Expresswala Academy Mathematics Tuition

Introduction to Algebra

Question paper, Set 6

  • Set 6 of 10
  • 20 questions
  • 50 marks
  • 1 hour 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 83.4 KB)

Work each question on paper first, then open its answer and solution to check your work.

  1. Which of the following is a variable: 2929, −21-21, 47\displaystyle \frac{4}{7}, cc?
    1 mark
    Answer and solution

    A variable (or literal) can take various numerical values. A constant has a fixed value.

    −21-21, 2929 and 47\displaystyle \frac{4}{7} have fixed values, so they are constants.

    cc can take various values, so it is the variable.

    Answer: cc

  2. From aa, nn, −34\displaystyle -\frac{3}{4}, qq, 2525, −23\displaystyle -\frac{2}{3}, write (i) the variables (ii) the constants.
    2 marks
    Answer and solution

    Variables can take various numerical values: aa, nn and qq.

    Constants have a fixed value: −34\displaystyle -\frac{3}{4}, 2525 and −23\displaystyle -\frac{2}{3}.

    Answer: (i) aa, nn, qq (ii) −34\displaystyle -\frac{3}{4}, 2525, −23\displaystyle -\frac{2}{3}

  3. Write yy as a product of a number and a variable.
    1 mark
    Answer and solution

    y=1×yy = 1 \times y

    Answer: y=1×yy = 1 \times y

  4. Represent the following statements in symbolic form: (i) 4545 more than cc (ii) The subtraction of 6m6m from 1515
    2 marks
    Answer and solution

    (i) 4545 more than cc: add 4545 to cc. c+45c + 45

    (ii) Take 6m6m away from 1515. 15−6m15 - 6m

    Answer: (i) c+45c + 45, (ii) 15−6m15 - 6m

  5. Represent the following statements in symbolic form: (i) 44 times bb added to 99 times xx (ii) Divide rr by 1919 (iii) 3434 more than bb (iv) The subtraction of 4x4x from 2929 (v) 2424 times yy
    5 marks
    Answer and solution

    (i) 44 times bb is 4b4b; 99 times xx is 9x9x. Add 4b4b to 9x9x: 9x+4b9x + 4b

    (ii) rr divided by 1919 is r19\displaystyle \frac{r}{19}

    (iii) 3434 more than bb: add 3434 to bb. b+34b + 34

    (iv) Take 4x4x away from 2929. 29−4x29 - 4x

    (v) Multiply: 24×y=24y24 \times y = 24y

    Answer: (i) 9x+4b9x + 4b, (ii) r19\displaystyle \frac{r}{19}, (iii) b+34b + 34, (iv) 29−4x29 - 4x, (v) 24y24y

  6. Represent the following statements in symbolic form: (i) Half of tt (ii) 1212 less than half of bb
    2 marks
    Answer and solution

    (i) Half of tt is t2\displaystyle \frac{t}{2}

    (ii) Half of bb is b2\displaystyle \frac{b}{2}. 1212 less than it: take away 1212. b2−12\displaystyle \frac{b}{2} - 12

    Answer: (i) t2\displaystyle \frac{t}{2}, (ii) b2−12\displaystyle \frac{b}{2} - 12

  7. Fill in the box: □×yz=−yz\square \times yz = -yz
    1 mark
    Answer and solution

    Rule: −1×a=−a-1 \times a = -a

    So −1×yz=−yz-1 \times yz = -yz: the box is −1-1.

    Answer: −1-1

  8. Simplify: (i) 1×xz1 \times xz (ii) n1\displaystyle \frac{n}{1} (iii) bc−1\displaystyle \frac{bc}{-1}
    3 marks
    Answer and solution

    (i) Rule 1×a=a1 \times a = a, so 1×xz=xz1 \times xz = xz

    (ii) Rule a1=a\displaystyle \frac{a}{1} = a, so n1=n\displaystyle \frac{n}{1} = n

    (iii) Rule a−1=−a\displaystyle \frac{a}{-1} = -a, so bc−1=−bc\displaystyle \frac{bc}{-1} = -bc

    Answer: (i) xzxz, (ii) nn, (iii) −bc-bc

  9. Which of the following are terms: 15b−x15b - x, 3030, 8q−t8q - t, 3nb\displaystyle \frac{3n}{b}, −7mnp-7mnp?
    1 mark
    Answer and solution

    A term is made from constants and variables by multiplication (or) division only.

    15b−x15b - x and 8q−t8q - t use ++ (or) −-, so they are not terms.

    Terms: 3030, 3nb\displaystyle \frac{3n}{b} and −7mnp-7mnp.

    Answer: 3030, 3nb\displaystyle \frac{3n}{b}, −7mnp-7mnp

  10. Write 20xy20xy as a product of its factors and name the factors.
    2 marks
    Answer and solution

    20xy=20×x×y20xy = 20 \times x \times y

    Each numerical (or) literal value in the product is a factor: 20,x,y20, x, y.

    Answer: 20xy=20×x×y20xy = 20 \times x \times y; factors 20,x,y20, x, y

  11. Write the coefficient of zz in (i) 2z2z (ii) 12pz12pz (iii) 17cz17cz.
    3 marks
    Answer and solution

    (i) 2z=2×z2z = 2 \times z, so the coefficient is 22.

    (ii) 12pz=12p×z12pz = 12p \times z, so the coefficient is 12p12p.

    (iii) 17cz=17c×z17cz = 17c \times z, so the coefficient is 17c17c.

    Answer: (i) 22, (ii) 12p12p, (iii) 17c17c

  12. Write the coefficient of xx in −x8\displaystyle -\frac{x}{8}.
    1 mark
    Answer and solution

    −x8=−18×x\displaystyle -\frac{x}{8} = -\frac{1}{8} \times x

    So the coefficient of xx is −18\displaystyle -\frac{1}{8}.

    Answer: −18\displaystyle -\frac{1}{8}

  13. State whether the following are like (or) unlike terms. Give reason. (i) −75np\displaystyle -\frac{7}{5}np, 12pn12pn (ii) −11py-11py, −11yz-11yz
    2 marks
    Answer and solution

    (i) −75np\displaystyle -\frac{7}{5}np, 12pn12pn: the same literal factors npnp (pn=nppn = np), so like terms.

    (ii) −11py-11py has literal factors pypy, −11yz-11yz has literal factors yzyz: different, so unlike terms.

    Answer: (i) Like, (ii) Unlike

  14. Group the like terms: −8np-8np, −8c-8c, −6np-6np, 5r5r, −15np-15np, −13c-13c, 15r15r.
    5 marks
    Answer and solution

    Like terms have the same literal factors.

    Literal factor npnp: −8np-8np, −6np-6np and −15np-15np.

    Literal factor cc: −8c-8c and −13c-13c.

    Literal factor rr: 5r5r and 15r15r.

    Answer: −8np-8np, −6np-6np, −15np-15np; −8c-8c, −13c-13c; 5r5r, 15r15r

  15. Add: 27np+17np27np + 17np.
    1 mark
    Answer and solution

    27np+17np=(27+17)np27np + 17np = (27 + 17)np

    =44np= 44np

    Answer: 44np44np

  16. Add: (i) 15z+24z15z + 24z (ii) 2xy+29xy2xy + 29xy
    2 marks
    Answer and solution

    (i) 15z+24z=(15+24)z15z + 24z = (15 + 24)z =39z= 39z

    (ii) 2xy+29xy=(2+29)xy2xy + 29xy = (2 + 29)xy =31xy= 31xy

    Answer: (i) 39z39z, (ii) 31xy31xy

  17. Simplify 11y+18q+5t+4y+3q+17t11y + 18q + 5t + 4y + 3q + 17t.
    3 marks
    Answer and solution

    Bring the like terms together and add.

    11y+18q+5t+4y+3q+17t=(11y+4y)+(18q+3q)+(5t+17t)11y + 18q + 5t + 4y + 3q + 17t = (11y + 4y) + (18q + 3q) + (5t + 17t)

    =(11+4)y+(18+3)q+(5+17)t= (11 + 4)y + (18 + 3)q + (5 + 17)t

    =15y+21q+22t= 15y + 21q + 22t

    Answer: 15y+21q+22t15y + 21q + 22t

  18. Simplify: (i) −26a+11a-26a + 11a (ii) −4a−21a-4a - 21a (iii) 3a−22a3a - 22a
    3 marks
    Answer and solution

    (i) −26a+11a=(−26+11)a=−15a-26a + 11a = (-26 + 11)a = -15a

    (ii) −4a−21a=(−4−21)a=−25a-4a - 21a = (-4 - 21)a = -25a

    (iii) 3a−22a=(3−22)a=−19a3a - 22a = (3 - 22)a = -19a

    Answer: (i) −15a-15a, (ii) −25a-25a, (iii) −19a-19a

  19. Simplify: (i) −8xy+18xy-8xy + 18xy (ii) 4xy−12xy4xy - 12xy (iii) −15xy+9xy-15xy + 9xy (iv) −14pr−29pr-14pr - 29pr (v) 20pr−18pr20pr - 18pr
    5 marks
    Answer and solution

    (i) −8xy+18xy=(−8+18)xy=10xy-8xy + 18xy = (-8 + 18)xy = 10xy

    (ii) 4xy−12xy=(4−12)xy=−8xy4xy - 12xy = (4 - 12)xy = -8xy

    (iii) −15xy+9xy=(−15+9)xy=−6xy-15xy + 9xy = (-15 + 9)xy = -6xy

    (iv) −14pr−29pr=(−14−29)pr=−43pr-14pr - 29pr = (-14 - 29)pr = -43pr

    (v) 20pr−18pr=(20−18)pr=2pr20pr - 18pr = (20 - 18)pr = 2pr

    Answer: (i) 10xy10xy, (ii) −8xy-8xy, (iii) −6xy-6xy, (iv) −43pr-43pr, (v) 2pr2pr

  20. Simplify 8m−20pr+14y−8pr−10m+18y−15pr8m - 20pr + 14y - 8pr - 10m + 18y - 15pr.
    5 marks
    Answer and solution

    Bring the like terms together, then add (or) subtract the numbers.

    8m−20pr+14y−8pr−10m+18y−15pr=(8m−10m)+(−20pr−8pr−15pr)+(14y+18y)8m - 20pr + 14y - 8pr - 10m + 18y - 15pr = (8m - 10m) + (-20pr - 8pr - 15pr) + (14y + 18y)

    =(8−10)m+(−20−8−15)pr+(14+18)y= (8 - 10)m + (-20 - 8 - 15)pr + (14 + 18)y

    =−2m−43pr+32y= -2m - 43pr + 32y

    Answer: −2m−43pr+32y-2m - 43pr + 32y