numbers

Question paper, Set 1

  • Set 1 of 10
  • 20 questions
  • 50 marks
  • 1 hour 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 90 KB)

Work each question on paper first, then open its answer and solution to check your work.

  1. A bar is divided into 13 equal parts, of which 3 parts are shaded. What fraction of the bar is shaded?
    1 mark
    Answer and solution

    Each part =113\displaystyle = \frac{1}{13}

    Shaded region =113+113+113\displaystyle = \frac{1}{13} + \frac{1}{13} + \frac{1}{13} =313\displaystyle = \frac{3}{13}

    Answer: 313\displaystyle \frac{3}{13}

  2. Two squares are each divided into 11 equal parts. All the parts of the first and 1 part of the second are shaded. Write the total shaded region as a whole and a proper fraction, and as an improper fraction.
    2 marks
    Answer and solution

    First figure: 1111=1\displaystyle \frac{11}{11} = 1 (whole)

    Second figure: 111\displaystyle \frac{1}{11}

    Total shaded region =1+111\displaystyle = 1 + \frac{1}{11}

    =1111+111=1211\displaystyle = \frac{11}{11} + \frac{1}{11} = \frac{12}{11}

    Answer: 1+111=1211\displaystyle 1 + \frac{1}{11} = \frac{12}{11}

  3. From the fractions 79,45,207,1313,411,114\displaystyle \frac{7}{9}, \frac{4}{5}, \frac{20}{7}, \frac{13}{13}, \frac{4}{11}, \frac{11}{4}, write the proper fractions.
    1 mark
    Answer and solution

    Proper fraction: numerator << denominator.

    7<97 < 9, 4<54 < 5, 4<114 < 11

    Proper fractions: 79,45,411\displaystyle \frac{7}{9}, \frac{4}{5}, \frac{4}{11}

    Answer: 79,45,411\displaystyle \frac{7}{9}, \frac{4}{5}, \frac{4}{11}

  4. Convert 665\displaystyle \frac{66}{5} into a mixed fraction.
    2 marks
    Answer and solution

    Divide 6666 by 55: 5×13=655 \times 13 = 65, 66−65=166 - 65 = 1

    Quotient =13= 13, remainder =1= 1

    ∴665=13+15=1315\displaystyle \therefore \frac{66}{5} = 13 + \frac{1}{5} = 13\frac{1}{5}

    Answer: 1315\displaystyle 13\frac{1}{5}

  5. Convert 938\displaystyle 9\frac{3}{8} into an improper fraction.
    1 mark
    Answer and solution

    938=(9×8)+38\displaystyle 9\frac{3}{8} = \frac{(9 \times 8) + 3}{8}

    =72+38=758\displaystyle = \frac{72 + 3}{8} = \frac{75}{8}

    Answer: 758\displaystyle \frac{75}{8}

  6. Identify the like fractions from: 213,13,112,1112,712,110\displaystyle \frac{2}{13}, \frac{1}{3}, \frac{1}{12}, \frac{11}{12}, \frac{7}{12}, \frac{1}{10}.
    1 mark
    Answer and solution

    Like fractions have the same denominator.

    112,1112,712\displaystyle \frac{1}{12}, \frac{11}{12}, \frac{7}{12} all have denominator 1212.

    Answer: 112,1112,712\displaystyle \frac{1}{12}, \frac{11}{12}, \frac{7}{12}

  7. Write three equivalent fractions of 1411\displaystyle \frac{14}{11}.
    2 marks
    Answer and solution

    1411=14×211×2=2822\displaystyle \frac{14}{11} = \frac{14 \times 2}{11 \times 2} = \frac{28}{22}

    1411=14×311×3=4233\displaystyle \frac{14}{11} = \frac{14 \times 3}{11 \times 3} = \frac{42}{33}

    1411=14×411×4=5644\displaystyle \frac{14}{11} = \frac{14 \times 4}{11 \times 4} = \frac{56}{44}

    1411=2822=4233=5644\displaystyle \frac{14}{11} = \frac{28}{22} = \frac{42}{33} = \frac{56}{44}

    Answer: 2822,4233,5644\displaystyle \frac{28}{22}, \frac{42}{33}, \frac{56}{44}

  8. Write the standard form of: (i) 6354\displaystyle \frac{63}{54} (ii) −153−81\displaystyle \frac{-153}{-81} (iii) −520\displaystyle \frac{-5}{20}
    3 marks
    Answer and solution

    (i) 6354\displaystyle \frac{63}{54}

    H.C.F of 63,54=963, 54 = 9; 63÷954÷9=76\displaystyle \frac{63 \div 9}{54 \div 9} = \frac{7}{6}

    (ii) −153−81=15381\displaystyle \frac{-153}{-81} = \frac{153}{81}, since (−)/(−)=(+)(-)/(-) = (+)

    H.C.F of 153,81=9153, 81 = 9; 153÷981÷9=179\displaystyle \frac{153 \div 9}{81 \div 9} = \frac{17}{9}

    (iii) −520=−520\displaystyle \frac{-5}{20} = -\frac{5}{20}, since (−)/(+)=(−)(-)/(+) = (-)

    H.C.F of 5,20=55, 20 = 5; −5÷520÷5=−14\displaystyle -\frac{5 \div 5}{20 \div 5} = -\frac{1}{4}

    Answer: (i) 76\displaystyle \frac{7}{6} (ii) 179\displaystyle \frac{17}{9} (iii) −14\displaystyle -\frac{1}{4}

  9. Write in ascending order: 30,−20,−1,−10,11,−230, -20, -1, -10, 11, -2
    1 mark
    Answer and solution

    Every negative number is less than 00 and less than every positive number.

    Among negative numbers, the bigger the number after the minus sign, the smaller it is: −20<−10<−2<−1-20 < -10 < -2 < -1

    Ascending order: −20,−10,−2,−1,11,30-20, -10, -2, -1, 11, 30

    Answer: −20,−10,−2,−1,11,30-20, -10, -2, -1, 11, 30

  10. Write the descending order of −1310,32,−1910,6−5,2312,−53\displaystyle -\frac{13}{10}, \frac{3}{2}, -\frac{19}{10}, \frac{6}{-5}, \frac{23}{12}, -\frac{5}{3}.
    5 marks
    Answer and solution

    6−5=−65\displaystyle \frac{6}{-5} = -\frac{6}{5}, since (+)/(−)=(−)(+)/(-) = (-)

    L.C.M of 10,2,5,12,3=2×3×5×2=6010, 2, 5, 12, 3 = 2 \times 3 \times 5 \times 2 = 60

    −1310=−13×610×6=−7860\displaystyle -\frac{13}{10} = \frac{-13 \times 6}{10 \times 6} = -\frac{78}{60}

    32=3×302×30=9060\displaystyle \frac{3}{2} = \frac{3 \times 30}{2 \times 30} = \frac{90}{60}

    −1910=−19×610×6=−11460\displaystyle -\frac{19}{10} = \frac{-19 \times 6}{10 \times 6} = -\frac{114}{60}

    −65=−6×125×12=−7260\displaystyle -\frac{6}{5} = \frac{-6 \times 12}{5 \times 12} = -\frac{72}{60}

    2312=23×512×5=11560\displaystyle \frac{23}{12} = \frac{23 \times 5}{12 \times 5} = \frac{115}{60}

    −53=−5×203×20=−10060\displaystyle -\frac{5}{3} = \frac{-5 \times 20}{3 \times 20} = -\frac{100}{60}

    Comparing numerators: 11560>9060>−7260>−7860>−10060>−11460\displaystyle \frac{115}{60} > \frac{90}{60} > -\frac{72}{60} > -\frac{78}{60} > -\frac{100}{60} > -\frac{114}{60}

    ⇒2312>32>−65>−1310>−53>−1910\displaystyle \Rightarrow \frac{23}{12} > \frac{3}{2} > -\frac{6}{5} > -\frac{13}{10} > -\frac{5}{3} > -\frac{19}{10}

    Answer: 2312,32,−65,−1310,−53,−1910\displaystyle \frac{23}{12}, \frac{3}{2}, -\frac{6}{5}, -\frac{13}{10}, -\frac{5}{3}, -\frac{19}{10}

  11. Using cross multiplication, find which is greater: 149\displaystyle \frac{14}{9} or 138\displaystyle \frac{13}{8}.
    2 marks
    Answer and solution

    Rule: pq>rs\displaystyle \frac{p}{q} > \frac{r}{s} if ps>qrps > qr.

    14×8=11214 \times 8 = 112 and 9×13=1179 \times 13 = 117

    112<117⇒149<138\displaystyle 112 < 117 \Rightarrow \frac{14}{9} < \frac{13}{8}

    Greater: 138\displaystyle \frac{13}{8}

    Answer: 138\displaystyle \frac{13}{8}

  12. Simplify: 2140−4940−2340\displaystyle \frac{21}{40} - \frac{49}{40} - \frac{23}{40}
    2 marks
    Answer and solution

    =21−49−2340\displaystyle = \frac{21 - 49 - 23}{40}

    =−5140\displaystyle = -\frac{51}{40}

    Answer: −5140\displaystyle -\frac{51}{40}

  13. Find 65+56−1312\displaystyle \frac{6}{5} + \frac{5}{6} - \frac{13}{12}.
    3 marks
    Answer and solution

    L.C.M of 5,6,12=2×3×5×2=605, 6, 12 = 2 \times 3 \times 5 \times 2 = 60

    =72+50−6560\displaystyle = \frac{72 + 50 - 65}{60}

    =122−6560\displaystyle = \frac{122 - 65}{60}

    =5760=1920\displaystyle = \frac{57}{60} = \frac{19}{20}

    Answer: 1920\displaystyle \frac{19}{20}

  14. Simplify: −916−(−1112)+(−54)\displaystyle -\frac{9}{16} - \left(-\frac{11}{12}\right) + \left(-\frac{5}{4}\right)
    5 marks
    Answer and solution

    =−916+1112−54\displaystyle = -\frac{9}{16} + \frac{11}{12} - \frac{5}{4}, since −(−x)=+x-(-x) = +x and +(−x)=−x+(-x) = -x

    L.C.M of 16,12,4=2×2×4×3=4816, 12, 4 = 2 \times 2 \times 4 \times 3 = 48

    −916=−9×316×3=−2748\displaystyle -\frac{9}{16} = \frac{-9 \times 3}{16 \times 3} = -\frac{27}{48}

    1112=11×412×4=4448\displaystyle \frac{11}{12} = \frac{11 \times 4}{12 \times 4} = \frac{44}{48}

    −54=−5×124×12=−6048\displaystyle -\frac{5}{4} = \frac{-5 \times 12}{4 \times 12} = -\frac{60}{48}

    =−27+44−6048\displaystyle = \frac{-27 + 44 - 60}{48}

    =44−8748\displaystyle = \frac{44 - 87}{48}

    =−4348\displaystyle = -\frac{43}{48}

    Answer: −4348\displaystyle -\frac{43}{48}

  15. Find 7−115\displaystyle 7 - \frac{11}{5}.
    1 mark
    Answer and solution

    =71−115\displaystyle = \frac{7}{1} - \frac{11}{5}

    =35−115\displaystyle = \frac{35 - 11}{5}

    =245\displaystyle = \frac{24}{5}

    Answer: 245\displaystyle \frac{24}{5}

  16. Find −157×825×512\displaystyle -\frac{15}{7} \times \frac{8}{25} \times \frac{5}{12}.
    3 marks
    Answer and solution

    Sign: (−)×(+)×(+)=(−)(-) \times (+) \times (+) = (-)

    =−15×8×57×25×12\displaystyle = -\frac{15 \times 8 \times 5}{7 \times 25 \times 12}

    =−(3×5)×(2×2×2)×57×(5×5)×(2×2×3)\displaystyle = -\frac{(3 \times 5) \times (2 \times 2 \times 2) \times 5}{7 \times (5 \times 5) \times (2 \times 2 \times 3)}

    Cancelling the common factors 2,2,3,5,52, 2, 3, 5, 5: =−27\displaystyle = -\frac{2}{7}

    Answer: −27\displaystyle -\frac{2}{7}

  17. Simplify: −14117×(−1312)×3635\displaystyle -\frac{14}{117} \times \left(-\frac{13}{12}\right) \times \frac{36}{35}
    5 marks
    Answer and solution

    Sign: (−)×(−)×(+)=(+)(-) \times (-) \times (+) = (+)

    =14×13×36117×12×35\displaystyle = \frac{14 \times 13 \times 36}{117 \times 12 \times 35}

    =(2×7)×13×(2×2×3×3)(3×3×13)×(2×2×3)×(5×7)\displaystyle = \frac{(2 \times 7) \times 13 \times (2 \times 2 \times 3 \times 3)}{(3 \times 3 \times 13) \times (2 \times 2 \times 3) \times (5 \times 7)}

    Cancelling the common factors 2,2,3,3,7,132, 2, 3, 3, 7, 13: =23×5=215\displaystyle = \frac{2}{3 \times 5} = \frac{2}{15}

    Answer: 215\displaystyle \frac{2}{15}

  18. Find 615×416\displaystyle 6\frac{1}{5} \times 4\frac{1}{6} and write the answer as a mixed fraction.
    5 marks
    Answer and solution

    615=(6×5)+15=315\displaystyle 6\frac{1}{5} = \frac{(6 \times 5) + 1}{5} = \frac{31}{5}

    416=(4×6)+16=256\displaystyle 4\frac{1}{6} = \frac{(4 \times 6) + 1}{6} = \frac{25}{6}

    615×416=315×256=31×255×6\displaystyle 6\frac{1}{5} \times 4\frac{1}{6} = \frac{31}{5} \times \frac{25}{6} = \frac{31 \times 25}{5 \times 6}

    Cancelling common factors: =1556\displaystyle = \frac{155}{6}

    155÷6155 \div 6: quotient 2525, remainder 55; =2556\displaystyle = 25\frac{5}{6}

    Answer: 1556=2556\displaystyle \frac{155}{6} = 25\frac{5}{6}

  19. Find 256÷513\displaystyle 2\frac{5}{6} \div 5\frac{1}{3}.
    3 marks
    Answer and solution

    256=(2×6)+56=176\displaystyle 2\frac{5}{6} = \frac{(2 \times 6) + 5}{6} = \frac{17}{6}

    513=(5×3)+13=163\displaystyle 5\frac{1}{3} = \frac{(5 \times 3) + 1}{3} = \frac{16}{3}

    256÷513=176÷163=176×316\displaystyle 2\frac{5}{6} \div 5\frac{1}{3} = \frac{17}{6} \div \frac{16}{3} = \frac{17}{6} \times \frac{3}{16} (reciprocal of 163\displaystyle \frac{16}{3} is 316\displaystyle \frac{3}{16})

    =17×36×16=1732\displaystyle = \frac{17 \times 3}{6 \times 16} = \frac{17}{32}

    Answer: 1732\displaystyle \frac{17}{32}

  20. Represent 218\displaystyle \frac{21}{8} on the number line.
    2 marks
    Answer and solution

    218=2+58\displaystyle \frac{21}{8} = 2 + \frac{5}{8}, so it lies between 22 and 33.

    Divide each unit into 88 equal parts of 18\displaystyle \frac{1}{8}; 2=168\displaystyle 2 = \frac{16}{8}.

    Count 2121 parts to the right of 00 and mark 218\displaystyle \frac{21}{8}.

    Answer: Divide each unit into 88 equal parts; 218=258\displaystyle \frac{21}{8} = 2\frac{5}{8} is the 5th point after 22 (the 21st point from 00).