Expresswala Academy Mathematics Tuition

Fractions and Rational Numbers

Question paper, Set 2

  • Set 2 of 10
  • 20 questions
  • 50 marks
  • 1 hour 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 90 KB)

Work each question on paper first, then open its answer and solution to check your work.

  1. Find 111+111+111\displaystyle \frac{1}{11} + \frac{1}{11} + \frac{1}{11}.
    1 mark
    Answer and solution

    33 parts of 111\displaystyle \frac{1}{11} each are added.

    111+111+111=311\displaystyle \frac{1}{11} + \frac{1}{11} + \frac{1}{11} = \frac{3}{11}

    Answer: 311\displaystyle \frac{3}{11}

  2. Three rectangles are each divided into 5 equal parts. All the parts of the first two and 3 parts of the third are shaded. Write the total shaded region as a whole and a proper fraction, and as an improper fraction.
    2 marks
    Answer and solution

    First two figures: 55+55=1+1=2\displaystyle \frac{5}{5} + \frac{5}{5} = 1 + 1 = 2

    Third figure: 35\displaystyle \frac{3}{5}

    Total shaded region =2+35\displaystyle = 2 + \frac{3}{5}

    =105+35=135\displaystyle = \frac{10}{5} + \frac{3}{5} = \frac{13}{5}

    Answer: 2+35=135\displaystyle 2 + \frac{3}{5} = \frac{13}{5}

  3. From the fractions 49,2710,813,259,1212,215\displaystyle \frac{4}{9}, \frac{27}{10}, \frac{8}{13}, \frac{25}{9}, \frac{12}{12}, \frac{2}{15}, write the improper fractions.
    1 mark
    Answer and solution

    Improper fraction: numerator ≥\ge denominator.

    27>1027 > 10, 25>925 > 9, 12=1212 = 12

    Improper fractions: 2710,259,1212\displaystyle \frac{27}{10}, \frac{25}{9}, \frac{12}{12}

    Answer: 2710,259,1212\displaystyle \frac{27}{10}, \frac{25}{9}, \frac{12}{12}

  4. Convert 687\displaystyle \frac{68}{7} into a mixed fraction.
    2 marks
    Answer and solution

    Divide 6868 by 77: 7×9=637 \times 9 = 63, 68−63=568 - 63 = 5

    Quotient =9= 9, remainder =5= 5

    ∴687=9+57=957\displaystyle \therefore \frac{68}{7} = 9 + \frac{5}{7} = 9\frac{5}{7}

    Answer: 957\displaystyle 9\frac{5}{7}

  5. Write 245\displaystyle 2\frac{4}{5} as an improper fraction.
    1 mark
    Answer and solution

    245=(2×5)+45\displaystyle 2\frac{4}{5} = \frac{(2 \times 5) + 4}{5}

    =10+45=145\displaystyle = \frac{10 + 4}{5} = \frac{14}{5}

    Answer: 145\displaystyle \frac{14}{5}

  6. Are 1712,1112,512\displaystyle \frac{17}{12}, \frac{11}{12}, \frac{5}{12} like or unlike fractions? Give the reason.
    1 mark
    Answer and solution

    Denominators: 12,12,1212, 12, 12

    They are the same, so these are like fractions.

    Answer: Like fractions

  7. Fill in the boxes: 1112=□108=22□\displaystyle \frac{11}{12} = \frac{\square}{108} = \frac{22}{\square}
    2 marks
    Answer and solution

    108=12×9108 = 12 \times 9, so 1112=11×912×9=99108\displaystyle \frac{11}{12} = \frac{11 \times 9}{12 \times 9} = \frac{99}{108}

    22=11×222 = 11 \times 2, so 1112=11×212×2=2224\displaystyle \frac{11}{12} = \frac{11 \times 2}{12 \times 2} = \frac{22}{24}

    Answer: Boxes: 9999 and 2424

  8. Write the standard form of: (i) 5481\displaystyle \frac{54}{81} (ii) −4−44\displaystyle \frac{-4}{-44} (iii) 36−45\displaystyle \frac{36}{-45}
    3 marks
    Answer and solution

    (i) 5481\displaystyle \frac{54}{81}

    H.C.F of 54,81=2754, 81 = 27; 54÷2781÷27=23\displaystyle \frac{54 \div 27}{81 \div 27} = \frac{2}{3}

    (ii) −4−44=444\displaystyle \frac{-4}{-44} = \frac{4}{44}, since (−)/(−)=(+)(-)/(-) = (+)

    H.C.F of 4,44=44, 44 = 4; 4÷444÷4=111\displaystyle \frac{4 \div 4}{44 \div 4} = \frac{1}{11}

    (iii) 36−45=−3645\displaystyle \frac{36}{-45} = -\frac{36}{45}, since (+)/(−)=(−)(+)/(-) = (-)

    H.C.F of 36,45=936, 45 = 9; −36÷945÷9=−45\displaystyle -\frac{36 \div 9}{45 \div 9} = -\frac{4}{5}

    Answer: (i) 23\displaystyle \frac{2}{3} (ii) 111\displaystyle \frac{1}{11} (iii) −45\displaystyle -\frac{4}{5}

  9. Write in ascending order: −19,13,−51,17,−57,−24-19, 13, -51, 17, -57, -24
    1 mark
    Answer and solution

    Every negative number is less than 00 and less than every positive number.

    Among negative numbers, the bigger the number after the minus sign, the smaller it is: −57<−51<−24<−19-57 < -51 < -24 < -19

    Ascending order: −57,−51,−24,−19,13,17-57, -51, -24, -19, 13, 17

    Answer: −57,−51,−24,−19,13,17-57, -51, -24, -19, 13, 17

  10. Arrange in descending order: 17−10,1712,−12,−16,12,23\displaystyle \frac{17}{-10}, \frac{17}{12}, -\frac{1}{2}, -\frac{1}{6}, \frac{1}{2}, \frac{2}{3}
    5 marks
    Answer and solution

    17−10=−1710\displaystyle \frac{17}{-10} = -\frac{17}{10}, since (+)/(−)=(−)(+)/(-) = (-)

    L.C.M of 10,12,2,6,3=2×3×5×2=6010, 12, 2, 6, 3 = 2 \times 3 \times 5 \times 2 = 60

    −1710=−17×610×6=−10260\displaystyle -\frac{17}{10} = \frac{-17 \times 6}{10 \times 6} = -\frac{102}{60}

    1712=17×512×5=8560\displaystyle \frac{17}{12} = \frac{17 \times 5}{12 \times 5} = \frac{85}{60}

    −12=−1×302×30=−3060\displaystyle -\frac{1}{2} = \frac{-1 \times 30}{2 \times 30} = -\frac{30}{60}

    −16=−1×106×10=−1060\displaystyle -\frac{1}{6} = \frac{-1 \times 10}{6 \times 10} = -\frac{10}{60}

    12=1×302×30=3060\displaystyle \frac{1}{2} = \frac{1 \times 30}{2 \times 30} = \frac{30}{60}

    23=2×203×20=4060\displaystyle \frac{2}{3} = \frac{2 \times 20}{3 \times 20} = \frac{40}{60}

    Comparing numerators: 8560>4060>3060>−1060>−3060>−10260\displaystyle \frac{85}{60} > \frac{40}{60} > \frac{30}{60} > -\frac{10}{60} > -\frac{30}{60} > -\frac{102}{60}

    ⇒1712>23>12>−16>−12>−1710\displaystyle \Rightarrow \frac{17}{12} > \frac{2}{3} > \frac{1}{2} > -\frac{1}{6} > -\frac{1}{2} > -\frac{17}{10}

    Answer: 1712,23,12,−16,−12,−1710\displaystyle \frac{17}{12}, \frac{2}{3}, \frac{1}{2}, -\frac{1}{6}, -\frac{1}{2}, -\frac{17}{10}

  11. Using cross multiplication, check whether 2824\displaystyle \frac{28}{24} and 2118\displaystyle \frac{21}{18} are equal.
    2 marks
    Answer and solution

    28×18=50428 \times 18 = 504 and 24×21=50424 \times 21 = 504

    504=504⇒2824=2118\displaystyle 504 = 504 \Rightarrow \frac{28}{24} = \frac{21}{18}

    Answer: Equal: 2824=2118\displaystyle \frac{28}{24} = \frac{21}{18}

  12. Simplify: 5144−6044+1444\displaystyle \frac{51}{44} - \frac{60}{44} + \frac{14}{44}
    2 marks
    Answer and solution

    =51−60+1444\displaystyle = \frac{51 - 60 + 14}{44}

    =544\displaystyle = \frac{5}{44}

    Answer: 544\displaystyle \frac{5}{44}

  13. Find 13−35+1115\displaystyle \frac{1}{3} - \frac{3}{5} + \frac{11}{15}.
    3 marks
    Answer and solution

    L.C.M of 3,5,15=3×5=153, 5, 15 = 3 \times 5 = 15

    =5−9+1115\displaystyle = \frac{5 - 9 + 11}{15}

    =16−915\displaystyle = \frac{16 - 9}{15}

    =715\displaystyle = \frac{7}{15}

    Answer: 715\displaystyle \frac{7}{15}

  14. Simplify: −1213+17+413−117\displaystyle -\frac{12}{13} + \frac{1}{7} + \frac{4}{13} - \frac{11}{7}
    5 marks
    Answer and solution

    Group the like fractions: =(−1213+413)+(17−117)\displaystyle = \left(-\frac{12}{13} + \frac{4}{13}\right) + \left(\frac{1}{7} - \frac{11}{7}\right)

    =−12+413+1−117\displaystyle = \frac{-12 + 4}{13} + \frac{1 - 11}{7}

    =−813−107\displaystyle = -\frac{8}{13} - \frac{10}{7}

    L.C.M of 13,7=13×7=9113, 7 = 13 \times 7 = 91

    =−56−13091=−18691\displaystyle = \frac{-56 - 130}{91} = -\frac{186}{91}

    Answer: −18691\displaystyle -\frac{186}{91}

  15. Find 5−98\displaystyle 5 - \frac{9}{8}.
    1 mark
    Answer and solution

    =51−98\displaystyle = \frac{5}{1} - \frac{9}{8}

    =40−98\displaystyle = \frac{40 - 9}{8}

    =318\displaystyle = \frac{31}{8}

    Answer: 318\displaystyle \frac{31}{8}

  16. Find 221×(−1532)×143\displaystyle \frac{2}{21} \times \left(-\frac{15}{32}\right) \times \frac{14}{3}.
    3 marks
    Answer and solution

    Sign: (+)×(−)×(+)=(−)(+) \times (-) \times (+) = (-)

    =−2×15×1421×32×3\displaystyle = -\frac{2 \times 15 \times 14}{21 \times 32 \times 3}

    =−2×(3×5)×(2×7)(3×7)×(2×2×2×2×2)×3\displaystyle = -\frac{2 \times (3 \times 5) \times (2 \times 7)}{(3 \times 7) \times (2 \times 2 \times 2 \times 2 \times 2) \times 3}

    Cancelling the common factors 2,2,3,72, 2, 3, 7: =−52×2×2×3=−524\displaystyle = -\frac{5}{2 \times 2 \times 2 \times 3} = -\frac{5}{24}

    Answer: −524\displaystyle -\frac{5}{24}

  17. Simplify: 9138×(−9598)×(−21130)\displaystyle \frac{91}{38} \times \left(-\frac{95}{98}\right) \times \left(-\frac{21}{130}\right)
    5 marks
    Answer and solution

    Sign: (+)×(−)×(−)=(+)(+) \times (-) \times (-) = (+)

    =91×95×2138×98×130\displaystyle = \frac{91 \times 95 \times 21}{38 \times 98 \times 130}

    =(7×13)×(5×19)×(3×7)(2×19)×(2×7×7)×(2×5×13)\displaystyle = \frac{(7 \times 13) \times (5 \times 19) \times (3 \times 7)}{(2 \times 19) \times (2 \times 7 \times 7) \times (2 \times 5 \times 13)}

    Cancelling the common factors 5,7,7,13,195, 7, 7, 13, 19: =32×2×2=38\displaystyle = \frac{3}{2 \times 2 \times 2} = \frac{3}{8}

    Answer: 38\displaystyle \frac{3}{8}

  18. Find 417×549\displaystyle 4\frac{1}{7} \times 5\frac{4}{9} and write the answer as a mixed fraction.
    5 marks
    Answer and solution

    417=(4×7)+17=297\displaystyle 4\frac{1}{7} = \frac{(4 \times 7) + 1}{7} = \frac{29}{7}

    549=(5×9)+49=499\displaystyle 5\frac{4}{9} = \frac{(5 \times 9) + 4}{9} = \frac{49}{9}

    417×549=297×499=29×497×9\displaystyle 4\frac{1}{7} \times 5\frac{4}{9} = \frac{29}{7} \times \frac{49}{9} = \frac{29 \times 49}{7 \times 9}

    Cancelling common factors: =2039\displaystyle = \frac{203}{9}

    203÷9203 \div 9: quotient 2222, remainder 55; =2259\displaystyle = 22\frac{5}{9}

    Answer: 2039=2259\displaystyle \frac{203}{9} = 22\frac{5}{9}

  19. Find 1310÷(−1710)\displaystyle \frac{13}{10} \div \left(-\frac{17}{10}\right).
    3 marks
    Answer and solution

    Rule: ab÷cd=ab×dc\displaystyle \frac{a}{b} \div \frac{c}{d} = \frac{a}{b} \times \frac{d}{c}

    1310÷(−1710)=1310×(−1017)\displaystyle \frac{13}{10} \div \left(-\frac{17}{10}\right) = \frac{13}{10} \times \left(-\frac{10}{17}\right) (reciprocal of −1710\displaystyle -\frac{17}{10} is −1017\displaystyle -\frac{10}{17})

    =−13×1010×17\displaystyle = -\frac{13 \times 10}{10 \times 17}, since (+)×(−)=(−)(+) \times (-) = (-)

    Cancelling common factors: =−1317\displaystyle = -\frac{13}{17}

    Answer: −1317\displaystyle -\frac{13}{17}

  20. Represent 79\displaystyle \frac{7}{9} and −79\displaystyle -\frac{7}{9} on the number line.
    2 marks
    Answer and solution

    Each part =19\displaystyle = \frac{1}{9}; 1=99\displaystyle 1 = \frac{9}{9} and −1=−99\displaystyle -1 = -\frac{9}{9}.

    Count 77 parts to the right of 00: 79\displaystyle \frac{7}{9}.

    Count 77 parts to the left of 00: −79\displaystyle -\frac{7}{9}.

    Answer: Divide 00 to 11 and −1-1 to 00 into 99 equal parts each; 79\displaystyle \frac{7}{9} is the 7th point to the right of 00 and −79\displaystyle -\frac{7}{9} the 7th point to the left.