Expresswala Academy Mathematics Tuition

Decimals and Introduction to Irrational Numbers

Question paper, Set 6

  • Set 6 of 10
  • 20 questions
  • 50 marks
  • 1 hour 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 81.4 KB)

Work each question on paper first, then open its answer and solution to check your work.

  1. Write 452131000\displaystyle \frac{45213}{1000} in decimal form.
    1 mark
    Answer and solution

    10001000 has 33 zeros, so move the decimal point 33 places to the left in 4521345213.

    452131000=45.213\displaystyle \frac{45213}{1000} = 45.213

    Answer: 45.21345.213

  2. Write the value of 0.0471000\displaystyle \frac{0.047}{1000}.
    1 mark
    Answer and solution

    Dividing by 10001000 moves the decimal point 33 places to the left (put zeros in front where needed).

    0.0471000=0.000047\displaystyle \frac{0.047}{1000} = 0.000047

    Answer: 0.0000470.000047

  3. Multiply: 0.57×10000.57 \times 1000
    1 mark
    Answer and solution

    Multiplying by 10001000 moves the decimal point 33 places to the right (fill zeros if needed).

    0.57×1000=570.0=5700.57 \times 1000 = 570.0 = 570

    Answer: 570570

  4. Simplify 000.00700000.00700 by removing the zeros that do not change its value.
    1 mark
    Answer and solution

    Zeros in front of the whole number part and zeros at the end of the decimal part do not change the value.

    Zeros in the middle must stay.

    000.00700=0.007000.00700 = 0.007

    Answer: 0.0070.007

  5. Write as a decimal: 7000+300+20+9+510+1100+61000\displaystyle 7000 + 300 + 20 + 9 + \frac{5}{10} + \frac{1}{100} + \frac{6}{1000}
    2 marks
    Answer and solution

    Thousands 77, hundreds 33, tens 22, ones 99, tenths 55, hundredths 11, thousandths 66

    Put 00 in any place that is missing.

    7000+300+20+9+510+1100+61000=7329.516\displaystyle 7000 + 300 + 20 + 9 + \frac{5}{10} + \frac{1}{100} + \frac{6}{1000} = 7329.516

    Answer: 7329.5167329.516

  6. Find the place value of 11 in 9127.369127.36.
    1 mark
    Answer and solution

    In 9127.369127.36, the digit 11 is in the hundreds place.

    Place value of 1=100\text{Place value of } 1 = 100

    Answer: 100100

  7. Using the 1st method (without actual division), convert 2150\displaystyle \frac{21}{50} into a decimal.
    2 marks
    Answer and solution

    1st method (without actual division)

    50=2×5×550 = 2 \times 5 \times 5; pair each 22 with a 55 to make 1010s.

    2150=21×22×5×5×2\displaystyle \frac{21}{50} = \frac{21 \times 2}{2 \times 5 \times 5 \times 2}

    =4210×10=42100=0.42\displaystyle = \frac{42}{10 \times 10} = \frac{42}{100} = 0.42

    Answer: 0.420.42

  8. Divide and write 378\displaystyle \frac{37}{8} in decimal form.
    3 marks
    Answer and solution

    2nd method (division method): divide 3737 by 88.

    8×4=328 \times 4 = 32, 37−32=537 - 32 = 5

    Bring down 00: 5050; 8×6=488 \times 6 = 48, 50−48=250 - 48 = 2

    Bring down 00: 2020; 8×2=168 \times 2 = 16, 20−16=420 - 16 = 4

    Bring down 00: 4040; 8×5=408 \times 5 = 40, 40−40=040 - 40 = 0

    Remainder 00. ∴378=4.625\displaystyle \therefore \frac{37}{8} = 4.625

    Answer: 4.6254.625

  9. Without dividing, say whether 1775\displaystyle \frac{17}{75} will be a terminating decimal or a non-terminating repeated decimal.
    1 mark
    Answer and solution

    75=3×5×575 = 3 \times 5 \times 5 has the factor 33 (not 22 or 55).

    So it is a non-terminating recurring decimal.

    Answer: Non-terminating recurring decimal

  10. Divide and express 713\displaystyle \frac{7}{13} as a non-terminating recurring decimal.
    3 marks
    Answer and solution

    Divide 77 by 1313.

    7<137 < 13, so write 0.0. and bring down a 00

    Bring down 00: 7070; 13×5=6513 \times 5 = 65, 70−65=570 - 65 = 5

    Bring down 00: 5050; 13×3=3913 \times 3 = 39, 50−39=1150 - 39 = 11

    Bring down 00: 110110; 13×8=10413 \times 8 = 104, 110−104=6110 - 104 = 6

    Bring down 00: 6060; 13×4=5213 \times 4 = 52, 60−52=860 - 52 = 8

    Bring down 00: 8080; 13×6=7813 \times 6 = 78, 80−78=280 - 78 = 2

    Bring down 00: 2020; 13×1=1313 \times 1 = 13, 20−13=720 - 13 = 7

    The remainder 77 has come again, so the digits 538461538461 repeat.

    ∴713=0.538461538461…=0.538461‾\displaystyle \therefore \frac{7}{13} = 0.538461538461\ldots = 0.\overline{538461}

    Answer: 0.538461‾0.\overline{538461}

  11. Express 3.063.06 as a rational number in its simplest form.
    2 marks
    Answer and solution

    3.06=306100\displaystyle 3.06 = \frac{306}{100} (22 digits after the point, so 100100)

    Divide both by 22: 306÷2100÷2=15350\displaystyle \frac{306 \div 2}{100 \div 2} = \frac{153}{50}

    ∴3.06=15350\displaystyle \therefore 3.06 = \frac{153}{50}

    Answer: 15350\displaystyle \frac{153}{50}

  12. Write 3.15‾3.\overline{15} as a rational number in its simplest form.
    3 marks
    Answer and solution

    Let x=3.15‾=3.151515…x = 3.\overline{15} = 3.151515\ldots

    100x=315.151515…100x = 315.151515\ldots

    x=3.151515…x = 3.151515\ldots

    (−)(-) 99x=31299x = 312

    x=31299=10433\displaystyle x = \frac{312}{99} = \frac{104}{33}

    ∴3.15‾=10433\displaystyle \therefore 3.\overline{15} = \frac{104}{33}

    Answer: 10433\displaystyle \frac{104}{33}

  13. Write 0.083‾0.08\overline{3} as a rational number in its simplest form. Show the 'let xx' working and check it by the short method.
    5 marks
    Answer and solution

    Let x=0.083‾=0.08333333…x = 0.08\overline{3} = 0.08333333\ldots

    100x=8.333333…100x = 8.333333\ldots (the repeating part starts just after the point)

    1000x=83.333333…1000x = 83.333333\ldots

    100x=8.333333…100x = 8.333333\ldots

    (−)(-) 900x=75900x = 75

    x=75900=112\displaystyle x = \frac{75}{900} = \frac{1}{12}

    Check (short method): 83−8900=75900=112\displaystyle \frac{83 - 8}{900} = \frac{75}{900} = \frac{1}{12}

    ∴0.083‾=112\displaystyle \therefore 0.08\overline{3} = \frac{1}{12}

    Answer: 112\displaystyle \frac{1}{12}

  14. Find the sum: 2.394+15.87+40.52.394 + 15.87 + 40.5
    2 marks
    Answer and solution

    Write the numbers one below the other with the decimal points in a line (fill zeros):

    2.39415.870+  40.50058.764\begin{array}{r} 2.394 \\ 15.870 \\ +\;40.500 \\ \hline 58.764 \end{array}

    ∴2.394+15.87+40.5=58.764\therefore 2.394 + 15.87 + 40.5 = 58.764

    Answer: 58.76458.764

  15. Evaluate 68.53−7.906+432.1−51.4868.53 - 7.906 + 432.1 - 51.48.
    5 marks
    Answer and solution

    Group the terms: (68.53+432.1)−(7.906+51.48)(68.53 + 432.1) - (7.906 + 51.48)

    Positive terms: 68.53+  432.10500.63\begin{array}{r} 68.53 \\ +\;432.10 \\ \hline 500.63 \end{array}

    Negative terms: 7.906+  51.48059.386\begin{array}{r} 7.906 \\ +\;51.480 \\ \hline 59.386 \end{array}

    Subtract: 500.630−  59.386441.244\begin{array}{r} 500.630 \\ -\;59.386 \\ \hline 441.244 \end{array}

    ∴68.53−7.906+432.1−51.48=441.244\therefore 68.53 - 7.906 + 432.1 - 51.48 = 441.244

    Answer: 441.244441.244

  16. Find the product of 4.134.13 and 2.22.2.
    2 marks
    Answer and solution

    Multiply without the points: 413×22=9086413 \times 22 = 9086

    Decimal places: 2+1=32 + 1 = 3

    4.13×2.2=9.0864.13 \times 2.2 = 9.086

    Answer: 9.0869.086

  17. Find the value of 0.7357\displaystyle \frac{0.735}{7}.
    2 marks
    Answer and solution

    0.7357=7351000×7\displaystyle \frac{0.735}{7} = \frac{735}{1000 \times 7}

    735÷7=105735 \div 7 = 105

    =1051000=0.105\displaystyle = \frac{105}{1000} = 0.105

    Answer: 0.1050.105

  18. Divide: 43.2÷1.243.2 \div 1.2
    3 marks
    Answer and solution

    1.21.2 has 11 digit after the point, so multiply both by 1010:

    43.21.2=43.2×101.2×10=43212\displaystyle \frac{43.2}{1.2} = \frac{43.2 \times 10}{1.2 \times 10} = \frac{432}{12}

    432÷12=36432 \div 12 = 36

    ∴43.2÷1.2=36\therefore 43.2 \div 1.2 = 36

    Answer: 3636

  19. Find the value of 34×0.8+14×0.8−0.120.4\displaystyle \frac{3}{4} \times 0.8 + \frac{1}{4} \times 0.8 - \frac{0.12}{0.4}.
    5 marks
    Answer and solution

    34×0.8=2.44=0.6\displaystyle \frac{3}{4} \times 0.8 = \frac{2.4}{4} = 0.6

    14×0.8=0.84=0.2\displaystyle \frac{1}{4} \times 0.8 = \frac{0.8}{4} = 0.2

    0.120.4=0.12×100.4×10=1.24=0.3\displaystyle \frac{0.12}{0.4} = \frac{0.12 \times 10}{0.4 \times 10} = \frac{1.2}{4} = 0.3

    Value =0.6+0.2−0.3=0.5= 0.6 + 0.2 - 0.3 = 0.5

    Answer: 0.50.5

  20. The product of two decimal numbers is 13.07213.072. One number is 6.086.08. What is the other number?
    5 marks
    Answer and solution

    Let the other decimal be xx. Then x×6.08=13.072x \times 6.08 = 13.072

    x=13.0726.08=13.072×1006.08×100=1307.2608\displaystyle x = \frac{13.072}{6.08} = \frac{13.072 \times 100}{6.08 \times 100} = \frac{1307.2}{608}

    1307.2608=130720100×608\displaystyle \frac{1307.2}{608} = \frac{130720}{100 \times 608}; divide 130720130720 by 608608:

    608×2=1216608 \times 2 = 1216, 1307−1216=911307 - 1216 = 91

    Bring down 22: 608×1=608608 \times 1 = 608, 912−608=304912 - 608 = 304

    Bring down 00: 608×5=3040608 \times 5 = 3040, 3040−3040=03040 - 3040 = 0

    130720÷608=215130720 \div 608 = 215, so x=215100=2.15\displaystyle x = \frac{215}{100} = 2.15

    Check: 2.15×6.08=13.0722.15 \times 6.08 = 13.072

    ∴the other decimal=2.15\therefore \text{the other decimal} = 2.15

    Answer: 2.152.15