Expresswala Academy Mathematics Tuition

Understanding Integers

Question paper, Set 8

  • Set 8 of 10
  • 20 questions
  • 50 marks
  • 1 hour 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 73.1 KB)

Work each question on paper first, then open its answer and solution to check your work.

  1. Start at 1010 on the number line and make 2424 jumps of 11 to the left. Where do you land?
    1 mark
    Answer and solution

    Jumps to the left subtract.

    10−24=−(24−10)=−1410 - 24 = -(24 - 10) = -14

    Answer: −14-14

  2. Start at 99 on the number line. Make 1414 jumps of 11 to the left and then 1111 jumps of 11 to the right. Where do you finish?
    2 marks
    Answer and solution

    Jumps to the left subtract and jumps to the right add.

    9−14=−(14−9)=−59 - 14 = -(14 - 9) = -5

    −5+11=+(11−5)=6-5 + 11 = +(11 - 5) = 6

    You finish at 66.

    Answer: 66

  3. Simplify −17−84-17 - 84.
    1 mark
    Answer and solution

    Both are negative: add them and keep the −- sign.

    −17−84=−(17+84)-17 - 84 = -(17 + 84)

    =−101= -101

    Answer: −101-101

  4. Find 29−5829 - 58.
    1 mark
    Answer and solution

    The signs are different: subtract the smaller from the bigger and keep the sign of the bigger.

    29−58=−(58−29)29 - 58 = -(58 - 29)

    =−29= -29

    Answer: −29-29

  5. A lift is at floor −3-3 (a basement). It goes up 1414 floors. At which floor does it stop?
    1 mark
    Answer and solution

    Going up adds.

    −3+14=+(14−3)=11-3 + 14 = +(14 - 3) = 11

    Answer: Floor 1111

  6. Find: (i) −588+795-588 + 795 (ii) −758−52-758 - 52
    2 marks
    Answer and solution

    (i) −588+795=+(795−588)=207-588 + 795 = +(795 - 588) = 207

    (ii) −758−52=−(758+52)=−810-758 - 52 = -(758 + 52) = -810

    Answer: (i) 207207, (ii) −810-810

  7. A shopkeeper made a profit of ₹2527 on Monday and a loss of ₹3761 on Tuesday. Taking a profit as ++ and a loss as −-, find the result of the two days as an integer. Is it a profit or a loss?
    3 marks
    Answer and solution

    Profit =+2527= +2527, loss =−3761= -3761

    2527−3761=−(3761−2527)=−12342527 - 3761 = -(3761 - 2527) = -1234

    The answer is −1234-1234: a loss of ₹1234.

    Answer: −1234-1234, that is, a loss of ₹1234

  8. Find: (i) 4475−6824475 - 682 (ii) 37325−744937325 - 7449 (iii) 95018−504795018 - 5047
    5 marks
    Answer and solution

    Subtract column by column from the units, borrowing when the top digit is smaller.

    (i) Units: 5−2=35 - 2 = 3; Tens: 17−8=917 - 8 = 9 (borrow 1); Hundreds: 13−6=713 - 6 = 7 (borrow 1); Thousands: 33; so 4475−682=37934475 - 682 = 3793

    (ii) Units: 15−9=615 - 9 = 6 (borrow 1); Tens: 11−4=711 - 4 = 7 (borrow 1); Hundreds: 12−4=812 - 4 = 8 (borrow 1); Thousands: 16−7=916 - 7 = 9 (borrow 1); Ten thousands: 22; so 37325−7449=2987637325 - 7449 = 29876

    (iii) Units: 8−7=18 - 7 = 1; Tens: 11−4=711 - 4 = 7 (borrow 1); Hundreds: 9−0=99 - 0 = 9 (borrow 1); Thousands: 14−5=914 - 5 = 9 (borrow 1); Ten thousands: 88; so 95018−5047=8997195018 - 5047 = 89971

    Answer: (i) 37933793, (ii) 2987629876, (iii) 8997189971

  9. Simplify 577−812577 - 812.
    2 marks
    Answer and solution

    Different signs and the bigger number 812812 is negative, so 577−812=−(812−577)577 - 812 = -(812 - 577)

    Count down: 812→600812 \to 600 is 212212, and 600→577600 \to 577 is 2323

    812−577=212+23=235812 - 577 = 212 + 23 = 235

    So 577−812=−235577 - 812 = -235

    Answer: −235-235

  10. Find −1281+703-1281 + 703 by counting down from 12811281 to 800800 and then from 800800 to 703703.
    3 marks
    Answer and solution

    Different signs and the bigger number 12811281 is negative, so −1281+703=−(1281−703)-1281 + 703 = -(1281 - 703)

    Count down: 1281→8001281 \to 800 is 481481, and 800→703800 \to 703 is 9797

    1281−703=481+97=5781281 - 703 = 481 + 97 = 578

    So −1281+703=−578-1281 + 703 = -578

    Answer: −578-578

  11. Find −65+148−15+605-65 + 148 - 15 + 605.
    3 marks
    Answer and solution

    Positive terms: 148+605=753148 + 605 = 753

    Negative terms: 65+15=8065 + 15 = 80

    −65+148−15+605=753−80-65 + 148 - 15 + 605 = 753 - 80

    =673= 673

    Answer: 673673

  12. Simplify: (i) 788−818+849−887788 - 818 + 849 - 887 (ii) 4765+6332−70854765 + 6332 - 7085
    5 marks
    Answer and solution

    (i) Positive terms: 788+849=1637788 + 849 = 1637

    Negative terms: 818+887=1705818 + 887 = 1705

    788−818+849−887=1637−1705788 - 818 + 849 - 887 = 1637 - 1705

    =−(1705−1637)=−68= -(1705 - 1637) = -68

    (ii) Positive terms: 4765+6332=110974765 + 6332 = 11097

    Negative term: 70857085

    4765+6332−7085=11097−70854765 + 6332 - 7085 = 11097 - 7085

    =4012= 4012

    Answer: (i) −68-68, (ii) 40124012

  13. Evaluate −4×44-4 \times 44.
    1 mark
    Answer and solution

    −×+=−- \times + = -

    −4×44=−(4×44)=−176-4 \times 44 = -(4 \times 44) = -176

    Answer: −176-176

  14. Find: (i) 22×1122 \times 11 (ii) −22×−11-22 \times -11 (iii) 22×−1122 \times -11 (iv) −22×11-22 \times 11
    2 marks
    Answer and solution

    22×11=24222 \times 11 = 242; only the sign changes, by the rule.

    (i) +×+=++ \times + = +, so 22×11=24222 \times 11 = 242

    (ii) −×−=+- \times - = +, so −22×−11=242-22 \times -11 = 242

    (iii) +×−=−+ \times - = -, so 22×−11=−24222 \times -11 = -242

    (iv) −×+=−- \times + = -, so −22×11=−242-22 \times 11 = -242

    Answer: (i) 242242, (ii) 242242, (iii) −242-242, (iv) −242-242

  15. Find: (i) −17×35-17 \times 35 (ii) −97×−441-97 \times -441 (iii) 934×−27934 \times -27
    5 marks
    Answer and solution

    (i) −×+=−- \times + = -; 35×7=24535 \times 7 = 245, 35×10=35035 \times 10 = 350, 245+350=595245 + 350 = 595

    So −17×35=−595-17 \times 35 = -595

    (ii) −×−=+- \times - = +; 441×7=3087441 \times 7 = 3087, 441×90=39690441 \times 90 = 39690, 3087+39690=427773087 + 39690 = 42777

    So −97×−441=42777-97 \times -441 = 42777

    (iii) +×−=−+ \times - = -; 934×7=6538934 \times 7 = 6538, 934×20=18680934 \times 20 = 18680, 6538+18680=252186538 + 18680 = 25218

    So 934×−27=−25218934 \times -27 = -25218

    Answer: (i) −595-595, (ii) 4277742777, (iii) −25218-25218

  16. Without dividing, say whether −2058−2\displaystyle \frac{-2058}{-2} is positive or negative.
    1 mark
    Answer and solution

    −−=+\displaystyle \frac{-}{-} = +

    So −2058−2\displaystyle \frac{-2058}{-2} is positive.

    Answer: Positive

  17. Find 8449−7\displaystyle \frac{8449}{-7}.
    2 marks
    Answer and solution

    +−=−\displaystyle \frac{+}{-} = -

    8÷7=18 \div 7 = 1 r 11; 14÷7=214 \div 7 = 2; 4÷7=04 \div 7 = 0 r 44; 49÷7=749 \div 7 = 7

    8449÷7=12078449 \div 7 = 1207, so 8449−7=−1207\displaystyle \frac{8449}{-7} = -1207

    Answer: −1207-1207

  18. Find: (i) 12027−3\displaystyle \frac{12027}{-3} (ii) −390495−3\displaystyle \frac{-390495}{-3}
    3 marks
    Answer and solution

    (i) +−=−\displaystyle \frac{+}{-} = -

    12÷3=412 \div 3 = 4; 0÷3=00 \div 3 = 0; 2÷3=02 \div 3 = 0 r 22; 27÷3=927 \div 3 = 9

    12027÷3=400912027 \div 3 = 4009, so 12027−3=−4009\displaystyle \frac{12027}{-3} = -4009

    (ii) −−=+\displaystyle \frac{-}{-} = +

    3÷3=13 \div 3 = 1; 9÷3=39 \div 3 = 3; 0÷3=00 \div 3 = 0; 4÷3=14 \div 3 = 1 r 11; 19÷3=619 \div 3 = 6 r 11; 15÷3=515 \div 3 = 5

    390495÷3=130165390495 \div 3 = 130165, so −390495−3=130165\displaystyle \frac{-390495}{-3} = 130165

    Answer: (i) −4009-4009, (ii) 130165130165

  19. Find: (i) −3−59-3 - 59 (ii) −3×−59-3 \times -59
    2 marks
    Answer and solution

    (i) Addition, same signs: add and keep −-: −3−59=−(3+59)=−62-3 - 59 = -(3 + 59) = -62

    (ii) Multiplication: −×−=+- \times - = +, so −3×−59=177-3 \times -59 = 177

    Answer: (i) −62-62, (ii) 177177

  20. Find: (i) 9−289 - 28 (ii) 9×−289 \times -28 (iii) −6−34-6 - 34 (iv) −6×−34-6 \times -34 (v) −257537\displaystyle \frac{-25753}{7}
    5 marks
    Answer and solution

    Addition uses the addition rule; multiplication and division use the sign rule.

    (i) 9−28=−(28−9)=−199 - 28 = -(28 - 9) = -19

    (ii) +×−=−+ \times - = -, 9×−28=−2529 \times -28 = -252

    (iii) −6−34=−(6+34)=−40-6 - 34 = -(6 + 34) = -40

    (iv) −×−=+- \times - = +, −6×−34=204-6 \times -34 = 204

    (v) −+=−\displaystyle \frac{-}{+} = -; 25÷7=325 \div 7 = 3 r 44; 47÷7=647 \div 7 = 6 r 55; 55÷7=755 \div 7 = 7 r 66; 63÷7=963 \div 7 = 9; so −257537=−3679\displaystyle \frac{-25753}{7} = -3679

    Answer: (i) −19-19, (ii) −252-252, (iii) −40-40, (iv) 204204, (v) −3679-3679