Expresswala Academy Mathematics Tuition

Introduction to Algebra

Question paper, Set 8

  • Set 8 of 10
  • 20 questions
  • 50 marks
  • 1 hour 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 82.7 KB)

Work each question on paper first, then open its answer and solution to check your work.

  1. Which of the following is a variable: 1515, −22-22, xx, 66?
    1 mark
    Answer and solution

    A variable (or literal) can take various numerical values. A constant has a fixed value.

    1515, −22-22 and 66 have fixed values, so they are constants.

    xx can take various values, so it is the variable.

    Answer: xx

  2. From pp, −10-10, −14-14, mm, qq, −7-7, write (i) the variables (ii) the constants.
    2 marks
    Answer and solution

    Variables can take various numerical values: pp, mm and qq.

    Constants have a fixed value: −10-10, −14-14 and −7-7.

    Answer: (i) pp, mm, qq (ii) −10-10, −14-14, −7-7

  3. Represent in symbolic form: the subtraction of tt from yy.
    1 mark
    Answer and solution

    Take tt away from yy.

    y−ty - t

    Answer: y−ty - t

  4. Represent the following statements in symbolic form: (i) bb decreased by 5656 (ii) 3333 divided by nn
    2 marks
    Answer and solution

    (i) Take 5656 away from bb. b−56b - 56

    (ii) 3333 divided by nn is 33n\displaystyle \frac{33}{n}

    Answer: (i) b−56b - 56, (ii) 33n\displaystyle \frac{33}{n}

  5. Represent the following statements in symbolic form: (i) 22 times nn added to 99 times mm (ii) 3131 divided by zz (iii) The subtraction of 7a7a from 1616 (iv) mm decreased by 3939 (v) 44 times yy
    5 marks
    Answer and solution

    (i) 22 times nn is 2n2n; 99 times mm is 9m9m. Add 2n2n to 9m9m: 9m+2n9m + 2n

    (ii) 3131 divided by zz is 31z\displaystyle \frac{31}{z}

    (iii) Take 7a7a away from 1616. 16−7a16 - 7a

    (iv) Take 3939 away from mm. m−39m - 39

    (v) Multiply: 4×y=4y4 \times y = 4y

    Answer: (i) 9m+2n9m + 2n, (ii) 31z\displaystyle \frac{31}{z}, (iii) 16−7a16 - 7a, (iv) m−39m - 39, (v) 4y4y

  6. Represent the following statements in symbolic form: (i) 77 less than half of qq (ii) 1414 less than one third of cc
    2 marks
    Answer and solution

    (i) Half of qq is q2\displaystyle \frac{q}{2}. 77 less than it: take away 77. q2−7\displaystyle \frac{q}{2} - 7

    (ii) One third of cc is c3\displaystyle \frac{c}{3}. 1414 less than it: take away 1414. c3−14\displaystyle \frac{c}{3} - 14

    Answer: (i) q2−7\displaystyle \frac{q}{2} - 7, (ii) c3−14\displaystyle \frac{c}{3} - 14

  7. Fill in the box: c□=−c\displaystyle \frac{c}{\square} = -c
    1 mark
    Answer and solution

    Rule: a−1=−a\displaystyle \frac{a}{-1} = -a

    So c−1=−c\displaystyle \frac{c}{-1} = -c: the box is −1-1.

    Answer: −1-1

  8. Simplify: (i) 1×yz1 \times yz (ii) 0×z0 \times z (iii) r1\displaystyle \frac{r}{1}
    3 marks
    Answer and solution

    (i) Rule 1×a=a1 \times a = a, so 1×yz=yz1 \times yz = yz

    (ii) Rule 0×a=00 \times a = 0, so 0×z=00 \times z = 0

    (iii) Rule a1=a\displaystyle \frac{a}{1} = a, so r1=r\displaystyle \frac{r}{1} = r

    Answer: (i) yzyz, (ii) 00, (iii) rr

  9. Which of the following are terms: 9c\displaystyle \frac{9}{c}, 13qr13qr, m+rm + r, −28-28, b+14b + 14?
    1 mark
    Answer and solution

    A term is made from constants and variables by multiplication (or) division only.

    m+rm + r and b+14b + 14 use ++ (or) −-, so they are not terms.

    Terms: 9c\displaystyle \frac{9}{c}, 13qr13qr and −28-28.

    Answer: 9c\displaystyle \frac{9}{c}, 13qr13qr, −28-28

  10. Write 4545 as a product of two factors in all possible ways.
    2 marks
    Answer and solution

    45=1×4545 = 1 \times 45

    45=3×1545 = 3 \times 15

    45=5×945 = 5 \times 9

    So the factors of 4545 are 11, 33, 55, 99, 1515 and 4545.

    Answer: 45=1×45=3×15=5×945 = 1 \times 45 = 3 \times 15 = 5 \times 9

  11. Write the coefficient of nn in (i) 4n4n (ii) 3np3np (iii) −6ny-6ny.
    3 marks
    Answer and solution

    (i) 4n=4×n4n = 4 \times n, so the coefficient is 44.

    (ii) 3np=3p×n3np = 3p \times n, so the coefficient is 3p3p.

    (iii) −6ny=−6y×n-6ny = -6y \times n, so the coefficient is −6y-6y.

    Answer: (i) 44, (ii) 3p3p, (iii) −6y-6y

  12. Write the coefficient of npnp in −np5\displaystyle -\frac{np}{5}.
    1 mark
    Answer and solution

    −np5=−15×np\displaystyle -\frac{np}{5} = -\frac{1}{5} \times np

    So the coefficient of npnp is −15\displaystyle -\frac{1}{5}.

    Answer: −15\displaystyle -\frac{1}{5}

  13. State whether the following are like (or) unlike terms. Give reason. (i) 32x\displaystyle \frac{3}{2}x, 32q\displaystyle \frac{3}{2}q (ii) 4pqt4pqt, −13pqt-13pqt
    2 marks
    Answer and solution

    (i) 32x\displaystyle \frac{3}{2}x has literal factors xx, 32q\displaystyle \frac{3}{2}q has literal factors qq: different, so unlike terms.

    (ii) 4pqt4pqt, −13pqt-13pqt: the same literal factors pqtpqt, so like terms.

    Answer: (i) Unlike, (ii) Like

  14. Group the like terms: −9b-9b, 13bc13bc, −10b-10b, −9mn-9mn, 6mn6mn, −11bc-11bc, −4mn-4mn, 4b4b.
    5 marks
    Answer and solution

    Like terms have the same literal factors.

    Literal factor bcbc: 13bc13bc and −11bc-11bc.

    Literal factor mnmn: −9mn-9mn, 6mn6mn and −4mn-4mn.

    Literal factor bb: −9b-9b, −10b-10b and 4b4b.

    Answer: 13bc13bc, −11bc-11bc; −9mn-9mn, 6mn6mn, −4mn-4mn; −9b-9b, −10b-10b, 4b4b

  15. Simplify 14x+7x14x + 7x.
    1 mark
    Answer and solution

    14x+7x=(14+7)x14x + 7x = (14 + 7)x

    =21x= 21x

    Answer: 21x21x

  16. Add: (i) 25ac+10ac25ac + 10ac (ii) 25z+29z25z + 29z
    2 marks
    Answer and solution

    (i) 25ac+10ac=(25+10)ac25ac + 10ac = (25 + 10)ac =35ac= 35ac

    (ii) 25z+29z=(25+29)z25z + 29z = (25 + 29)z =54z= 54z

    Answer: (i) 35ac35ac, (ii) 54z54z

  17. Simplify 15xy+4+14xy+1015xy + 4 + 14xy + 10.
    3 marks
    Answer and solution

    Letter terms together, numbers together.

    15xy+4+14xy+10=(15xy+14xy)+(4+10)15xy + 4 + 14xy + 10 = (15xy + 14xy) + (4 + 10)

    =(15+14)xy+(4+10)= (15 + 14)xy + (4 + 10)

    =29xy+14= 29xy + 14

    Answer: 29xy+1429xy + 14

  18. Simplify: (i) 5np−29np5np - 29np (ii) −27np−10np-27np - 10np (iii) −22np+6np-22np + 6np
    3 marks
    Answer and solution

    (i) 5np−29np=(5−29)np=−24np5np - 29np = (5 - 29)np = -24np

    (ii) −27np−10np=(−27−10)np=−37np-27np - 10np = (-27 - 10)np = -37np

    (iii) −22np+6np=(−22+6)np=−16np-22np + 6np = (-22 + 6)np = -16np

    Answer: (i) −24np-24np, (ii) −37np-37np, (iii) −16np-16np

  19. Simplify: (i) −16n−28n-16n - 28n (ii) 26n−18n26n - 18n (iii) −4n+6n-4n + 6n (iv) −22a+12a-22a + 12a (v) 23a−27a23a - 27a
    5 marks
    Answer and solution

    (i) −16n−28n=(−16−28)n=−44n-16n - 28n = (-16 - 28)n = -44n

    (ii) 26n−18n=(26−18)n=8n26n - 18n = (26 - 18)n = 8n

    (iii) −4n+6n=(−4+6)n=2n-4n + 6n = (-4 + 6)n = 2n

    (iv) −22a+12a=(−22+12)a=−10a-22a + 12a = (-22 + 12)a = -10a

    (v) 23a−27a=(23−27)a=−4a23a - 27a = (23 - 27)a = -4a

    Answer: (i) −44n-44n, (ii) 8n8n, (iii) 2n2n, (iv) −10a-10a, (v) −4a-4a

  20. Simplify 14xy−7bc−2mp−9xy−2mp−17bc+5bc14xy - 7bc - 2mp - 9xy - 2mp - 17bc + 5bc.
    5 marks
    Answer and solution

    Bring the like terms together, then add (or) subtract the numbers.

    14xy−7bc−2mp−9xy−2mp−17bc+5bc=(14xy−9xy)+(−7bc−17bc+5bc)+(−2mp−2mp)14xy - 7bc - 2mp - 9xy - 2mp - 17bc + 5bc = (14xy - 9xy) + (-7bc - 17bc + 5bc) + (-2mp - 2mp)

    =(14−9)xy+(−7−17+5)bc+(−2−2)mp= (14 - 9)xy + (-7 - 17 + 5)bc + (-2 - 2)mp

    =5xy−19bc−4mp= 5xy - 19bc - 4mp

    Answer: 5xy−19bc−4mp5xy - 19bc - 4mp